Ben de tatilciler gibi İpsala’da esir kaldım

Güncelleme Tarihi:

Ben de tatilciler gibi İpsala’da esir kaldım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2013 10:08

İpsala’dan çıkış yapmak isterken otomobilimin sigortasız olduğunu iddia eden memurun engeline takıldım. Dört saat İpsala Gümrük Kapısında esir tutuldum.

Haberin Devamı

KAPIKULE çilesinin Bulgaristan, Sırbistan, Makedonya ve Yunanistan gümrük kapılarına da yansıyıp yansımadığını yerinde görmek için, Cuma günü akşamı Türkiye’den çıkış yaptım. Arabama bindim, yola koyuldum. İlk olarak Bulgaristan-Sırbistan gümrüğüne gittim. Oradan Makedonya-Yunanistan sınır kapısına geçtim. Daha sonra da İpsala’ya geldim.

KRİZ NASIL "TATLI"YA BAĞLANDI? - FATİH ÇEKİRGE YAZDI

KUYRUK BİTMİŞTİ
İpsala’ya Pazar sabahı saat 02.00’de geldiğimde gözlerime inanamadım. Üç gün boyunca Sarp Dere Köyü’ne kadar uzanan 15 kilometrelik kuyruk erimiş, yerinde yeller esiyordu. Tatilcilerde halkı olarak sorular sordu. “Ne oldu da üç gün boyunca erimeyen 15 kilometrelik kuyruk iki saatte eriyip bitti?”

ARKADAŞI ÖZÜR DİLEDİ
Sabahın erken saatleriydi, İpsala’dan çıkış yapmak isterken otomobilimin sigortasız olduğunu iddia eden memurun engeline takıldım. Yaklaşık dört saat İpsala Gümrük Kapısında esir tutuldum. Bu nasıl zihniyet anlamadım. Arabanın yeşil sigorta katında poliçe numarası olmadığını iddia eden memuru bir türlü ikna edemedim... Sinirlenmemek için kendimi zor tuttum. 10 ülkede geçerli olan yeşil sigorta kartım, Türkiye’nin açık olmasına rağmen İpsala’da memur engeline takıldı. Saatler sonra yardımıma başka bir memur yetişti... Ve arkadaşı adına özür diledi. Umarım ne demek istediğimi anlamışsınızdır.

Haberin Devamı

Çileyi çeken tatilciler bu sorulara yanıt arıyor
1)) Sınır kapılarındaki uzun kuyruklardan Bulgaristan ve Yunanistan sorumlu tutuluyor. Neden bu iki ülke aynı andan böyle bir girişimde bulundu?
2) Gemi yolculuğu yapacak olan yüzlerce vatandaş gümrüklerdeki kuyruğa takıldığı için biletleri yandı. Bu zararı kim karşılayacak?
3) Pazartesi (bugün) günü okula yetişemeyecek öğrencilere eğitim cezası kesilecek... Bize açılan bu zararın sorumlusu kim olacak?

Çanımıza tak etti
Güngör Muşlu (Köln): Canımıza tak etti. Hiç olmazsa izin sezonunda gümrüklerde fazla ve bilinçli memur çalıştırılsın.

Rest çekilmeliydi
Abdullah Baysal (Stuttgart): Ben politik yollardan bu kuyruk çilesinin son bulacağını düşünüyorum. Neden vatandaşını korumak adına rest çekilmedi?

Haberin Devamı

Artık bitsin
Cem Tuzcu (Köln): İzin dönemlerinde şu inşaatlara son verilse! Gezip çalmadığımız sınır kapısı kalmadı, hepsi sınır kapısı değil, sinir kapısı olmuş. Kuyruk çilesi bitsin artık. Sınır kapılarında pislik almış başını gidiyor. Ya tuvaletler, Allah göstermesin. Neredeyse tuvaletlere gaz maskesiyle giriyoruz, nefes alamıyoruz.

İnsan muamelesi görmek istiyoruz
Ahmet Büyük (Memmingen): Benim en büyük şikayetim, sınır kapılarında çalışan yüzü gülmeyen memurlar. Adamların sanki babasını öldürmüşüz gibi bize muamele ediyorlar. Biz güler yüz ve birazcık da insan muamelesi görmek istiyoruz.

