Güncelleme Tarihi:
Avrupanın en büyük sendikası olan "Ver.di"nin Berlindeki merkez binasında açılan sergide İbrahim Coşkun, Yüksel Hayırlı, Erol Uysal, Süheyla Aşcı ve Timur Çelikin resim, heykel ve fotoğraflardan oluşan yaklaşık 90 eseri sergilendi.
Türkiyenin Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet, Berlin Başkonsolosu Ahmet Nazif Alpman ve Avrupa Parlamentosu üyesi Cem Özdemirin de katıldığı sergi açılışında konuşan "Ver.di" Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gerd Herzberg, sendika olarak yazarların ve sanatçıların haklarını da koruduklarına işaret ederek, bu serginin sadece Türkiye ve Almanya arasında değil, Alman ve Türk toplumlarıyla tüm sanat severler arasında da bir köprü oluşturacağını söyledi.
Sergi projesi önlerine getirildiğinde, 20. yılına yaklaşan Berlin ve İstanbul kardeş kent anlaşması nedeniyle bu projeyi hemen kabul ettiklerini ifade eden Herzberg, toplumları yakınlaştıran böyle bir serginin "Ver.di" binasında açılmasından büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.
Sergiyi organize eden "Ver.di" yetkilisi Klaus Humml da, Berlin-İstanbul kardeş kent anlaşmasının 20. yılı vesilesiyle yaklaşık 1 yıl içinde hazırladıkları sergi konusunda Türk organizatörlerle çok iyi anlaştıklarını belirterek, özellikle sergi küratörü Çetin Güzelhan ile çok iyi anlaştıklarını ifade etti.
Humml, sergi açılışına katılan Büyükelçi Acet ve Başkonsolos Alpmana da katılımlarından dolayı teşekkür etti. Güzelhan da sergi açılışında yaptığı konuşmada, sanatçıların tarzları ve eserleri hakkında davetlilere bilgiler verdi.
ESERLERİ SERGİLENEN SANATÇILAR
Tuncelide 1955 yılında doğan İbrahim Coşkun, 1971 yılında Almanyaya gelerek sanat eğitimi gördükten sonra Türkiyeye döndü. Türkiyede İnsan Hakları Derneğinin kurucu üyelerinden olan ve ağırlıklı olarak resim çalışmaları yapan Coşkun, 1989 yılından bu yana Berlinde yaşıyor.
Güründe 1968 yılında doğan Yüksel Hayırlı, 1990-1994 yılları arasında Bremen Sanat Yüksek Okulunda resim, 1994-1997 yılları arasında da Berlin Sanat Yüksek Okulunda fotoğraf sanatı üzerine eğitim gördü. İstanbulda 1964 yılında doğan Erol Uysal, 1985-1989 yılları arasında Marmara Üniversitesinde sanat eğitimi aldı.
1990 yılında Berline gelerek Berlin Sanat Yüksek Okulunda eğitim gören Uysal, sergiye beton dökme ve kilden yaptığı eserleriyle katıldı. Serginin tek bayan sanatçısı olan Süheyla Aşcı, 1961 yılında Karsta doğdu. Fransada bir süre eğitim gördükten sonra Berline yerleşen Aşçı, 1989 yılında Bremen Sanat Yüksek Okulunda resim eğitimi gördü.
Gümüşhanede 1960 yılında doğan ve sergiye 5 büyük boy resmiyle katılan Timur Çelik, 1980-1984 yılları arasında İstanbulda Mimar Sinan Üniversitesinde resim sanatı üzerine eğitimden sonra, 1990-1992 yılları arasında Almanya, Fransa, İngiltere ve Hollandada eğitim aldı.
Çelik, 1993 yılından bu yana Berlinde yaşıyor. Berlinde 19 Aralıka kadar açık kalacak olan serginin bir benzerinin de gelecek yılın şubat ayında İstanbulda açılması planlanıyor.