Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'nın Hannover kentine 4 yıl önce evlenerek gelen Bartınlı Arzu Aslan (36), Türkiye'de bıraktığı çocuğunu yanına almak için mücadele ediyor. 2005 yılında trafik kazasında ölen ilk eşinden sonra 2007 yılında Mustafa Aslan ile evlenerek Almanya'ya gelen Aslan, tam dört yıldır oğlunu yanına almak için yabancılar dairesinin kapısını aşındırıyor.
NE İSTEDİLERSE YAPTIM
Almanya'ya ilk geldiğimde oğlunun daha iki yaşında olduğunu söyleyen anne Arzu Aslan, “Ben şimdiki eşim Mustafa Aslan ile evlendikten sonra Türkiye'de almanca kursumu başarıyla bitirdim. Eşimde bana ve oğluma istek yolladı. Ama bana Alman makamlardan gelen mektupta eşimin maddi kazancının sadece beni yanına almasına yeterli olduğu yazılıydı. Eşim bana sen gel, sende çalışırsın o zaman oğlumuzu yanımıza alırız dedi. 2007'de Almanya'ya geldim ve hemen 9 aylık bir almanca dil ve uyum kursunu yaptım. Hannover Yabancılar Dairesi'ne oğlumu yanıma almak istediğimi söyledim. Günde en az 6 saatlik sabit sözleşmeli bir işte çalıştığım takdirde oğlumu yanıma alabileceğimi söylediler. Bende hemen iş aradım ve bir hastanede işe başladım ve kısa sürede sözleşmeli oldum” dedi
DOSYAYI KAPATMIŞLAR
İşe başladığı için ve sözleşmesiyle tekrar Hannover Yabancılar Dairesi'ne gittiğini söyleyen Arzu Aslan, “Gerekli tüm evrakları hazırladığımı ve oğluma artık yanıma almak istediğimi söylediğim bayan memur bana , kazancınız 200 Euro daha eksik çıkıyor. Bu açığı da kapatırsanız başvurunuzu alabilirim dedi. Bende kararlıydım ve pes etmeyecektim. Ertesi ay hemen kendime bir ek iş buldum ve bu işten yaklaşık 330 Euro kazanmaya başladım. Sözleşmemi de elime alınca hemen ilk işim Hannover Yabancılar Dairesi'ne gittim. Bu sefer de iş arkadaşlarının yanlışlıkla dosyayı kapattığını belirterek Türkiye'den işlemlerin yeniden başlatılması gerektiğini söylediler” dedi.
DAHA NE YAPALIM
Kendisinden bugüne kadar ne istedilerse hepsini hiç aksatmadan yerine getirdiklerini söyleyen Mustafa Aslan, “ Oğlumuzun odası hazır. Eşime almanca bilmiyorsun" dediler, öğrendi. Gelirin az dediler çalışmaya başladı. Kazandığın yetmez dediler kendine bir iş daha buldu” dedi.
AV. AHMET YILDIRIM: KEYFİ UYGULAMA
Hannoverli Avukat Ahmet Yıldırım yapılanın keyfi bir muamele olduğunu öne sürerek “Aile birleşimi ile gerçekleşen olayda 6 yaşındaki çocuğun annesinin yanında olması en doğru olan karardır. Fakat bu kararın uygulanması için gerekli bazı şartlar söz konusudur. Anne Arzu Aslan gereken tüm şartları yerine getirmiştir. Dosyanın kapanması gibi bir durum söz konusu olamaz. Yabancılar Dairesi'nin küçük Enes'in Almanya'ya gelmesine izin vermelidir. Zaten çocuğun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (EMRK) kanunun 8. maddesi uyarınca ''Kişisel hakların korunması ve aile bütünlüğünün korunması sözleşme dahilindeki ülkelerin yükümlülüğü altındadır'' maddesi gereğince Enes'in Almanya'ya annesinin yanına gelmesinden sakınca yoktur” dedi.