Atakan ÖZDEMİR/ BRÜKSEL
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2014 14:34
UNESCO’nun Katar Ulusal Kongre Merkezinde yapılan Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda, Türkiye’den, ‘‘Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuş alanı’’ olarak kabul edilen Cumalıkızık ve ‘‘Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı” olarak Bergama, Dünya Miras listesinde yer alması kararı alındı.
Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)'nün, 191 ülkenin taraf olduğu ‘‘Doğal ve Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’’ gereğince, Türkiye'den ‘‘Dünya Mirası List
esi’’ne bugüne kadar İstanbul´un Tarihi Alanları, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Hattuşa, Hitit Başkenti, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon, Truva Arkeolojik Alanı, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Pamukkale Hierapolis, Safranbolu, Edirne Selimiye Cami ve Külliyesi, Çatalhöyük Neolitik Alanı girmişti. Türkiye'den 11 bölgenin yer aldığı listeye bu tarihi kararla Bursa ve Bergama da eklenmiş oldu. Böylelikle, Türkiye’nin ‘‘Dünya Miras Listesi’’ndeki kültürel ve karma miras alanı sayısı 13’e yükseldi.
TARİHİ SANAT MERKEZİ: BERGAMA
Kültürel miras ve zenginlikleri ile İzmir’in tarihe açılan kapısı olan Bergama, antik çağda Pergamon adı ile anılmakta ve Helenistik dönemin en önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri sayılmakta. Helenistik dönemin en büyük kütüphanelerinden birinin kurulduğu Bergama, kültürel peyzaj kategorisinde listeye alındı. Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait katmanları içerisinde barındıran Bergama, akropol, çevresindeki yedi adet Tümülüs ve Kybele Kutsal alanı olmak üzere dokuz bileşenden oluşuyor. Tarihi ve kültürel zenginlikler açısından zengin olan Türkiye’de, 2 karma (kültürel- doğal), 1 doğal ve 49 kültürel olmak üzere toplam 52 merkez, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer almakta.