Basketbol Federasyonu hesap verdi - SPOR

Güncelleme Tarihi:

Basketbol Federasyonu hesap verdi - SPOR
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2011 09:39

Avrupa Şampiyonası'na erken veda eden 12 Dev Adam basın karşısında.CANLI

Haberin Devamı

TBF Başkanı Turgay Demirel, A Milli Basketbol Takımı Başantrenörü Orhun Ene, A Milli Basketbol Takım Teknik Koordinatörü Bogdan Tanjevic, A Milli Basketbol Takımı'nın menajeri Harun Erdenay ve A Milli Takım kaptanı Hidayet Türkoğlu basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Demirel'in açıklamaları;

Güçlü bir grupta mücadele ettik. Arzuladığımız yere ulaşamadık. 16 takımlı 24’e çıkarıldı. Dünya sıralaması nedeniyle İspanya ve Litvanya ile aynı gruba düştük. İlk iki maçı kazanarak havaya girdik. Litvanya maçında son 40 saniyeye kadar berabere gittik ama maç sonunda ilk yenilgimizi aldık. Polonya maçı adeta iş kazası gibi oldu. İspanya gibi güçlü bir takımı yendik ve gruplara 1 galibiyetle gittik. Burada 3 karşılaşmada birbirine çok yakın olarak geçti. Grup birincisi ile oynadık. 3 maçtan da yenilgi ile ayrıldı.

Haberin Devamı

MAALESEF GELİNEN DURUM BU

178’de 115 atışını soktuk. Bu sene yüzde 65 olmuş. Son iki maç öncesi yüzde 80’e yakın. Son iki maçta kötü atmışız. Bu maçları da son saniyelerde kaybettik. Maçların son 1 dakikaları kötüydü. Gelinen durum maalesef bu. Olimpiyat hedefinin gerçekleşmemesi büyük bir kayıp oldu. Şimdi Kadın takımımızın Olimpiyat elemeleri olacak. Onun için elimizden geleni yapacağız. Erkek takımımız ise bir sonraki Avrupa Şampiyonası için eleme oynayacak. 2013 Avrupa Şampiyonası öncesi amacımız iyi çalışmak. Önümüzdeki 10 yılın takımını kurmak gibi önemli bir grevimiz var. Önümüzdeki yaz içinde kadın takımımızın olimpiyatlara katılması için çalışmaları olacak. Onun için en iyi çalışmaları yapacağız.

ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILIMIZ ÇOK AYDINLIK

Hedefleri çok kolay koyabiliyoruz. Geçen sene dünya şampiyonasında bakınca da onlar Türk basketbol tarihinin en başarılı maçlarıydı. Herkes geçen seneden sadece Sırbistan maçını hatırlasak da Slovenya ve Fransa maçları da var. Sakatlıklar olmasaydı elimizde Enes ve Emir gibi oyuncular vardı. Ben çok başarılı olacağımızı düşünüyordum. Kerem’in sakatlığı, Sinan’ın talihsizliği, Semih’in olmayışı özgüven eksikliğine yol açtı. Elimizde çok yetenekli oyuncular var. Takımdan son anda kesilen Doğuş var. Önümüzdeki 10 yıl Türk basketbolu çok aydınlık. TBF olarak basketbol eğitim merkezi kuruluyor. Burayla beraber daha fala genç oyuncunun birlikte yaşayacağı bir ortam olacak. Çok yetenekli genç oyuncular yetiştirilecek. En büyük güvencemiz yine antrenörlerimiz. Onların da destekleri umuyorum devam edecek.

GEÇEN SENENİN TERSİ OLDU

Geçen sene 11 Eylül’de oynadığımız Sırbistan maçının tersi oldu. Turnuva genelinde çok kötü bir faul yüzdesiyle oynadık. Tüm yaşananlar için söylenecek çok şey var ama milli takımımızdaki teknik kadro ve sporcularımız ellerinden gelenlerin en iyisini yapmak için sahaya çıktılar. Zaman zaman tempo düşüklüğü oldu ama bu anlamda eksiklik olmadı. Herkes elinden geleni yaptı.

