Bayramda vize çilesi

Güncelleme Tarihi:

Bayramda vize çilesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2010 10:35

Bayram tatili için Avrupa’ya tatile gelen Türk işadamları Münih Havaalanı'nda vize eziyeti yaşadı. Sınır polisi, Türk işadamlarını ve eşlerini bir gece havaalanında tuttuktan sonra Türkiye’ye geri gönderdi. Türk turistler "Defalarca Avrupa'ya geldik, böyle muamele görmedik" diye sitem ettiler.


BAYRAM
tatilini Avusturya ve Macaristan’da geçirmek için Münih Havaalanı'na gelen işadamı üç Türk ailenin tatili zehir oldu. Türkiye’nin önde gelen Eskişehirli işadamlarından Selka A.Ş. betonfabrikasi sahibi Yenal Kaya ve Almanya Stuttgart doğumlu eşi Belgin Kaya, pimapen pencere üretimi yapan Erenpen fabrikası sahibi Mehmet Eren ve eşi Tuğba Eren, Eskişehir’in tanınmış avukat çifti Adnan Gül ile Eda Gül, Münih havaalanında tam bir vize eziyeti yaşadı.

GERİ GÖNDERİLDİLER
Münih Havaalanı sınır polisi ikisi fabrikatör, biri avukat olan üç Türk aileyi havaalanından dışarı bırakmadı. İçlerinden biri Almanya doğumlu olan işadamı üç Türk aile geceyi Münih Havaalanı'ndaki transit bölümde bankların üzerinde geçirmek zorunda kaldı ve dün ilk uçakla İstanbul’a geri gönderildi. Türk işadamlarının Macar Schengen Vizesi olmasına ve Münih Havaalanı'ndan 600 Euro’ya Mercedes bir minübüs kiralamış olmasına rağmen ülkeye girmelerine izin verilmedi.

BİR DAHA GELMEYİZ
Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, milletvekili Dilek Kolat, Özcan Mutlu ve bir avukatın devreye girmesi de fayda vermedi. Münih İdari Mahkeme yargıcının da olumsuz görüş belirtmesi üzerine işadamları Türkiye’ye geri gönderildi. Üç Türk aile, “Lanet olsun, biz bir daha Almanya’ya ayak basmayız” diyerek Türkiye’ye döndü. Havaalanından geri çevrilen avukat çiftler Adnan Gül ve Eda Gül, “Biz Eskişehir’de avukatız. Biz şimdiye kadar 8 Avrupa ülkesine seyahat ettik. Böyle bir kepazelik yaşamadık” dedi.

NEDEN MACAR VİZESİ ALDINIZ?
Türk işadamları aileleriyle birlikte bayram tatillerini Avrupa’da geçirmek için Macar temsilciliğinden 15 günlük Schengen Vizesi aldı. İşadamları önce Avusturya, ardından Macaristan’a gitme amacıyla çarşamba günü İstanbul’dan Münih Havaalanı'na geldi. Ancak Münih Havaalanı sınır polisi Macar Schengen Vizesi aldıkları ve önce Macaristan’a gitmeleri gerektiği gerekçesiyle üç Türk aileyi dışarı bırakmadı. Avusturya’da süresiz oturma izni bulunduğu için Avusturyalı eşi Gabriele Aktaş’la sorun yaşamadan çıkabildi. Ancak birlikte tatil yapmak istedikleri aile dostlarını yalnız bırakmak istemeyip gece geç saatlere kadar yanlarında kalıp tercümanlık yaptı.

VİZE SAHTE İDDİASIYLA TUTTULAR
Devreye giren Münihli avukat Serdal Altuntaş, Türk işadamlarının pasaport kontrolündeki ilk ifadelerinde polisin ‘vizeyi niçin Macar temsilciliğinden aldınız’ sorusuna, Alman temsilciliğinden vize almak çok daha zor olduğu için yanıtı verdiklerini söyledi. Avukat Serdal Altuntaş, Schengen vize uygulamasının 12 maddesinin gezinin ilk amacı ve hedefinin vize alınan ülke olduğu şartını koştuğunu, bu nedenle Alman sınır polisinin işadamlarını içeri bırakmadığını anlattı. Havaalanından geri çevrilen avukat Adnan Gül, bu iddianın doğru olmadığını belirtti ve şöyle dedi: “Polis önce bizi vizenin sahte olduğu iddiasıyla tuttu. Sonra niçin buraya geldiğimiz üzerinde durdu. Biz de burdan Avusturya’ya ve oradan Macaristan’a geçmek istediğimizi, araç kiraladığımızı anlattık. Pazartesi günü de dönüş biletlerimiz var. Ama buna rağmen bırakmadılar.”

POLİS EŞLİĞİNDE GÖNDERİLDİLER
Dün sabah transit bölümden alınıp tekrar havaalanı sınır polis karakoluna götürülen Türk aileler saat 13 civarında iki polis eşliğinde havaalanı içinde check-in bölümüne getirildi. Türk ailelere biri önde biri arkada iki polis eşlik etti. Stuttgart doğumlu Bilge Kaya, eşinin 10 yıllık ABD vizesi bulunduğunu, şimdiye kadar Fransa, İspanya, Yunanistan gibi AB ülkelerine seyahat ettiklerini, ancak ilk kez böyle bir rezaletle karşılaştıklarını anlattı. Polislerden biri fotoğraf çeken arkadaşımızı engellemek istedi ve basın kimlik kartını alarak tüm bilgileri sınır polisine bildirdi. Türk aileler check-in işleminden sonra yine polis eşliğinde pasaport kontrolünden içeri alındılar.

