Binlerce oturum mağduru var

Güncelleme Tarihi:

Binlerce oturum mağduru var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2010 10:34

Almanya'da doğup büyümesi ve burada okula gitmesine rağmen yıllardar kendisine sadece üaç aylık oturum verildiğini söyleyen Nuriye Yılmaz (19) "Üç ayda bir yabancılar dairesine gitmekten bıktım" dedi. Avukat Erol Akbulut, "Yabancılar dairesindeki memur istese, süresiz oturum verebilir" diye uyardı.

Haberin Devamı

ALMANYA'NIN Bremen kentinde ailesiyle birlikte yaşayan 19 yaşındaki Nuriye Yılmaz, yıllardır oturum çilesi çekiyor. Almanya'da doğup büyümesine ve eğitim görmesine rağmen kendisine sadece 3 aylık geçici oturum verildiğini söyleyen Yılmaz "Artık yabancılar dairesine gidip gelmekten bıktım. Neden bana süresiz veya en azından 1 yıllık oturum vermiyorlar?" diye sitem etti.


Benim suçum ne?
Anne ve babasının süresiz oturumu olmadığı gerekçesiyle kendisine de süresiz oturum verilmediğini belirten Nuriye Yılmaz, "Ailemin üzerine olduğum için 16 yaşına kadar sorun yoktu. Ancak son üç yıldır Bremen Yabancılar Dairesi bana ısrarla uzun süreli oturum vermiyor. Ben buralıyım. Türkiye'yi bir kez gördüm. Annem veya babamın süresiz oturumu olmayabilir ama ben burada büyüdüm. Benim suçum ne? Psikolojim bozuldu. Geleceğimle ilgili planlar yapamıyorum. Büyüdüğüm ülkede artık yabancı olmak istemiyorum“ diye konuştu.

Haberin Devamı

Meslek eğitimine başladı
Geçtiğimiz hafta oturum almak için tekrar yabancılar dairesine gittiğini hatırlatan Yılmaz, “Bana yine üç aylık oturum verdiler. Daha uzun oturum alabilmem için çalışmam gerektiğini veya meslek eğitimi almam gerektiğini söylüyorlar. Ben de şimdi bir kuaförde meslek eğitimi almaya başladım. Ben aslında okumak istiyordum. Ancak geçtiğimiz aylarda oturumumdaki belirsizlik yüzünden kendimi derslere veremedim” dedi. Anne Sakine Yılmaz ise, yaşadıklarının kızını ve eğitimini olumsuz etkilediğini söyledi.


İSTESE VERİR
Hannover'in tanınmış uzman aile ve ceza hukuku avukatı Erol Akbulut, yabancılar dairesindeki memurun istemesi halinde Nuriye Yılmaz'a bir kaç yıllık oturum verebileceğini söyledi. Almanya'da doğup büyüyen kişiye süresiz oturum hakkı verilmesi gerektiğini dile getiren Akbulut, “Nuriye'nin oturum süresi yabancılar dairesindeki memurun taktirine kalmış bir olay. Nuriye Yılmaz durumu nedeniyle süresiz oturum alamaz. Bunun için beş yıl çalışması gerekiyor. Bana göre burada doğup büyüyen, okula giden bir kişiye otomatikman süresiz oturum verilmelidir. Bu da politikacıların elindedir. Bir dizi kanun değişimiyle bu sorun ortadan kalkar. Eğer Almanya entegrasyondan söz ediyorsa burada doğup büyüyen birine sahip çıkmalı” dedi.

Haberin Devamı

Binlerce mağdur var
Bremen Eyaleti Sol Parti Milletvekili Şirvan Çakıcı da Nuriye Yılmaz'ın durumunda binlerce kişinin olduğunu, bu durumdaki kişilere süresiz oturum verilmesi gerektiğini dile getirdi. Çakıcı, “Bu kız burada doğmuş ve büyümüş. Onun vatanı burası. Onu yarın başka bir ülkeye göndermek doğrumu? Bu konu federal mecliste ele alınmalı ve bu yönde yeni yasa çıkarılmalı. Ancak ben şu anki yönetimin bu yönde bir adım atacağını zannetmiyorum. Bizlerin burada doğup büyüyen kişiye sahip çıkmamız ve pasaport vermemiz gerekiyor. Ben kızımızla ilgilenip elimden geldiğince yardımcı olmaya, sorununu çözüp onu kazanmaya çalışacağım” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!