SON TOPTA KAYBETTİK

Basketbolda küçük detaylar çok şeyi değiştiriyor. Sırbistan maçının son topunda kaybettik. Her zaman hedefimiz Avrupa’nın en güçlüsü olmaktır. Türk basketbolu Avrupa’nın en güçlülerinden biri olarak yollarına devam edecektir. Türkiye çok önemli bir basketbol ülkesi olmuştur. Amaç istikrarlı şekilde başarılı olmaktı. Önümüzdeki süreçte tartışarak en doğruyu bulmaya çalışacağız.

TEDİRGİNLİK OLDU

Bizim karakterimiz de bu var. Hedeften uzaklaşınca işimiz zorlaşıyor. Mutlaka başarılı olma baskısı tedirginlik yarattı. Geçen yıl 3’lüklerde 1. sıradaydık, şimdi ise son sıralara geriledik. Bu noktada bunlardan ders çıkarmalıyız. Ben de mental olarak Litvanya maçından sonra düşüş olduğunu düşünmüyorum. 1 farklı atış bizi başka yerlere götürecekti.

A Milli Basketbol Takımı'nın Başantrenörü Orhun Ene'nin açıklamaları;

Haberin Devamı

Biz savunma yönü güçlü bir takımız. Savunmamız ile fark yaratıyoruz. Buradaki momentumla hücumu da arttırıyoruz. Dünya Şampiyonası’nda da böyleydi. Milli takımlar kulüpler değil. Hücum düzenleri kulüp takımlarında oturuyor. Biz de hücum düzenlerimizde büyük değişiklikler yapmadık. Her zaman oyuncuların daha kolay alışabileceği hücumlar yaptık. Bu süreçte biz ağır idmanların sonunda hazırlık maçlarında da ritmi yakalayamadık. Oynanan oyunlar, oyuncuların her zaman yaptığı oyunlar.

BU TAMAMEN HAYAL KIRIKLIĞI

Avrupa Şampiyonası kolay değil. Herkes giderken hedef koyuyor. Biz de bu başarıyı kazanmayı çok istiyorduk. Her zaman istediklerinizi gerçekleştiremiyorsunuz. Bu alınan bir başarı değil. Tamamen hayal kırıklığı. Bu maçları Türkiye’de oynasaydık belki tümünü kazanabilirdik. O takımlar birbiriyle oynarken 20-30 sayılık farklar oldu ama kazanmak adına büyük bir gayret ortaya koyduk. Basketbolu kazanmak için maçın çoğunu iyi oynamanız gerekiyor. Maçın 1 dakikası da çok önemli oluyor. Diğerleri de hedefleri doğrultusunda başarılı oluyor.

Haberin Devamı

TANJEVİC BANA ÇOĞU KEZ KIZMIŞTIR

Tanjevic’le süre gelen 6-7 senelik yapının içinde kurulmuş sistemin devamıydı. Bu şampiyonada da bu süreçte bir çok yerde çalışıp başarılı olan birinin bizimle olması milli takım için büyük kazanç. Kendisini çok iyi tanıyorum. Çoğu kez de bana kızmıştır. Her zaman için bu takımı en iyi tanıyan biri olarak bana her zaman katkısı olmuştur ve olacaktır.

FAUL KAÇIRMAK VİRÜS GİBİ

Faul kaçırmak bir virüs gibi. Biri kaçırmaya başlayınca herkes kaçırıyor. Ömer’in ortalamasının düşük olduğunu biliyoruz. NBA’de oynayan oyuncuların çoğu belli görevleri yerine getiren oyuncular. Burada ise onlardan beklenen şeyler çok daha faklı. Oyuncular yorulduğu zaman faul kaçırmaya başlıyor. Zaza; “Bugün bize çok iyi para veriyorlar ama bizden bir görev istiyorlar. Burada bizden her şeyi bekliyorlar. Ribaunt alıp, savunma yapıp, rakibimi savunmam lazım. Buradaki basketbol daha zevkli” dedi. Ömer’den, Ersan’dan farklı beklentilerimiz var ama onlardan çok fazla şey bekliyoruz. NBA’de farklı basketbol oynanıyor.