HİLEYLE ALINDI DEDİLER
Federal sınır polisi vizenin iptali gerekçesine, işadamlarının Macar Schengen vizesi aldığını, ancak Avusturya’da tatil yapmak istediğini, bu durumda vizenin hileyle alındığı şüphesi doğduğunu ve iptal edildiğini açıkladı. Federal sınır polisi basın sözcüsü Matthias Knott, “Biz vizenin hukuka uygun olup olmadığını incelemekle yükümlüyüz. İlk sorgulamada Macaristan’a değil, Avusturya’ya gidecekleri şüphesi oluşmuştur. Bu durumda vize geçerli değildir” dedi. Schengen vizesinde ilk hedefin vizenin alındığı ülke olması şartı bulunduğunu kaydeden Knott, aksi durumda vizenin hileyle alınmış sayıldığını ve cezaya tabi olduğunu kaydetti. Knott, Türk işadamları hakkında da savcılığın soruşturma açtığını belirtti.



YİNE MÜNİH ! YİNE AYNI MUAMELE!...
EYLÜL ayında yine Münih'te yaşanan olayda, çevre teknolojileri fuarında incelemeler yapmak üzere görevli gelen İstanbul Beyoğlu ve Üsküdar belediye yetkilileri de Schengen vizeleri olmasına rağmen havaalanında alı koyulmuştu. İkisi yeşil pasaportlu beş belediye görevlisi Türkiye'ye geri gönderilmek istenirken 6 saat sonra avukatın müdahalesi ile Almanya'ya giriş yapmışlardı. Belediye yetkilileri Schengen Vizesi'ni İtalyan Başkonsolosluğu'ndan almışlardı.

AVUKAT SERDAL ALTUNTAŞ:
Münih Sanas avukatlık bürosundan Serdal Altuntaş, Schengen vizesiyle ilgili şu tavsiyelerde bulundu. “İşadamlarımız vize işini seyahat acentelerine bırakıyor. Seyahat acenteleri de kolay vize alabilecekleri dış temsilciliklere başvuruyor. Schengen uygulamasına göre ilk hedef vizeyi veren ülke olmak zorunda. Bu ülkeye gitmeyip başka ülkeye geldiklerinde sınır polisi soruyor. Seyahat eden kişi yasayı bilmediği için sınır polisine hedefinin vizeyi aldığı ülke olmadığını söylüyor. Bu durumda vizeleri iptal ediliyor.”

AVUKAT TEMEL NAL: TUTAMAZSINIZ
Avukat Temel Nal Alman sınır polisi yetkililerine vize konusunda alınan AB Mahkeme Kararlarını göstererek, aslında hizmet alma ve verme amaçlı gelen Türkler'in vize almalarına gerek olmadığını, fuar gibi konularda vize talep edilmesinin hukuksal bir hata olduğunu anlatmıştı. Nal, bu konuda kazanılmış mahkeme kararlarını da gösterirken yolcuların Almanya'ya girişine izin verilmişti.

SANATÇI VE SPORCULAR DA MAĞDUR
ALMANYA'ya gelmek isteyen sporcu, sanatçı ve işadamları da "Vize" çilesi çekiyor. Avrupa Adalet Divanı'nın "vize muafiyet" kararına rağmen ünlü isimlere ya vize verilmiyor, ya da havaalanında saatlerce beklemek zorunda kalıyorlar. Ferdi Tayfur, Cem Yılmaz ve Faruk K. da bu mağdurlar arasında yer alıyor. Ferdi Tayfur vize alamadığı için Almanya konserini iptal etmek zorunda kalırkan Cem Yılmaz Ve Faruk K. havaalanındaki kontrolde ancak konser ve etkinlik afişini göstererek Almanya'ya girebildiler.

MİLLİ BİNİCİ GELEMEDİ
Sanatçıların yanı sıra milli sporcu, Sabancı Uluslararası Binicilik Merkezi (SİEC) binicisi Çağrı Başel de vize engeline takıldı. Başel, geçtiğimiz mayıs ayında Mannheim’da düzenlenen uluslararası Maimarkt Binicilik Yarışları'nda Türkiye’yi temsil etmek üzere Almanya'ya gelmek istemiş ancak kendisine vize verilmemişti. SIEC Yönetim Kurulu Başkanı Sevil Sabancı vize engeline tepki göstermişti.

FARUK K.: "VİZE BİLE YETMİYOR"
Sanatçı Faruk K., "Türkiye'den konser için gelen sanatçı arkadaşlarıma önerim, konser afişinizi de yanınızda getirin. Hatta t-shirt üzerine bastırın. Sorduklarında ceketinizin düğmesini açıp gösterin. Benim hem pasaportum, hem de geçerli vizem vardı. Buna rağmen "Konser için geldiğinizi ıspatlayın' denildi" diye tepki göstermişti.

FERDİ TAYFUR SİTEM ETTİ
VİZE işlemleri nedeniyle 25 Aralık 2009'daki Mannheim konserine gelemeyen, ancak 3 hafta sonra gecikmeli olarak Almanya'da sahneye çıkabilen ünlü sanatçı Ferdi Tayfur da Alman makamlarına sitem etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!