Beust: "Hatalar uyumu zora zoktu

Güncelleme Tarihi:

Beust: Hatalar uyumu zora zoktu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2009 16:55

Göçmen konularına olan ilgisi ve yakınlığıyla tanınan Hamburg Senato ve Belediye Başkanı, “Uyum sadece dil öğretmek değil, aynı zamanda fırsat eşitliği vererek, kalpten 'bizdensiniz' diyebilmektir” dedi.

Haberin Devamı

HAMBURG Senato ve Belediye Başkanı Ole von Beust (CDU), partisinin Türkler için verdiği Lale Resepsiyonu'nda tarihi diye tanımlanabilecek bir konuşma yaptı.


Uyum ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği konusunda partisi CDU'nun ve Genel Başkan ve Başbakan Angela Merkel'in farklı düşünerek Türkiye'nin tam üyeliğini savunan Ole von Beust, göçmenleri yücelten konuşmasıyla alkış topladı.


“İnkar ettik”


Göçmen ve uyum konularındaki bilgisi ve göçmen gençlerin için başlattığı bir dizi kampanyalarla tanınan Ole von Beust, CDU ve CDU üyelerinin oluşturduğu Alman-Türk Forumu (DTF) tarafından düzenlenen CDU Eyalet Parlamentosu Grup Başkanı Frank Schira, milletvekilleri Bettina Machaczek, Aygül Özkan, Hamburg Başkonsolos Yardımcısı Canan Ünal'ın da katıldığı resepsiyonda şöyle konuştu;

Haberin Devamı

“1960lı yıllardan 1990lı yıllara kadar biz Almanlar, buna benim partim de dahil, göç ülkesi olduğumuzu kabul etmemekle hata yaptık. Milyonlarca göçmen ülkemizde aramızda yaşamasına rağmen 'göçmen ülkesi değiliz' inkarı uyumu zorlaştırdı. Almanya bir göçmen ülkesidir. Milyonlarca insanın kendilerini, en azından anneleri, babaları veya dedeleri başka ülkelerden bize geldiler. Göçmen ülkesi olduğumuz gerçeğini kimse artık inkar edemez”.


“Kültürünüzle bu topluma katılın


Beust, “Uyum, asimilasyon değildir. İnsanların kendi kültürlerini terk edip, Almanlaşmalarını istemiyoruz. Kendi kültürlerini Alman toplumuna katarak renklendirmelerini gerekir. Bizim amacımız, çabamız bu yöndedir. Klasik bir göçmen ülkesi ABD'deki çok kez gittim. Oradaki göçmenler kendi kültürlerini yaşatıyorlar ama aynı zamanda toplumun bir parçasılar. İtalyan mahalleleri var, ben Chicago'da bir Alman kökenliler derneğini ziyaret ettim. Alman kültürünü yaşatıyorlar. Ama aynı zamanda ABD toplum değerlerini özümsemişler” dedi.


“Uyum, sadece dil öğretmek değildir”


Bir siyasetçiden çok, adeta bir sosyolog gibi göç ve uyumun analizini yapan Ole von Beust, uyumun sadece dil öğretmekten ibaret olmaması gerektiğini belirterek, “Özellikle göçmen kökenli çocuk ve gençlerin toplumda iyi yer edinmelerini için onlara fırsat eşitliği imkanı sunmamız lazım. Her çocuk, kökeni ne olursa olsun toplumda her okula gitme, her kademeye yükselme imkanına kavuşmalı. Hiçbir çocuk kökeninden dolayı fırsat eşitliğinden mahrum kalmamalı. Dil uyum için şart, ama yeterli değil. Çok iyi Almanca bilen bir gence meslek, işyeri, her alanda kariyer imkanı sunamazsanız dilin ne faydası var? Uyum sadece dil öğretmek değil, aynı zamanda fırsat eşitliği vererek, kalpten 'bizdensiniz' diyebilmektir Fransa'daki Cezayir, Fas ve Tunus kökenli gençlerin dil sorunu çünkü hepsinin anadili Fransızca. Ama topluma uyum sorunları var, çünkü toplumda kendilerine fırsat eşitliğini verilmediğini, dışlandıklarını görüyorlar. Toplum onlara 'bizdensiniz' mesajı vermiyor. Uyumun anahtarı verilecek ciddi, samimi, kalptan gelen 'bizdesiniz' mesajıdır, paylaşımdır, kararlara ortak etmektir, ciddiye almaktır. Bu nedenle Hamburg'da iki yaşından itibaren her çocuğa kreş yeri garantisi, okul öncesi gerekirse bir yıl dil eğitimi imkanı getirdik. Bizzat benim başlattığım ve işverenlerin destek verdiği kampanyada iki yıl içinde bin göçmen gence meslek eğitim yeri bulma hedefi koyduk. Herkesin desteğiyle bir yıl içinde hedefimizi de aşarak yaklaşık iki bin göçmen kökenliye meslek ve işyeri bulundu. 2001'de Senato ve Belediye Başkanı seçildiğimde belediye çalışanlarının sadece yüzde 5'inin göçmen kökenli olduğunu gördük. Hamburg nüfusunun yüzde 25'i göçmen kökenli, ama kamu personelinin sadece yüzde 5. Uyumda ciddiysek bu rakam en az yüzde 20 olmalıydı. Bu rakamı yüzde 20'ye taşımak için çalışmalara başladık. Bugün bu oran yüzde 15'lerde. Bir yıl içinde koyduğumuz hedef rakama ulaşacağız” dedi.


Lale örneği

Haberin Devamı

DTF Eşbaşkanı Yaşar Erdoğan ise konuşmasında resepsiyonun sembolü olan laleyi bilinçli olarak seçtiklerini ifade ederek, “bir çok Avrupalıya sorarsanız lalenin Hollanda'dan geldiğini sanır. Oysa lale Türkiye'den Avrupa'ya gitti, uyum sağladı ve Avrupalı oldu. Ama kökeni Türkiyedir. Lalenin göçü ve uyumu insanlara örnektir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!