Güncelleme Tarihi:
Etkinlikler kapsamında, Türk mutfağı, ebru ve hat sanatının tanıtımı yapıldı. Ziyaretçilere Türkiye ile ilgili tanıtıcı broşürler dağıtıldı. Beyza Eğitim Merkezi’nin açtığı kurs sayesinde Türkçe öğrenen Sırp gençler ise standları gezen konukları Türkiye hakkında bilgilendirdi.Etkinliklerde özellikle ebru sanatı çalışmaları büyük ilgi gördü.
Ebrunun yapımını uzun süre izleyen Sırp konuklar, şaşkınlıklarını gizleyemedi. Katılımcılara, yerel Tük kıyafeti giyen Boşnak ve Sırp gençler ise gül şerbeti ile baklava ve lokum ikramında bulundu. Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Ali Rıza Çolak, düzenlenen etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada, Belgrad’ın Türk kültür günlerine uzun süredir hazır olduğunu söyledi. Belgrad’da uzun zamandır bu tür etkinliklerin yapılması için uygun ortam olduğunu vurgulayan Çolak, ”Çünkü Sırplar Türk kültürüne yabancı değiller. Özellikle son zamanlarda Türk dizilerine yoğun bir ilgi var burada. Ülkedeki 8 Türk kanalında her gün akşam saatlerinde 1 Türk dizisi oynuyor” dedi.
Türk dizilerine ve Türk kültürüne olan ilginin turizme de önemli katkısı olduğunu vurgulayan Çolak, şöyle konuştu: ”Bu yıl Sırbistan’dan 200 bin turistin İstanbul’a ve Antalya’ya gitmesini bekliyoruz. Aslında Türk kültürü Sırplara uzak değil. Ortak kültür, ortak kelimeler, ortak tarihi birliktelik bulunuyor. Şimdi bu biraz daha yakından keşfediliyor. Daha işin başındayız. İki ülkenin ekonomik ve ticaret potansiyeli henüz istenilen oranda değil. İki ulusun biraz daha birbirini yakından tanımaya ihtiyacı var. Bir takım önyargılar var. Bu önyargılar sadece Sırbistan’da yok, Türkiye’de ve Türk iş dünyasında da var. Bu önyargılar kalktıkça, gelip gitmeler arttıkça daha da yakınlaşma sağlanacak. Bu gidişat, her iki ülkenin hükümetleri siyaseten bu konuda kararlılığını sürdürdükçe daha iyi noktalara gelecektir.”
Beyza Eğitim Merkezi Müdürü Murat Koç ise Türkiye ve Sırbistan ilişkilerinin her geçen gün daha iyiye gittiğini belirterek, Sırp halkının şu anda tatilde ilk tercihinin Türkiye olduğunu dile getirdi. İki ülke arasında vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasının da çok önemli bir gelişme olduğuna işaret eden Koç, ”Düzenlediğimiz bu etkinlikle, Türk kültürünü Belgrad halkının ayaklarına getirdik. Türk mutfağı, Türk el sanatları, ebru sanatı, Kütahya kilimimiz, Balıkesir halımız, Bursa kestanemiz ve farklı varyantlarıyla ülkemizi tanıtmaya çalışıyoruz” dedi.
TİKA Belgrad Kordinatörü Dr. Gökçen Kalkan ise TİKA olarak Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesi başta olmak üzere, ülke genelinde önemli sosyal ve kültürel projeleri hayata geçirdiklerini kaydetti. Dr. Kalkan, bu kapsamda Belgrad’da düzenlenen Türk Kültür Günleri’ne TİKA olarak destek verdiklerini dile getirdi.
SIRP HALKININ GÖRÜŞLERİ
Türk Kültür Günleri kapsamında düzenlenen standları gezen Belgradlı Dunica Alis adlı kadın Türkiye’nin Sırp halkına yaklaşmaya başlamasına çok sevindiğini ifade ederek, ”Çünkü bu halklar bir zamanlar zaten birbirine çok yakındı. Türk halkına karşı önyargılar ortaya çıktı. Ancak bu etkinliklerle bizler Türk halkının bize öğretilen gibi olmadığını görüyoruz. Türk ve Sırp halkı birçok bakımdan birbirine çok benziyor” dedi.
Belgrad’da öğretmenlik yapan Ana Karaca adlı kadın da bu tip etkinlikler sayesinde farklı bir kültürü ve farklı bir dini tanıma şansı elde ettiğini ifade ederek, ”Başka bir halkın simgeleri olan kültürden gelen parçaları görmek bence çok önemli ve yararlı bir şeydir” diye konuştu.
Ebru sanatından çok etkilendiğini belirten Miryana Noniç adlı üniversiteli öğrenci ise ”Daha önce bana ’mürekkebi suyun üzerine dökerek resim yaparsın’ deselerdi inanmazdım. Ama şimdi çok güzel eserler ortaya koyulduğunu gördüm ve bundan çok mutlu oldum” şeklinde konuştu. Etkinlikler kapsamında ayrıca Şükriye Tutkun konser verdi. Akşam da Cem Yılmaz’ın Hokkabaz filmi gösterilecek, Kocaeli Şehir Tiyatrosu oyuncularınca da Bosnalı yazar Meşa Selimoviç’in tiyatroya uyarladığı ”Derviş ve Ölüm” sahnelenecek.