Güncelleme Tarihi:
BERLİN'de yaşayan her dört kişiden birinin göçmen kökenli olduğu açıklandı. Berlin Eyalet İstatistik Dairesi verdiği bilgiye göre kente yaşayan göçmen kökenli çocukların oranını ise yaklaşık yüzde 43 olarak açıkladı.
Her dört kişiden biri göçmen
Berlin nüfusu 3 milyon 400 bin olarak verilirken, bunun 863 binin göçmen kökenli olduğu kaydedildi. Kentte yaşayan 393 bin göçmenin Alman vatandaşlığı almasına karşın 470 bin kişinin ise hala geldiği ülke vatandaşlığını koruduğu da açıklamada yer aldı. Öte yandan Berlin'de özellikle genç nüfus içinde göçmen kökenlilerin oranının yüksek olduğu ortaya çıktı. Buna göre 0-6 yaş grubu çocukların oranı yüzde 42.5 iken 6-15 yaş arasındaki göçmen kökenli çocukların oranı ise yüzde 42,7.
En çok Mitte
İlçelere göre yapılan tasnifte ise göçmenlerin en çok yaşadığı bölge Mitte olduğu ortaya çıktı. Göçmen nüfusunun ilçe toplam nüfusundaki oranı yüzde 44.5. Mitte'yi yüzde 38.7 ile Neukölln izlerken, üçüncü sırada ise yüzde 36.6 ile Kreuzberg yer alıyor. Göçmenlerin en az ilgi gösterdiği ilçe ise yüzde 9 oranıyla Treptow Köppenick. Kimi mahallelerde ise göçmenlerin oranı Almanların oranından daha yüksek. Kentin kimi semt ve mahellerinde ise yaşayan her üç kişiden ikisi göçmen kökenli iken sadece biri Alman.
113 bin 779 Türk yaşıyor
Berlin'de yaşayan Türkler'in sayısı ise 113 bin 779 olarak açıklandı. 1991 yılında ise kentte yaşayan Türk vatandaşlarının sayısı 137 bin 592 iken, Alman vatandaşlığına geçenler nedeniyle bu rakamın düştüğü belirtildi. Yeşiller Berlin Eyalet Meclis Milletvekili ve partisinin Eyalet Göç Politikaları Sözcüsü Bilkay Öney, konuyla ilgili yaptığı açıklamada göçmenlerin bu ülkenin bir parçası olduğu gerçeğinin bir kez daha ortaya çıktığını belirtti.
Öney, yaşamın bir çok alanında göçmenlerin dışlandığını belirterek, 'Konut kiralamada, eğitimde, çalışma hayatında, kazanç elde etmede ve daha bir çok alanda maalesef eşitsizlikler yaşanıyor. Örneğin Sanayi ve Ticaret Odası birimlerinde meslek eğitim yapan göçmen kökenlilerin oranı sadece yüzde 3' dedi. Öney, ayrıca Ayırımcılıkla Mücadele Yasasında da iyileştirmeye gidilmesini istedi.