Güncelleme Tarihi:
Berlin'de bu yıl kutlanacak 23 Nisan Çocuk şenliği tartışmaları büyüyor. Başkonsolosluğun bu yıl desteğini çektiği ve geçtiğimiz yıllarda 23 Nisan çocuk şenliğini düzenleyen Türk dernek temsilcileri, yeni oluşuma kesinlikle destek vermeyeceklerini açıklarken, 'Keşke bize de haber verilseydi biz de şirkete ortak olurduk.
Ama yangından mal kaçırır gibi şirket kuruldu' dedi. Anadolu Enstitüsü Başkanı İlker Duyan ise, şirketlerinin vakıf niteliği taşıdığını ve yapılacak tüm harcamaların tek tek hesabının verilmek zorunda olduğunu ifade etti.
Geçtiğimiz yılın eylül ayında kurulan Anadolu Enstitüsü Genel Müdürü İlker Duyan, Anadolu Enstitüsü'nü çıkar amaçlı bir şirket gibi göstermeye çalışan bazı çevrelere tepki gösterdi. İlker Duyan, 'Özel Anadolu Enstitüsü gGmbh, özel vergilendirmeye tabi, sınırlı sorumlu bir şirkettir. İlgili mevzuata göre, bu tür bir şirketin, kamu yararına hizmet etme, harcamalarını bu çerçevede yapma zorunluluğu bulunmaktadır.
Bu özelliğiyle, şirket esas itibariyle bir vakıf niteliğindedir. Nitekim, ortakları kuruluş sermayesini öderler ancak gelirlerden pay alamazlar. Gelirler kamu yararına harcanmak mecburiyetindedir. Anadolu Enstitüsü gGmbHnın kurucuları, enstitünün çalışmaları çerçevesinde üstlendikleri görevler karşılığında maaş, ücret, ödenek vb. herhangi bir ad altında gelir edinmezler' dedi.
İlker Duyan, özel Anadolu Enstitüsü'nün özel veya tüzel kişiliğin tavsiyesi üzerine kurulmadığını belirtirken, 'Özel Anadolu Enstitüsü gGmbHnın amacı, Türk ve Alman toplumlarının uyum ve barış içerisinde birlikteliğine, ortak kültürel ve sanatsal faaliyetler yoluyla katkıda bulunmak, Türk tarih, kültür, sanat ile gelenek ve göreneklerini Alman toplumuna tanıtmak suretiyle karşılıklı anlayış ve hoşgörünün artırılmasını sağlamaktır' dedi.
İlker Duyan, vakıf niteliğindeki şirketin kurulmasından sonra sundukları proje kapsamında, başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan yapılacak masraflar için para alınacağını kaydederken, 'Tanıtma Fonunca sağlanacak sözkonusu destek, Özel Anadolu Enstitüsü gGmbHna yönelik bir 'yardım' olmayıp, 23 Nisan Uluslararası Çocuk Bayramı etkinlikleri için kullanılacak meblağdır. Bayram sonrasında, tüm harcama belgeleri Tanıtma Fonuna resmi olarak iletilecektir' şeklinde konuştu.
Yeni oluşumu 'oldu bittiye getirilmiş bir yapı' olarak tanımlayan Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz, 'Bu işi başlatmış yıllardır zorluklara rağmen götüren dernekler var. Eksiklikleri aksaklıkları olabilir. Onu kendi adıma inkar edemem. Bu işin şirket üzerinden yapılmasına da karşı değil. Hatta daha iyi de olabilir. Ben bunun yolu oldu bittiye getirilip yapılmasını doğru bulmuyorum. Bunun yolu istişaredir.
Ve Bu şirkete ortak olmak isteyenlere de yol açılmalıydı' dedi. Bekir Yılmaz, şirketin gizlilik içinde kurulması ve saklanmasını da eleştirirken, 'Şirket kurulalı aylar oluyor ama bizler bu işi yeni öğreniyoruz. Biz birilerine kuyruk olmayız. O yüzden yeni oluşama destek vermiyoruz. İnsanların rant peşinde olacağını düşünmüyorum. Ama kamuoyunun aklına o şekilde düşünceler gelebilir'dedi.
Türk-Alman Merkezi Başkanı Adnan Gündoğdu ise, 'Yıllardır 23 Nisan çocuk şenliği organize eden dernekleri beğen ya da beğenme. Ama sonuçta bu insanlar bu işin tozunu yutmuş zamanını harcamış, emek vermiş insanlar. Bu insanların emeklerini yok sayarak böyle bir girişimde bulunmak yanlıştır. Benim eleştirdiğimi nokta bu' dedi.
Adnan Gündoğdu, yeni oluşumun yeniden bir bölünme anlamına geldiğini kaydederken, 'Biz kesinlikle yeni oluşuma destek vermiyoruz. 32 dernek biraraya geldi ve yine Alexanderplatz'da çocuk şenliği organize etme kararı aldı. keşke derneklere çağrı yapılsaydı ve yeni olmuşum şekillenseydi. Maalesef üç kişi arasında paylaşıldı. Ben şunu soruyorum. İlker Duyan çağrılıyor ben niye çağrılmıyorum?' dedi.