Bir ezber böyle bozuldu

Güncelleme Tarihi:

Bir ezber böyle bozuldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2014 10:04

Almanya’da yaşayan yabancılar, devlete yük mü? Bunun için bir araştırma yapıldı. Sonuç, Almanya’da kamuoyunu utandıracak cinsten.

Haberin Devamı

ALMANYA’da gözler pazartesi günü Başbakan Angela Merkel başkanlığında yapılacak uyum zirvesiyle göçmenlere çevrilecek. Zirveye Uyum Bakanı Aydan

Bir ezber böyle bozuldu
Özoğuz’un yanı sıra Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Çalışma Bakanı Andrea Nahles, Eğitim Bakanı Johanna Wanka, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere katılıyor. Alman ve göçmen kökenli işadamları ve sendika temsilcileri de davetli. Bu yıl ki uyum zirvesinin ana konusu ise göçmen kökenli çocuk ve gençlerin eğitim ve meslek eğitimi. İşyerleri meslek eğitiminde, aynı not ortalamasına rağmen Türk ve Arap isimlerinden daha çok Alman isimli gençleri tercih ediyor. Zirvenin hedefi bu konuda işverenleri ve kamuoyunu duyarlı hale getirmek.

SONUÇ; UTANDIRABİLİR

İşte tam da bu zirve öncesi ‘2012 göçmen raporu’ olarak bir araştırma kamuoyuna açıklandı. Bertelsmann Vakfı, Avrupa Ekonomi Araştırmaları Merkezi (ZEW) adlı enstitüye Almanya’daki yabancılar üzerine bir araştırma yaptırdı. Araştırma, 2012 yılındaki verileri baz alıyor ve sadece yabancı pasaportlu 6.6 milyon yabancıyı kapsıyor. Sonuç Alman kamuoyunu utandıracak.
Almanya’da yerleşmiş bir kanı var: ‘Yabancılar devlet kasasına ödedikleri paradan çok daha fazlasını sosyal yardım olarak alıyor. Devlet kasasına en büyük yük yabancılar.’ Araştırma sonucu bunun tam tersini ortaya çıkardı. Büyük çoğunluğu Türk olan bu yabancılar devlet kasasından aldığından kat kat daha fazlasını geri ödüyor.

YILDA 22 MİLYAR EURO

Her yabancı yılda ortalama olarak, devlet kasasından aldığından 3 bin 300 Euro daha fazla vergi ve prim ödüyor. 6.6 milyon yabancının 2012’de devlet kasasına ödediği vergi ve sosyal prim miktarı ise 22 milyar Euro. Almanya’da bütçeye ödenen miktar toplam 1.02 trilyon Euro. Dahası da var. Araştırmacılar diyor ki, yabancıların devlet kasasına ödeyecekleri miktar çok daha artırılabilir. Eğer buradaki yabancıların eğitim düzeyi Almanların ortalamasına çıkarılırsa. İşte uyum zirvesine düşen en büyük görev de bu.

Görüntüyle gerçek tamamen zıt

ARAŞTIRMAYI yapan ekipten Franco Zotta ile görüştüm. Böyle bir araştırmaya niçin ihtiyaç duyduklarını sordum. Cevabı şöyle oldu: “2012’de Alman kamuoyunda bir anket yaptırdık. Göçmenlere karşı en büyük itirazlarını sorduk. Her üç kişiden ikisi, göçmenlerin Almanya’da sosyal sisteme yük olduğu kanatinde. Bu algı doğru mu diye bu araştırmayı yaptık. Tam tersi bir sonuca ulaştık. Görüntüyle gerçek tamamıyla birbirine zıt. Ve yapılan bu araştırmadaki yabancıların büyük çoğunluğu ise Türk.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!