Başkonsolosluktan tatilcilere uyarı

Güncelleme Tarihi:

Başkonsolosluktan tatilcilere uyarı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2008 16:02

Türkiye'nin Londra Başkonsolosluğu yaz tatilini Türkiye'de geçirmek için karayolu ile seyahat edecek vatandaşların gümrük kapılarında sorun yaşamamaları için Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numaralarını bilmeleri konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Tatilini geçirmek için özel aracıyla karayolunu tercih eden İngiltere’deki Türk vatandaşlarının Türkiye girişinde sorun yaşamamaları için Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasını bilmeleri gerektiği bildirildi.
Türkiye’nin Londra Başkonsolosluğu, tatilde yola çıkacak vatandaşlarımızı Dış İşleri Bakanlığı’nın internet sayfasında yer alan 'Tatil Aydınlatma Projesi'nden yararlanmaları konusunda uyardı.

Bu sayfada yer alan bilgilere göre, İngiltere’de yaşayan vatandaşlarımız için; Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün ilgili yazısı gereği, geçici ithalat rejimi kapsamında turistik kolaylıklardan istifade edilerek, Türk veya yabancı uyruklu kişilerin beraberlerinde getirdikleri taşıtların, kara sınır kapılarındaki giriş- çıkış işlemlerinin '1 Nolu Taşıt Takip Programı'na kaydedilecek.

Buna göre, gurbetçilerin giriş kapılarında sorun yaşamamaları için, vatandaşlarımızla ilgili şahsi bilgilerin en doğru şekilde kaydedilebilmesi ve kara sınır kapılarımızda yığılmaların önlenmesi için, gümrük kapılarında, taşıtlarıyla birlikte ülkemize gelen Türk vatandaşlarının, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numaralarına mutlak surette ihtiyaç duyulacağından;
Taşıtlarıyla Türkiye'ye gelecek vatandaşlarımızın, gümrük kapılarında sorun yaşamamaları için, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını mutlaka bilmeleri gerekiyor.

İngiltere’ye giriş- çıkışta nakit sınırlaması
Öte yandan, hayatını İngiltere’de sürdüren Türk vatandaşlarının, İngiltere Hazine Bakanlığı'na bağlı Gelir ve Gümrük İdaresi (HM Customs& Revenue), geçen yıl Haziran ayından itibaren geçerli olan, AB dışı ülkelerden İngiltere’ye veya İngiltere'den AB dışı ülkelere yolcu beraberinde getirilebilecek nakit konusunda bazı kurallar koyduğuna dikkat çekildi.

Geçen yıl başlatılan bu uygulamaya göre, İngiltere gümrük sınırlarına AB dışı ülkelerden giriş yapacak ya da İngiltere'den AB dışı ülkelere çıkış yapacak kişiler beraberlerinde 10.000 Avro ve üzerinde veya eşdeğer miktarda başka bir nakit döviz taşıyorlarsa, İngiltere gümrük giriş ve çıkışlarında nakit beyan formu doldurmakla yükümlü olacaklarna işaret edildi.

Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi
Söz konusu bilgilere göre, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliği uyarınca, yurt dışında ikamet eden vatandaşlarımızca Adres Beyan Formunun doldurup imzalanması bir yükümlülük olduğuna dikkat çekilerek, 'Vatandaşlarımızın bundan böyle ülkemizdeki tüm bürokratik işlemlerinde ve oy kullanma, nüfus sayımı gibi konularda beyan ettikleri adresler esas alınacaktır.
Adres Beyan Formu, Başkonsolosluğumuza herhangi bir nedenle müracaat eden vatandaşlar için bilgisayar ortamında doldurularak imzalatılmakta. Başkonsolosluğu ziyaret etme imkanı bulamayan vatandaşlar adreslerini www.nvi.gov.tr internet sitesi vasıtasıyla geliştirilen bir programla kaydedebilecekler.
Vatandaşların bu yeni sisteme yukarıdaki web sitesini kullanarak internet üzerinden kayıt olmaları' gerekliliği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!