Berlin’de seçimler yenilenebilir

Güncelleme Tarihi:

Berlin’de seçimler yenilenebilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2022 10:31

Almanya’da geçen yıl eylül ayında yapılan Berlin’deki seçimde bazı sandıklarda yaşanan hatalar nedeniyle bu bölgelerde seçimlerin yenilenmesi gündeme geldi.

Haberin Devamı

FEDERAL Meclis Seçim İnceleme Komisyonu, Berlin’deki 2 bin 300 sandıktan 400’ünde seçimlerin yenilenmesi yönünde tavsiyede bulundu. Komisyonun tavsiyesi doğrultusunda Federal Meclis İdare Birimi buna uygun bir karar önerisi taslağı hazırlayacak ve Federal Meclis bu öneriyi ekim ayında oylayacak. Seçimlerin yenilenmesi konusunda kararın ekim başında alınması bekleniyor. Meclis’in, Berlin’de 12 Seçim bölgesini kapsayan 400 sandıkta yeniden seçimlerin yapılması yönünde karar vermesi durumunda, seçimlerin 2023 yılı bahar aylarında gerçekleşebileceği belirtildi. SPD Seçim İnceleme Komitesi Başkanı Johannes Fechner, Der Spiegel’e yaptığı açıklamada, oy kullanma hakkının vatandaşlar için temel katılım fırsatı olduğunu söylerken, “Dolayısıyla, bu büyüklükteki seçim hataları, tüm vatandaşlar seçme haklarını kullanmada eşit şansa sahip olmalı ve oylarına hak ettikleri ağırlığın verilmesi için bu hatalar yeni seçimler yoluyla düzeltilmelidir” dedi. Genel seçimlerin dışında Berlin Eyalet Parlamentosu ve belediye seçimlerinin de yenilenip yenilenmesi gündeme geldi. Bu konuda kararı Berlin Anayasa Mahkemesi karar verecek. Böyle bir durumda Berlin Eyalet Parlamentosu’nda dengelerin değişebileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

SANDIKLAR AÇIK KALMIŞTI
Federal Meclis seçimleriyle aynı gün Berlin Eyalet Parlamentosu ve belediye meclisi seçimleri de yapılmıştı. Vatandaşlar aynı gün 3 bine yakın konutun kamulaştırılması yönünde düzenlenen referandum için de oy vermişti. 26 Eylül’de yapılan seçimlere başkentte çok sayıda aksaklık ve organizasyon sorunu damgasını vurdu. Yanlış veya eksik oy pusulaları, oy verme merkezlerinin geçici olarak kapatılması ve önlerinde bazen birkaç saati bulan uzun kuyruklar oluşması yapılan hatalardan bazıları. Ayrıca, bazı sandıklar da oy verme işlemi bittikten sonra akşam saat 18.00’den sonra açık kalmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!