Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'nın Frankfurt kentinde dört gün süren ve 156 Türk firmasının katıldığı dünyanın en büyük tekstil fuarı "Heimtekstil" bugün sona eriyor. Türk işadamları, tekstilde dünya devleri arasında yer aldıklarını vurgulayıp "Türk ürünleri her geçen yıl daha da önem kazanıyor" dediler. Ağırlıklı olarak Bursa, Denizli, İstanbul, İzmir ve Uşak'tan gelen Türk tekstilciler Frankfurt'ta çok iyi işbağlantıları kurduklarını söylediler.
HEDEF BİR NUMARA OLMAK
Heimtextil Fuarı'nın son gününde Türk firmaları adeta ziyaretçi akınına uğradı. Tanrıverdi, Zorlu Grup, Menderes Tekstil, Soley, Özdilek Tekstil, Gökhan Tekstil, Ozan Tekstil, Sesli Tekstil, Hürsan, Dempa ve Rateks Tekstil ve Turkuaz Tekstil gibi Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin yetkilileri özellikle havlu, bornoz ve battaniye sektöründe dünya ile rekabet edebilecek güçte olduklarını söylediler. Tekstilciler, "Artık ürünlerimizi Çin'e bile satıyoruz. Hedefimiz kalitede dünyanın en iyisi olmak ve marka yaratmak" dediler.
50 ÜLKEYE SATIŞ
Uşak'ta battaniye, kilim, döşemelik kumaş ve halı üretimi yapan Sesli Tekstil Pazarlama Müdürü Cumhur Bardakçıoğlu ve menajerleri Gonca Serüven ile Zeki Çelik, Türk battaniyelerini tüm dünyaya pazarladıklarını belirterek "Bu yıl pamuk fiyatlarının artması, tüm dünyada fiyatları yükseltti. Bunun için doğa ve çevreci olarak ürettiğimiz geri dönüşümlerden elde edilen renkli battaniyelerimiz çok tutuldu, hatta Çin'den bile çok iyi sipariş aldık. Battaniyelerimiz kapış kapış gidiyor. Başta Almanya olmak üzere 50'ye yakın ülkeye yaptığmız ihracatımızı 13 milyon dolara çıkartmayı hedefliyoruz" bilgisini verdiler.
TÜRKÇE ANONS OLMAMASI ÜZÜYOR
Any Tekstil Sanayi ve Ticaret Yönetim Kurulu Üyesi Nesrin Yılmaz şunları söyledi: "Başta Avrupa ve Amerika olmak üzere tüm dünya ülkelerinden perdelerimize ve tüllerimize yoğun ilgi var” diye konuştu. Pasha Tekstil Sanayi sahipleri Hasan ve Osman Çapkınoğlu "Fuar yönetiminin düzenledeği toplantılara katıldım. 5-6 dilde anonslar yapılıyor. Fakat 156 firmayla katılan bizler için Türkçe anons yok. Bu bizi çok üzüyor" dedi.
PAMUK FİYATI BİZE YARADI
Fuarda mobilya kumaşı, perde, tül, battaniyeler, banyo ürünleri, yatak çarşafları olmak üzere ev için gerekli her çeşit tekstil ürünleri sergileyen Denizli Ozan Tekstil Sanayi ve Ticaret'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuzhan Katrancı ise, artan pamuk fiyatlarının piyasayı çok etkilediğini söyledi. Pamuk fiyatlarının artmasının bir bakıma Türkiye'nin avantajıda olduğunu belirten Katrancı "Artık Çin ve Hindistan'da da üretimler ucuz olmuyor. Şimdi kaliteli mallar revaç görüyor. Türk ürünlerinin kaliteli olması bize fayda getiriyor" dedi.
TÜRKİYE'DEN 156 ŞİRKET KATILDI
60 ülkeden 2 bin 601 firmanın katıldığı fuarda Çin 425 firmayla birinci, Hindistan 391 firmayla ikinci ev sahibi Almanya ise 341 firmayla üçüncü sırada yer alırken, Türkiye 156 firmayla beşinci sırada yer aldı. 300 bin metrekarelik alanda kurulu fuarı 90 bine yakın kişi ziyaret etti.