Bay Almanya Almanya’yı karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Bay Almanya Almanya’yı karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2012 14:58

Dünyanın en büyük 25 bankası arasında yer alan Alman Deutsche Bank hakkında emisyon sertifikası yolsuzluğu ile ilgili savcılığın başlattığı soruşturmaya siyaset bulaştı.

Haberin Devamı

Deutsche Bank Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Jürgen Fitschen’in, geçen hafta Hessen Başbakanı Volker Bouffier’i arayarak Frankfurt Başsavcısını şikayet etmesi, sert tepkilere yol açtı. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, “Başsavcının, kişinin ismine bakmaksızın işini yapması güzel bir işaret” dedi. Yeşiller Meclis Grup Başkanı Jürgen Trittin, “Balık baştan kokar. Bu söz, Deutsche Bank Yönetim Kurulu için de geçerli” derken CDU/CSU Meclis Grup Başkan Vekili Michael Meister de “Almanya’da kimse yasaların üzerinde değildir. Bay Fitschen bunu anlamamış görünüyor” sözleriyle tepki gösterdi.

BEN KARIŞAMAM

Başbakanlık Sözcüsü Michael Busser’in verdiği bilgiye göre, Fitschen telefonda başsavcılığın geçen hafta banka merkezinde silahlı polislerle yaptığı aramanın bankanın imajına gölge düşürmesinden şikayetçi oldu. Başbakan Bouffier’in ise “Aramanın nasıl yapılacağına savcı karar verir. Benim karışamam” dediği açıklandı. Savcılığın, bankanın Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Jürgen Fitschen ile Yönetim Kurulu üyesi Stefan Krause’nin evlerinde de arama yapmak istediği ancak her iki bankacının da soruşturmaya yardımcı olacaklarına dair söz vermeleri üzerine bundan vazgeçildiği ortaya çıktı.

İNGİLİZLER UYARMIŞ

Karbon emisyon sertifikası ticareti ile ilgili soruşturma, Nisan 2010’dan beri devam ediyor. 2010’da da Deutsche Bank merkezi ile Avrupa’da eşzamanlı 230 büro ve evde arama yapılmıştı. Devam eden soruşturmalarda, sertifikaların çeşitli ülkeler dolaştırıldıktan sonra Almanya’ya getirildiği, böylelikle maliye izini kaybedince katma değer vergisi ödenmediği öne sürülüyor. Bu yolla Alman maliyesinin en az 300 milyon Euro kayba uğradığı belirtiliyor. İngiltere Maliye Dairesi’nin 17-18 Aralık 2009’da Deutsche Bank’ın Londra Temsilciliği’ndeki üst düzey görevlileri emisyon sertifikası ticaretinde dolandırıcılık olduğu yolunda uyardığı, ancak bankanın bu uyarı dikkate almadığı da ortaya çıktı. İngiliz Maliyesi’nin 50 milyon Euro’luk katma değer vergisi iadesinde yolsuzluk sezdiği için bankadan garanti istediği de gelen bilgiler arasında.

5 KİŞİ TUTUKLANDI

Geçen hafta Deutsche Bank Frankfurt merkezinin yanı sıra Berlin ve Düsseldorf’ta ev ve iş yerlerinde arama yapıldı. Kara para aklama, mahkemeyi yanıltma ve vergi kaçırma suçlamasıyla 5 kişi hakkında tutuklama emri çıkarıldı. Bu kişilerden 4’ü cezaevine gönderilirken, biri sağlık sorunları nedeniyle ev hapsine alındı. Aynı suçlamalarla 25 kişi hakkında da soruşturma açıldı. Frankfurt Başsavcılığı aynı tarihte 2009 yılında Maliye’ye verilen katma değer vergisi beyannamesinde yer alan Jürgen Fitschen ile Stefan Krause’nin imzaları nedeniyle iki yönetici hakkında vergi kaçakçılığı şüphesiyle soruşturma başlatıldığını bildirmişti.

2.5 MİLYAR EURO AYRILMIŞ

Alman Deutsche Bank’ın emisyon yolsuzluğunun yanısıra İngiltere ve ABD’deki operasyonlarında hukuki anlaşmazlıkları dikkate alarak bu anlaşmazlıklardan doğabilecek yükümlülüklere karşı 2012 yılının ilk dokuz ayında 750 milyon Euro ayırdığı belirlendi. Bir süre ölen Alman film imparatoru Leo Kirch’in iflasına yol açtığı gerekçesiyle Deutsche Bank hakkındaki davada Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi, Deutsche Bank’ın Kirsch’in varislerine tazminat ödemesine hükmetti. 1-1,5 milyar Euro olabileceği söylenen tazminatın miktarı henüz açıklanmadı. Bankanın, ABD’de ipotek kredilerindeki usülsüzlük, Londra’da bankalararası uluslararası faiz oranının maniple edilmesi, Leo Kirch davası gibi anlaşmazlıkları dikkat alarak yaklaşık 2.5 milyar Euro ayırdığı belirlendi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!