‘Bir daha savaşa asla’

Güncelleme Tarihi:

‘Bir daha savaşa asla’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2022 11:29

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 8 Mayıs 1945’te İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 77’inci yıl dönümü vesilesiyle yaptığı ‘Ulusa Sesleniş’ konuşmasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i, Ukrayna’nın kültür ve kimliğini yok etmek istemekle suçladı. İkinci Dünya Savaşı’nın 60 milyon kişinin hayatına mal olduğunu ve Almanların bir insanlık suçu işlediğini belirten Scholz, “Bir daha savaşa asla. Bir daha soykırıma asla. Bir daha diktatörlüğe asla” dedi.

Haberin Devamı

İKİNCİ Dünya Savaşı’ndan 77 yıl sonra bugün Avrupa’nın göbeğinde yeni savaş yaşandığına ve bunu da barbarca bir biçimde Rusya’nın başlattığına dikkati çeken Scholz, şunları söyledi: “Rus ordusu Ukrayna’da erkekleri, kadınları ve çocukları öldürüyor, kentleri ateşe verip, kül ediyor, hatta hayatta kalabilmek için kaçmaya çalışan insanları bile öldürüyor. Bu yılki 8 Mayıs başka 8 Mayıslar gibi değil. Almanya, Ukrayna ile Rusya arasında barışın sağlanması için yoğun çaba gösteriyor. Biz, saldırıya uğrayanlarla birlikte hukuk ve özgürlüğü savunuyoruz. Biz, saldırgana karşı bu savaşta Ukrayna’nın yanındayız. Bu şiddetin sona ermesi için Almanya gereken katkıda buluyor ve gereken desteği veriyor. Rusya’nın dikte edeceği bir barış olmamalı. Böyle bir barışı, kadınlı erkekli Ukraynalılar kabul etmeyecektir. Biz de kabul etmeyeceğiz. Bu savaşı Rusya Devlet Başkanı Putin’in kazanamayacağından çok eminim.”
Başbakan Scholz, hükümetin Ukrayna politikasını da savundu. Federal Almanya Cumhuriyeti’nin tarihinde ilk kez savaş bölgesine silah gönderildiğini belirten Scholz, “Ağır silah gönderilmesini de hep ciddi bir biçimde değerlendiriyoruz. Ama biz başkalarının taleplerini de hemen yerine getirmiyoruz. Çünkü ben göreve başlarken Alman halkına zarar gelmesine meydan vermeyeceğime yemin ettim. Ülkemizi ve müttefiklerimizi tehlikeden korumak da var bunun içinde” dedi.

Haberin Devamı

4 TEMEL İLKE
Başbakan Scholz, Rusya- Ukrayna savaşında şu 4 temel ilkeye önem verip özen gösterdiklerini söyledi.
* Almanya yalnız hareket etmeyecektir.
* Almanya, kendisini savunma yetisini göz önünde tutacaktır.
* Bize (Almanya’ya) ve partnerlerimize Rusya’dan daha fazla zarar verecek bir davranışta bulunmayacağız.
* NATO’nun savaşa girmesini, taraf olmasını gerektirecek bir şey yapmayacağız.

BAKMADAN GEÇME!