Başörtünün tarihi kıyaslaması

Güncelleme Tarihi:

Başörtünün tarihi kıyaslaması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2009 15:58

Türkolog ve SPD Mannheim Belediye Meclis üyesi adayı Dr. Claudia Schöning-Kalender, etkinlik kapsamında “Tarihten günümüze çeşitli kültürlerde kadının başörtüsü ve kıyaslanması“ konulu bir konferans verdi.

Haberin Devamı

Türkiye Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Almanya Dışişleri Bakanı Dr. Frank-Walter Steinmeier’in himayesinde gerçekleşitirilen ve Hürriyet Gazetesi'nin de sponsor olduğu“19.Yüzyıldan Bügüne Alman-Türk Düğün Kültürü ve Düğün Kıyafetleri-İki Kültürün Buluşması“ sergisi etkilikleri çerçevesinde başörtüsünün tarihi kıyaslaması yapıldı.

Türkolog ve SPD Mannheim Belediye Meclis üyesi adayı Dr. Claudia Schöning-Kalender, etkinlik kapsamında “Tarihten günümüze çeşitli kültürlerde kadının başörtüsü ve kıyaslanması“ konulu bir konferans verdi. Mannheim Zeughaus Müze'de Florian-Waldeck Salonu'nda verilen konferans beklenen ilgili görmedi.

ÖRTÜNMENİN NEDENLERİ


Konuşmasının büyük bölümünü özellikle başörtüsü ve örtünmenin tarihçesine ayıran Dr. Schöning-Kalender, Türkiye Cumhuriyeti'nde Mustafa Kemal Atatürk'ten günümüze başörtüsünde yaşanan gelişmeleri de fotoğraflarla anlattı. Örtünmenin tarihte çeşitli nedenleri olduğunu belirten Kalender, “Örtünme konusunu incelediğimizde tarihte çeşitli kültürler, çeşitli nedenlerle örtündüklerini görüyoruz. Kimileri inançları, kimileri kültürleri, kimileri de yaşadıkları yerlere göre örtünüyor“ dedi.

Başörtüsünün sadece Müslümanlar'a özgü bir giyim tarzı olmadığına dikkat çeken Dr. Claudia Schöning-Kalender, Hıristiyanlar'da da örtünmenin var olduğunu söyledi. Tarihi resimlere ve bulgulara bakıldığında Hazreti İsa'nın annesi Meryem'in de başörtülü olduğunun görüldüğünü hatırlatan Kalender, “Ancak günümüzde Hıristiyanlar'da başörtüsünü sadece rahibeler takıyor. Bir de köylerde çalışan kadınlar, mutfakta çalışan kadınlar kendilerine özgü şekilde başörtüsü takıyorlar. Görüldüğü gibi başörtüsü tarihten bugüne çeşitli nedenlerle takılıyor ve sürekli tartışma konusu olmuş“ diye konuştu.

ATATÜRK'TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE

Türkiye'deki kılık kıyafet değişimine de değinen Dr. Claudia Schöning-Kalender, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhuriyeti kurduktan sonra kılık kıyafet devrimlerini yaptığını hatırlattı. Günümüz Türkiye'sinden de örnekler veren Dr. Claudia Schöning-Kalender, Cumuhrubaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşlerinin başörtülü olduğunu fotoğraflar gösterdi. Almanlar'ın dikkatle izlediği konferanas, daha sonra sorulan sorular ve karşılıklı tartışmalarla sona erdi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!