KİMSE SEMİH'İ KAYBETMEK İSTEMEDİ

Semih Erden, geçen sene sakatlandı. Kasığında 2 omzundan da 1 ameliyat oldu. Onun doktorunun da açıklamalarıyla Semih’in kesinlikle milli takımda oynayamayacağını öğrendik. Onun oynamasının basketbol hayatında sorun oluşturacağını öğrendik. Bizim için çok önemli bir oyuncu olduğunu, yaşından dolayı da her zaman bizim için önemli bir oyuncu olacağını bir şekilde gelip bizim doktorlarımıza da görünmesini istedik.. Semih ilk geldiğinde oradaki teşhis nedeniyle kendi programının da çok gerisindeydi. O da kafasındaki soru işaretlerini söyledi. Ben ona bizim için çok önemlisin dedim. Sana yeni program yapalım dedim sonrasında da durumuna bakalım dedik. Semih ayrı bir programda çalıştı, idmanlara katılmadı. Sonra idmanlara aldık ama böyle bir turnuva için hazır olmadığını gördük. Sonrasında görüştük ve onu kadrodan çıkarma kararı aldık. Burada ne kaptan olsun ne de biz olalım her kes elinden gelen desteği gösterdi. Bizim ekibe güç katan bir oyuncu. Kimse onu kaybetmek istemedi.

Haberin Devamı

İZZET'İN TARTIŞILMASINA ÇOK ŞAŞIRIYORUM

Cenk Akyol bu yapı içinde yıllardır olan bir oyuncu. İzzet benim Banvit’ten de oyuncum. Onun tartışılmasına çok şaşırıyorum. 2.14 boyunda içerden şutu olan bir oyuncu. 4 sene önce 69 kiloydu. Şimdiki haline gelmek için çok çalıştı. Türkiye’de kolay kolay bulunmakayacak bir yeteneğe sahip. Onun tecrübesiz olması milli takımda olmayacak olması anlamına gelmiyor. İzzet, korunması ve desteklenmesi gereken bir oyuncu. Bazı dönemlerde NBA oyuncuları gelemiyor. Böyle oyuncular milli takımlara güç katıyor. Gelecek için çok önemli.

EMİR HEYECAN YAPTI

Basketbol maçında geriden gelip boş atış bulmak mümkün olmuyor. Özellikle de bu tarz turnuvalarda siz ne düşünüyorsanız rakibiniz de ona karşı önlem alıyor. Fransa gibi bir takıma 15 sayılık farkı kapatıyorsunuz. 22 saniye de 2, 3’lük kaçıyor. Sonda da kaçan bir topla da maçında kaderi belli oluyor. Her zaman son topu kafanızda kurguladığını gibi yapamıyorsanız. Maçta öyle bir tansiyon oluyor ki. Emir kenardan topu çıkarırken heyecan yaptı. Maçlar böyle yerlerde kaybedilmiyor. Bence biz Fransa maçının 3. çeyreğinin sonunda kötü oynadık. Biz farklı bir ülkeyiz. Sevgimizle yaşam tarzımızla farklıyız. Avrupa’da farklı boyutta. Bizim tepkilerimiz çok fazla. Bu tepkiler de insanlar sonuçlara çok fazla kafa yoruyor. Belki bazı sıkıntılar yaşadık ama savaşma ve gayret etme anlamında da Litvanya maçındaki süreç de kötü bir süreç değil.

