Güncelleme Tarihi:
ALMAN Hükümeti'nin aşırı sağa karşı mücadelede daha başarılı olunması amacıyla oluşturulacak “Neonazi Bilgi Bankası” sayesinde Polis, Anayasayı Koruma Teşkilatı ve Askeri Gizli İstihbarat Servisi (MAD) aralarında sıkı bir bilgi alışverişinde bulunabilecek. Bu bilgi bankası sayesinde, yıllarca ortaya çıkarılamayan aşırı sağcıların işlediği cinayetler serisi de göz önünde tutularak, aşırı sağcı şiddete karşı mücadelenin daha da düzgün bir şekilde işletilmesi ön görülüyor. Bilgi bankasının nasıl çalışacağı konusunda akla gelen önemli soru ve cevaplar şöyle:
Aşırı sağcılara karşı mücadele için başka bilgi bankaları olmasına rağmen neden böyle yeni bir bilgi bankasına ihtiyaç duyuluyor?
-Şiddete başvuran aşırı sağcıları takip etmek amacıyla polis ve gizli istihbarat servisi ilk kez ortak bir bilgi bankası kullanacaklar. Böylece, Zwickau Terör Örgütü'nde olduğu gibi emniyet güçleri arasındaki bilgi gizleme olayının önüne geçilmesi öngörülüyor. Alman emniyet birimleri uzun yıllardan beri, Federal ve Eyaletteki Anayasayı Koruma Teşkilatı çalışanlarından güvensizlik veya farklı düşünceler nedeniyle yeterli bilgi alışverişinin sağlanamadığından yakınıyorlardı. Tüm bu çelişkiler dikkate alınarak Eyalet Anayasayı Koruma Teşkilatları'ndan gelecek enformasyonların Köln'deki Federal Anayasayı Koruma Dairesi'nde toplanmasına karar verildi.
Bilgi bankasında tüm tanınan neonazilerin bilgileri yer alacak mı?
-Hayır. Yasa sadece üç grupla ilgili bilgilerin kayıt edilmesini öngörüyor. Çeşitli şiddet olaylarında yer alan ve bundan ötürü suçlanan veya ceza almış olan, terörist gruba üye neonaziler, şiddet çağrısında bulunan bunların kontağa girdiği kişiler ve bunları koruyan aşırı sağcı terör örgütü üyeleri kayıt altına alınacak. Ancak bu tür olayların hiçbirine karışmayan aşırı sağcılar ise bunun dışında tutulacak.
Bu yeni çalışma sadece politik düşüncelerin depolandığı bir yer mi olacak?
- Hayır. Şiddet eylemlerine başvuranların yanı sıra silah ve patlayıcı madde bulunduran, aşırı sağın propagandasını yapanlar ile onlarla ilişki içinde olanlarla ilgili her türlü veri “Neonazi bilgi bankasında yer alacak.
Bilgi bankasına hangi bilgiler kayıt edilecek?
-İsim, şahsi bilgiler, doğum tarihi, doğum yeri, medeni hali, kullandığı araç, bildiği diller, banka bilgileri, silah ruhsatı olup olmadığı gibi bilgiler kayda geçecek. Ayrıca ilk kez aktüel olan tutuklama kararları da yine bilgi deposunda yer alacak. Çünkü Alman emniyet güçlerinin, tutuklama kararıyla aranan ancak bugüne kadar bulunamayan aşırı sağcı sanıkların sayısı konusunda ellerinde bir bilgi olmadığı anlaşıldı.
Bilgi Bankasındaki bilgilerden kimler yararlanacak?
-Polis, Anayasayı Koruma Teşkilatları ve Askeri Gizli İstihbarat Servisi (MAD). Federal İstihbarat Dairesi (BND) ile Alman Dış Ülkeler İstihbarat Dairesi ise bu bilgi bankasındaki bilgilerden yararlanamayacak.
Bu birimler bilgileri nasıl kullanacaklar?
-Her birim bilgi bankasından aldığı bilgileri, ön görülen yasa çerçevesinde sadece o birime sağlanan yetkiler dahilinde kullanabilecek. Böylece polis takip durumunda, Anayasayı Koruma Teşkilatı tanımlama, aydınlatma ve anayasaya yapılabilecek bir saldırıyı önleme durumunda, bilgi alabilecek. Birimler otomatik olarak bilgi bankasına girip tüm bilgilere kolayca ulaşamayacaklar. Bilgi dosyalarının altında diğer gizli bilgilerin bulunduğu ek bir dosya daha olacak. Bu dosyadaki bilgiler için polisin, Anayasayı Koruma Teşkilatı'na sorması gerekecek. Polis ve istihbarat birimleri, aşırı sağcılar ile ilgili bilgilerin yanı sıra fotoğraflarını da arşivleyebilecekler. Böylece örneğin, kimin hangi neonazi konserine gittiği belirlenebilecek. Ancak bu ortak projedeki bilgiler sadece dört yıl saklanabilecek. Bu süre sonunda ortak çalışmanın mantıklı olup olmadığı yeniden ele alınıp değerlendirilecek.
Bu bilgi bankası aşırı sağcı cinayet ve saldırıları önleyebilecek mi?
-Hayır. Ancak tüm Alman emniyet birimleri, Zwickau Terör Örgütü gibi şiddete eylemine yatkın gruplar hakkında bilgi ve takip etme imkanına sahip olabilecek.
Toplanan bu bilgiler günün birinde tekrar silinecek mi?
-Evet. Toplanan bilgilerin geçerli süre sonunda silinmesi gerekiyor. Bu süre, eğer ek bir bilgi dahil edilmediği sürece genelde 10 yıl.