Berlin’de seçim sonuçları kesinleşti

Güncelleme Tarihi:

Berlin’de seçim sonuçları kesinleşti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2023 11:24

Eyalet Seçim Kurulu Berlin’de tekrarlanan seçim sonuçlarını açıkladı. Milletvekili sayısında hiçbir değişiklik olmadı. Ancak SPD’nin Yeşiller karşısındaki üstünlüğü eridi. Lichtenberg’de yeniden sayım reddedildi.

Haberin Devamı

BERLİN’de yaklaşık iki hafta önce yapılan ‘tekrarlanan seçimlerden’ sonra partiler arasındaki olası koalisyon hükümetinin oluşmasına yönelik görüşmeler sürerken, Eyalet Yüksek Seçim Kurulu kesinleşmiş resmi sonuçları açıkladı. Sonuçlara göre, Hıristiyan Demokratlar yüzde 28.2 oyla ilk sırada yer alırken, SPD 18.4 ve Yeşiller ise yüzde 18.39 oy aldı. SPD tam 53 oyla Yeşiller’in önünde ikinci parti oldu. İlk yapılan sayımda SPD ile Yeşiller arasındaki oy farkı 102 olarak belirlenmişti. Kesinleşmiş sonuçlara göre, CDU 52, SPD ve Yeşiller 34, Sol Parti 22, AfD ise 17 milletvekili çıkardı. Toplam 38 yeni milletvekili direkt aday olarak doğrudan seçildi. 2021’de seçimleri kazanan 121 milletvekili yeniden Eyalet Meclisi’ne girerken 27 milletvekili de koltuklarını kaybetti. Yüzde 5 oy barajının altında kalan FDP’nin Eyalet Teşkilatı Başkanı Sebastian Czaja da Meclis’e giremeyenler arasında yer aldı.

Berlin’de seçim sonuçları kesinleşti
YENİDEN SAYIM TALEBİ REDDEDİLDİ
Lichtenberg 3. seçim bölgesinde yeniden sayım yapılmasına yönelik talep, Eyalet Yüksek Seçim Kurulu tarafından reddedildi. Seçim bölgesinde birinci ve ikinci sıra arasında sadece birkaç oy fark vardı. Bu nedenle Sol Parti oyların yeniden sayılmasını talep etmişti. Ayrıca Lichtenberg ilçesinde mektupla yapılan 466 oy geç sayıldı. Seçimi kıl payı kaybeden Sol Partili politikacı Claudia Engelmann, Eyalet Seçim Kurulu’nun kararına karşı yasal yollara başvuracağını açıkladı. Berlin Eyalet Seçim Kurulu Başkanı Stephan Bröchler, Eyalet Seçim Komitesi’nin seçim merkezlerinden gelen tutanakları incelediğini ve ilçe seçim sorumlusuyla görüştüğünü söyledi. İlçe seçim sorumlusunun ise komitenin yeniden sayım talebini reddetmesini tavsiye ettiğini söyledi.
GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR
Seçimlerin ardından yaklaşık 11 gündür CDU, SPD, Yeşiller ve Sol Parti, farklı oluşumlarda koalisyon müzakerelerine başlamak ve ortak bir hükümet kurmak için bir zemin olup olmadığını yokluyor. Ancak hangi koalisyon seçeneğinin hayata geçirileceği henüz öngörülemiyor. CDU ve SPD istikşafi görüşmelerini tamamlarken, SPD, Yeşiller ve Sol Parti üçüncü kez bir araya geldi. CDU ve Yeşiller’in de tekrar bir araya gelmesi planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!