Güncelleme Tarihi:
Almanya'da cuma günü patlak veren iki gazeteciye vatana ihanetten soruşturma skandalı başsavcının başını yedi. Netzpolitik.org sitesinin iki yazarına vatana ihanet suçundan soruşturma açan Başsavcı Harald Range'nin görevine son verildi.
NASIL BAŞLADI
Skandal cuma günü başladı. Başsavcı Netzpolitik.org internet sitesi hakkında devlet sırlarını sızdırmaktan vatana ihanet suçlamasıyla soruşturma açtı. Bunun üzerine kamuoyunda bunun basın özgürlüğüne müdahale olduğu tartışması başladı. Başbakan Merkel, devreye girerek, Başsavcının vatana ihanet suçlamasını abartılı bulduğunu bildirdi. Adalet ve İçişleri Bakanı da Başsavcı Range'ye sırt çevirdi. Başsavcının istifası beklenirken, atağa geçti ve bağlı bulunduğu Adalet Bakanı Maas'ı yargıya müdahale etmekle suçladı.
BAŞSAVCI PATLADI
Başsavcı Range, suçlanan gazetecilerin yayınladığı belgelerin devlet sırrı olup olmadığını araştırtmak için bilirkişi raporu hazırlatmak için girişim başlattığını, ancak Adalet Baakanı'nın bunu durdurttuğunu açıkladı: “Bana bilirkişi raporunu derhal durdurmam ve geri çekmem talimatı verildi. Ben bu talimata uydum” dedi
Ve devam etti: “Olası sonucu siyasete uygun görünmüyor diye soruşturmaya etki yapmak, yargı bağımsızlığına dayanılmaz bir müdahaledir.”
DOĞRU DEĞİL
Adalet Bakanı dün akşam düzenlediği acil basın toplantısında Federal başsavcının bu iddiasını yalanladı. Adalet Bakanı bilirkişi raporunu geri çekme kararını Başsavcının söylediği tarihten önce ve birlikte kararlaştırdıklarını açıkladı. Adalet Bakanı Maas, “Başsavcının görev tarzına güvenim kalkmıştır. Derhal görevden alınması için işlem başlattım” dedi.
VATANA İHANET SUÇU
Almanya'da basının devlet sırlarını kamuoyuna sızdırması suç teşkil etmiyor. Savcılığın soruşturma açabilmesi için vatana ihanet şüphesi gerekiyor. Vatana ihanet suçunu Alman ceza yasasının 94.üncü maddesi düzenliyor ve en az bir yıl hapis cezası öngörüyor. Ülkenin dış güvenliği ve bütünlüğüne yönelik ajanlık, yabancı bir güce ve aracılarına devlet sırlarını sızdırmak veya kamuoyuna açıklamak vatan hainliği suçuna giriyor. Netzpolitik.org adlı bloğun istihbaratın sosyal medyaya yönelik sıkı kontrol planını kamuoyuna açıklaması devlet sırrına giriyor mu?
Bazı uzmanlara göre belgelerin üzerinde “tamamen gizli” ibaresi yok ve devlet sırrına girmiyor. Alman hükümeti de gazetecilerin bu belgeleri yayınlamakla ülkeye zarar verme niyeti bulunmadığı görüşünde. Son olarak Alman Asayiş Şubesi kendi içinden gizli belgeleri Cicero dergisine sızdıran elemanını tespit etmek için 2007 yılında dergiye baskın düzenlemişti. Ama Anayasa Mahkemesi arama kararını basın özgürlüğü açısından anayasaya aykırı bulmuştu.