Güncelleme Tarihi:
Ban, krizin özellikle BMye bağış yapan zengin ülkeleri etkilenmesinden kaygılı olduğunu belirterek, mali krizin uluslararası toplumun, ülkelerin ve özellikle de kalkınmış ülkelerin toplam kapasitelerini son derece olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. Ban 'maalesef bu kriz Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşma kapasitemizi etkileyebilir' dedi.
Gelişmiş ülkelerin kalkınma hedeflerine ulaşmak için gelişmemiş ülkelere yaptıkları yardımları yıllık 18 milyar dolar civarında arttırmalarının şart olduğunu vurgulayan Ban, dünyanın en büyük ekonomik gücü ve uluslararası ilişkilerde büyük etkiye sahip ülkesi ABDnin kriz durumunda dünya toplumunu korumakla sorumlu olduğunu belirterek, 'ABDnin oynacağı rol kriz durumlarında çok önemli' dedi.
Ban, yine başta ABD olmak üzere kalkınmış ülkelerin mali piyasalardaki sıkıntının kaynağında neler olduğunu araştırmasının, durumu düzeltmek için neler yapılabileceğini düşünmesinin de son derece önemli olduğunu kaydetti. Ban, bu kapsamda haftaya dünyanın 192 ülkesinin liderlerini biraraya getirecek BM Genel Kurul toplantılarında özellikle 'kalkınma, iklim değişikliği ve gıda krizi' konularına önem vereceğini ifade ederek, dünya liderlerinin bu sorunları çözmek için siyasi irade göstermeleri gerektiğine dikkati çekti.
Ban, Genel Kurul toplantıları sırasında 25 Eylülde BM Binyıl Kalkınma Hedefleri konulu yüksek düzeyli toplantı düzenleyecek. BM Binyıl Kalkınma Hedefleri, BMye üye ülkelerin 2015 yılına dek dünyada yoksulluk ve açlığı ortadan kaldırma, evrensel temel eğitimi sağlama, kadının toplumdaki rolünü güçlendirme, çocuk ölümlerini ve doğum sonrası anne ölümlerini önleme, AIDS gibi ölümcül hastalıklarla mücadele, çevresel sürdürülebilirlik ve kalkınma için küresel ortaklık kurmalarını öngörüyor.