Yaşım 18 izinden nefret etmeye başladım
Talha Ay (Lemans): İğrenç bir yolculuk yaptık. İpsala’da tam sekiz saat bekledik. Yaşım henüz 18, yolculuktan ve izinden nefret etmeye başladım.

Haberin Devamı

Üvey evlat mıyız?
Şenol Çalçalıoğlu (Duisburg): Bu yılki izini eziyet, işkence ve rezalet olarak değerlendiriyorum. Yazıklar olsun ne diyeyim! Üvey evlat gibi kapıya atılmış olduk.

Böyle tatil mi olur
Mustafa Aydoğdu (Almanya): Gündüzleri insan, geceleri de sivrisinek kurbanı olduk. İpsala’sı batsın! Böyle tatil mi olur?

10 saat bekledik
Şükrü Deniz (Bielefeld): İpsala’da tam 10 saat bekledik. Bizimkiler Yunanlıları suçluyor, Yunanlılar ise bizi.

Acı çekmek istemiyoruz
Ozan Akgül (Bielefeld): Bitsin artık bu çile, acı çekmek istemiyoruz. İznimizin bir haftası yollarda geçiyor, yazık günahtır.

Yeter çektiğimiz çile
Hüseyin Şahingöz (Esslingen): Yeter çektiğimiz çile. Ayaklarımızın altına kırmızı halılar serin demiyoruz, vatandaşınızı kanatlarınızın altına alın yeter.

Haberin Devamı

Suç kimde anlamadım
Birant Şentürk (Almanya): Ben bu işten bir şey anlamadım. Suç kimde çözemedim. 15 kilometrelik kuyruk 20 saatte erimedi ama iki saatte eridi gitti!

Biletlerimiz yandı
Ahmet Akın (Rotterdam): İpsala’da tam 17 saat bekledim. Yunanistan’dan İtalya’ya gemiyle geçecektim ama olmadı. 17 sat bekleyince dönüş biletimiz yandı. 700 Euro’mu kim verecek şimdi? Sorumlular ortaya çıksın! Diğer taraftan çocuğum Pazartesi günü okuluna yetişemiyor, ona da ayrı eğitim cezası kesilecek. Bu cezaları kim ödeyecek?

10 kez aradım
Ufuk Taşgıt (Herne): Yolculuğa çıkmadan önce on kez İpsala’yı aradım. Telefona çıkan memur banttan konuşuyor gibi hep aynı şeyleri tekrarlayıp durdu. Dediği tek şey Yunan geçit vermiyor, buradan gelmeyin oldu. İnanın Yunanistan’dan geçtim ama bana bir engel çıkarmadılar. 30 saniyede orayı geçtik. Kim yalan söylüyor anlamadım.

Haberin Devamı

Susmakla olmaz
Menderes Yılmaz (Chambery): Neden bize sorun yaşatan ülkelerin büyükelçileri Ankara’ya çağrılmadı? Kimden korkuyoruz. Büyük devlet susmakla olmaz, vatandaşına sahip çıkmakla olur.

Böyle olmamalıydı
Erol Baraklı (Köln): Biz insan muamelesi istiyoruz. Gümrük kapılarında tecrübesiz ve asık suratlı memur istemiyoruz. 2013 Türkiye’si böyle olmamalıydı!

Ödülümüz bu mu!
Zeynep Karataş (Rotterdam): Bu nasıl devlet anlamadım. Avrupalı Türkler bu ülkeye bu kadar yatırım yaparken, çektiğimiz çileye bakın. Tüm bunların mükafatı bu mu olmalıydı?

Erol Kaşan (Augsburg): Hafta başında işbaşı yapmam gerekiyordu ama bu imkansız gibi görünüyor. Ya işimden çıkarılırsam ne olacak? Eğer biz AB ülkelerinde çalışıyor ve oranın oturumuna sahipsek bize rahat geçiş izni verilsin.

Hüsnü Göksu (Rotterdam): Hollanda’da iş yerlerim var. Memleketime de çok yatırım yaptım ve de yapmaya da çalışıyorum. Ama bu gümrük kapılarında ki çile canıma tak etti. Ülkeme yaptığım yatırımı Hollanda’ya yapmış olsaydım, orada beni baş üstünde tutarlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!