Belgesiz bağış gümrüğe takıldı

Güncelleme Tarihi:

Belgesiz bağış gümrüğe takıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2010 11:45

Dumlupınar'daki çocuklara dağıtılmak üzere Almanya'daki yardımseverlerden toplanan 118 bisiklet Uşak Gümrüğü'ne takıldı.

Haberin Devamı

ALMANYA'da yardım amaçlı toplanan ve Türkiye'ye gönderilen 118 bisiklet gerekli evraklar alınmadığı için Uşak Gümrüğü'nden geçemedi. Bavyera Eyaleti'ndeki Günzburg'da seyahat acentesi işleten Yaşar Karacam'ın girişimleri ile toplanan bisikletlerin ya Almanya'ya geri gönderileceği, ya da devletin el koyacağı bildirildi. 2008'de de Dumlupınar'a giysi gönderen ve çocuklara dağıtan Karacam "İzmir Bisiklet Derneği ile '9 günde 970 kilometre' adı altında bir bisiklet turu yapılacak. 10 sporcunun katılacağı bu etkinlik çerçevesinde bir de yardım kampanyası düzenledik. Bunun için Almanya'da, aralarında Almanların da bulunduğu çok sayıda yardımsever bisiklet bağışladılar. TIR dolusu bisikletler Kapıkule'den giriş yaptı. Dumlupınar'a en yakın gümrük olan Uşak'ta sorun çıktı" dedi.

Haberin Devamı

Haberim yoktu
Sadece yardımı teslim edeceği Dumlupınar Yüksek Öğretim ve Eğitim Vakfı'ndan noter tastikli bir belge aldıklarını söyleyen Karacam "Uşak Gümrük memurları bunun yetersiz olduğunu, gümrük muafiyetinden yararlanmamız için bir de "Bağış belgesi" gerektiğini söylemişler. TIR şoförü bunu gösteremeyince bisikletler depoya konulmuş ve şuan orada bekletiliyor. Böyle bir belge gerektiğini bilmiyordum. Ayrıca bisikletrer bağış olduğu için satış belgeleri de yok. Çaresiz kaldık. 15 gün içinde gerekli belgeleri toparlayamazsam bisikletlere el konulacak. Yetkililerden yardım bekliyorum" diye konuştu.


Konsoloslukla görüşecek
Türkiye'de bir çok kurumu aradığını ancak bir haftadır bir sonuca ulaşamadığını söyleyen Karacam "Almanya'da bağlı bulunduğum Münih Başkonsolosluğu'ndan yardım isteyeceğim. Çocuklara dağıtılmak üzere toplanan bisikletlerin ufak bir ihmal sonucu yok olmasını istemiyorum. Bizim amacımız Dumlupınar'daki çocukları sevindirmekti" dedi.


HANGİ BELGELER GEREKİYOR?
Türkiye'deki 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun gümrük vergilerinden muafiyet ve istisnaları düzenleyen 167. maddesi, ticari gaye güdülmemek üzere ithal edilen eşyalar için bazı şartların yerine getirilmesini öngörüyor.


- Ambulans ve kurtarma aracı dışındaki eşya için konsoloslukça tasdik edilmiş fatura veya satış sözleşmesinin aslı ile bunların noter tasdikli Türkçe tercümesi

- Yurt dışında konsolosluklara, Türkiye’de ise noterlere düzenlettirilen bağış belgesinin aslı

Haberin Devamı

- İthal edilen eşyayı teslim alan kurumların, eşyayı kendilerinin kullanacağı, başkalarının kullanımına veya istifadesine izin vermeyecekleri, gümrük idaresinin izni olmadan devretmeyecekleri ve satmayacaklarına dair noter tasdikli taahhütname,

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!