Bir dünya rekoru daha

Güncelleme Tarihi:

Bir dünya rekoru daha
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2013 13:44

Devrim Cenk Ulusoy, 131 metre yatay dalış rekor denemesi yapacak.

Haberin Devamı

Ulusoy, buz kalınlığı yer yer 45-70 santimetre arasında değişen ve sıcaklığı 1 derece olan gölde, rekor denemesine 25 gün kala antrenmanlara başlayacak.
Yurt içinden ve yurt dışından gözlemcilerin izleyeceği rekor denemesi için 24 Şubat'ta saat 11.00'da Çıldır Gölü'ne dalacak olan Ulusoy, İtalyan atlet Michele Tomasi'ye ait 130 metrelik dünya rekorunu kırmmaya çalışacak.
Çıldır'da 11. dünya rekor denemesi için su altına inecek olan Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Van'da bir rekor denemesi hedeflediğini ancak bazı imkansızlıklar nedeniyle bunun düşünce aşamasında kaldığını söyledi.

Türkiye'nin en batısından en doğusuna gitme fikriyle Çıldır Gölü'nde bir dalış gerçekleştirmeyi planladığını anlatan Ulusoy, Çıldır Gölü'nde yer yer 45-70 santimetre kalınlığında buz bulunduğunu belirtti.
Ulusoy, rekor denemesini gerçekleştireceği gün canlı yayında bu kalın buz kütlesinin kırılacağını ve buzun altında tek nefesle 131 metre yatay olarak ilerleyeceğini ifade etti.

Soğuk sudaki ilk rekor denemesi

Rekor denemesine son 25 gün kala Çıldır Gölü'ne gideceğini ve her gün adaptasyon sağlayabilmek için antrenman yapacağını belirten Ulusoy, şunları söyledi:

“Orada yalnızca buzun altına değil, rakıma da adaptasyon sağlamam gerekiyor. Rakım Çıldır Gölü'nde 2 bin metre. O basınca da adapte olmam gerekiyor. Nabız çok daha yüksek atacak. 131 metre rakam olarak çok kolay gibi görülebilir ama o rakımda bu rakamlar çok yüksek. Suyun sıcaklığı da 1 derece. Böylesine soğuk bir suda rekor denemesi yapmak benim için ilk olacak ama her zaman ilkleri tecrübe ediyorum. Benim en çok sevdiğim dalışlar mağara dalışları. Mağaranın bir ucundan girip diğer ucundan çıkabilmek bana büyük bir haz veriyordu. Çıldır Gölü'nde yapacağım dalışın dünya rekoru 130 metreyle İtalyan atlet Michele Tomasi'ye ait. Onun rekorunu bir metre yukarı çekeceğim. Dünya rekorunu biz alacağız.”

Antrenmanları Çanakkale'de sürdürüyor

Antrenmanlarına yaşamını da sürdürdüğü Çanakkale'de havuzda ve denizde devam ettiğini anlatan Ulusoy, “Şu an sıkıntı çekmiyorum ama Kars'ta hava sıcaklığı -40'larda. Buzun altı da oldukça soğuk. Dış etkenler girdiği zaman olayın içine beni biraz daha geri plana atacaktır. Bu nedenle 25 günlük bir çalışmayla sanıyorum bu işi sağlam bir şekilde halledeceğim diye düşünüyorum” dedi.
Rekor denemesi için yurt dışından ve yurt içinden gözlemcilerin Çıldır Gölü'ne geleceğini ve yaklaşık 14 kişilik bir ekibin bu rekor denemesini izleyeceğini anlatan Ulusoy, Ardahan Valiliği'nin de sağlık ekibi bulunduracağını belirtti.

“Çıldır'da en önemli şey uyku”

Kendisi için Çıldır'da en önemli şeyin uyku olduğunu anlatan Ulusoy, “Vücut yorgun düşecek, bu nedenle vücudu dinlendirmem ve ertesi güne iyi hazırlanmam gerekiyor. Normalde 6-7 saat uyuyorum, bu rekor denemesi için bu süreyi 9-10 saate çıkaracağım ki çabuk toparlayayım” dedi.

Dalışta sıkıntı yaratmaması adına gaz yapan ve yağlı yiyecekleri yememeye dikkat edeceğini belirten Ulusoy, gazın oksijeni içeride tutmayı engellediğini, yağlı yiyeceklerin de metabolizmanın otomatik olarak yağlanma yaptığını, dolayısıyla dengeli beslenmeye devam edeceğini söyledi.

Dalış öncesinde en az 24 kez dalış yapacağını ifade eden Ulusoy, bu dalışlar için özel bir kıyafet giymeyeceğini, mümkün olduğu kadar ince bir dalış giysisi gireceğini ve hipotermiye girmeden hızlı bir şekilde suyun altında ilerleyeceğini kaydetti.

Rekor denemesi 3 bölümlük belgesel olacak

Buz altında rekor denemesinin Türkiye'de hiç yapılmadığını anlatan Ulusoy, “Bütün rekor denemelerimi Türkiye'de yapmaya çalışıyorum. Dünyanın gözü kulağı burada olurken, Türkiye'nin reklamı da yapılmış oluyor” diye konuştu.
Rekor denemesini Çanakkale Valili ve Ardahan Valiliği işbirliğiyle gerçekleştirildiğini belirten Ulusoy, rekor denemesi görüntülerinden 3 bölümlük belgesel hazırlanacağını söyledi. Ulusoy, Çanakkale, Ardahan, Kars ve Çıldır'ın tanıtımına da destek verecek olan denemesinin televizyon kanallarından da canlı yayınlanacağını ifade etti.

“Sadece bir giriş ve çıkış var”

Devrim Cenk Ulusoy, serbest dalışta dünyada ses getirebilecek branşları seçmeye başladığını ifade etti.

Buz kütlesi altındaki dalışın, başlı başına bir uç olduğunu dile getiren Ulusoy, “Oraya daldığınız anda resmen bir tünel içerisindesiniz ve bu tünelin uzunluğu 131 metre. Sadece bir giriş ve çıkış var. Geriye dönme şansı yok. Bu rekor benim için uç bir deneyim olacak. Bunu başarırsam dünyada da ses getireceği için Türkiye'nin adı bir kez daha duyulacak. Büyük bir organizasyon, inşallah 11. rekor denememe imza atmış olacağım” dedi.

Ulusoy, 4-5 yıl önce su altında 8,5 dakika nefes tuttuğunu, bu rekorunu mayıs ayının ortasında 9 dakikaya çıkarmayı hedeflediğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!