Güncelleme Tarihi:
ALMANYA Başbakanı Olaf Scholz, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile Berlin’de bir araya geldi. Scholz, düzenlenen basın toplantısında, yaşanan bu zorlu dönemde güçlü bir Avrupa ve güçlü bir NATO için birlikte görüş alışverişinde bulunmanın önemli olduğunu ifade etti. Almanya ve Danimarka’nın güvenlik politikasının önemini ve Avrupa Birliği’nin (AB) değerini bildiğini aktaran Scholz, gelecek hafta Brüksel’de AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarıyla gayriresmi zirvede güncel konuları görüşeceklerini belirtti. Scholz, sınırların dokunulmazlığının uluslararası hukukun temel ilkesi olduğunu vurgulayarak, “Rusya, Ukrayna’yı işgal ederek bu ilkeyi çiğnedi ve böylece Avrupa’daki barış düzenine de balta vurmuş oldu” dedi.
Danimarka’ya bağlı özerk bölge Grönland’ı kontrolüne almaya ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump’ı isim vermeden eleştiren Scholz, “Bu ilke herkes için geçerli olmalı. Bunu birkaç gün önce buradan açıkça ifade etmiştim. Sınırlar şiddet kullanarak kaydırılmamalı” diye konuştu. Scholz, İngilizce olarak da “To whom it may concern” (İlgililerin dikkatine) ifadesini kullandı.
‘NATO, ORTAK GÜVENLİĞİMİZİN GARANTİSİ’
Rusya’dan gelen tehditlere de değinen Scholz, iki hafta önce Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de düzenlenen Baltık Denizi’ne kıyısı olan ülkelerin liderlerinin katıldığı zirvede bu konunun ele alındığını aktardı. Scholz, “Burada özellikle Rusya’nın Baltık Denizi’ndeki kritik altyapıların güvenliğine yönelik oluşturduğu tehdidi ele aldık. Daha dün bir başka denizaltı kablosunun hasar gördüğüne ilişkin yeni haberler geldi. Bu Rus gölge filosunun nasıl bir tehdit oluşturduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu. NATO’nun ‘Baltık Nöbeti’ (Baltic-Sentry) misyonu ile Baltık Denizi’ndeki kritik altyapının korunmasını artırılacağını belirten Scholz, “NATO ortak güvenliğimizin garantisi olmaya devam ediyor. Bu nedenle birçok müttefik son yıllarda savunma harcamalarını önemli ölçüde artırdı” dedi.
‘KATKI SAĞLAMAYA HAZIRIZ’
Almanya Başbakanı Scholz, Hamas’ın serbest bıraktığı esirlerden dolayı hükümetinin memnun olduğunun altını çizerek, “Şimdi ateşkesin devam etmesi, tüm esirlerin serbest bırakılması ve Gazze Şeridi’nde yaşayanlara güvenilir ve kapsamlı bir şekilde insani ve tıbbi yardım sağlanması önemlidir. Gazze Şeridi’nin siyasi ve ekonomik geleceğini planlama zamanıdır” diye konuştu. Gazze’de yaşayanların özgürlük ve onur içinde bir yaşam sürdürebilmeleri adına perspektife ihtiyaç duyduklarına işaret eden Scholz, “Almanya ve AB, çerçeve koşullarının uygun olması halinde bu konuda katkı sağlamaya hazırdır” ifadesini kullandı.
‘DAHA GÜÇLÜ BİR AVRUPA’
Danimarka Başbakanı Frederiksen de belirsizlikle karşı karşıya olunduğu için Avrupa ülkelerinin birlikte ve yakın iş birliği yapmasının öncelikli olması gerektiğini belirtti. Frederiksen, “Avrupa’da daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Kendini savunabilecek ve Avrupa’nın çıkarlarını destekleyebilecek daha güçlü ve daha kararlı bir Avrupa’ya ihtiyacımız var. Kıtamızın geleceğini tanımlamak Avrupa’nın elinde” şeklinde konuştu. Avrupa’nın güvenliği ve savunma sanayisini güçlendirmek için daha fazla sorumluluk alınmasını isteyen Frederiksen, Ukrayna’ya desteğin artırılması, Çin ve Rusya’nın etkisine karşı çıkılması ve teknolojilerin, ekonominin ve güvenliğin gelişimine yatırım yapılması gerektiğini kaydetti.