A Milli takımın kaptanı Hidayet Türkoğlu'nun açıklamaları;

HİÇBİR ZAMAN EZİLMEDİK

Her takım kendi evinde ve yurt dışında farklı oynamıştır. Biz her zaman seyirci desteği gördük. Biz çok iyi bir milli takımız. Kendimize hedefler koyduk. Her maçı kazanmak için çıktık. Bazı nedenlerden dolayı son saniyelerde 3 tane maç kaybettik, çok önemli rakiplere karşı. Biz milli takım olarak her maça kazanmak için çıkmışızdır. O an itici destek olarak seyircinizi hissedemiyorsunuz. Sırbistan maçında çok kötü yüzde ile atmamıza rağmen son saniye top bizdeydi. O basket olsaydı şu an her şey çok farklı olurdu. Hiçbir zaman ezilmedik. Sonunda bir başarı yok ama bu bir ışıktır. Bunlar Türk basketbolunun ne kadar yükseldiğinin göstergesidir. Bu turnuvadaki basketbolumuzla daha iyi işler yapacağımızı gösterdik.

Haberin Devamı

DAVET EDİLDİĞİM SÜRECE KAPTANLIK YAPACAĞIM

Ben buraya 1998’de davet edilen biri olarak belki de en çok milli formayı giyen biri olmuşumdur. Son 3 yıldır da bu takımda kaptanlık yapıyorum. Yaşın 32, önümüzde şampiyonalar olacak. İstediğimiz başarıyı elde edemedik. Ben de buraya davet edildiğim sürece gelip kaptanlığımı yapacağım.

Oyuncu psikolojisi her zaman farklıdır. Herkes kendine güvenen insanlar. Zaman zaman istediğim pozisyonları bulamıyorum. Tekrar pozisyon gelirse tekrar kullanmamız gerektiğini biliyorduk. O anlarda o şutların atışması gerekiyordu. Biz genel de içerden oynuyorduk. Ben 10 şut kullansam da 11. şuttan asla tereddüt etmem. Bu güven her zaman kariyerin de ileriye gitmesini sağlayacaktır. Biz Sırbistan gibi bir takım 29 tane serbest atış attık. Ersan iyi de bir şut attı.

DAHA İYİ OLACAĞIZ

Biz her geçen sene olgunlaştık. Kimse bunu söyleyemez. Biz sonuna kadar oyunların içindeydik. Bunlar bizim daha fazla olgunlaşmamızı sağlayacaktır. Bundan sonraki şampiyonalarda daha iyi olacağız.

A Milli Basketbol Takım Teknik Koordinatörü Bogdan Tanjevic'in açıklamaları;

6 senedir beraber çalışıyoruz. Aramızda iyi bir iş birliği var. Bunun yanında iyi bir arkadaşlık oluşturduk. Bunun devam etmesi çok normal. Orhun çok büyük bir oyuncuydu, daha sonra da benim asistanlığımı yaptı. Şimdi de baş antrenör. Ben onun danışmanıyım. Benim kariyerim boyunca şampiyonluklarım var. Her zman her şey iş birliği içinde oldu. Benim de rolümü üstlenmem lazım, benim de hatalarım var ben de hatalıyım. Kötü bir kura ile başladık. Çapraz grup ile olabilecek kötü kombinasyondu. Makedonya’ya da saygı duyuyorum. Bizim ilk 8’de olmamamızın en büyük nedeni e bu. Sakatlıklar da oldu. Kerem Gönlüm’ü kaybettik. İyi bir takım oyuncusu Kerem. Bütün takıma pozitif enerji veren bir oyuncu. Savunmada da başarılı bir oyuncu. Kötü zamanlarda takıma destek olabilen biri. Semih ve Ömer de operasyonlar nedeniyle Türkiye’ye iyi durumda gelmedi. Ömer Aşık 15 günü kaçırdı. Ersan’da da bir çok ufak tekef sorunlar vardı. Çok antrenman kaçırmıştı. Bunlar onun gerçek performansına çıkmasına engel oldu. Biz şampiyona boyuncu bu oyuncuları normal hallerine çıkarmaya çalıştık buna da yakındık. Yavaş yavaş yükseliyorduk. Basketbol hayatında 5 maçın 1 toptan kaybedildiği başka bir turnuva hatırlamıyorum. 1 maçta 13 faul atışı çok yüksek. Bunu geçen sene de yaşadık ama bu sene daha fazla yaşadık.

A Milli Basketbol Takımı'nın menajeri Harun Erdenay'ın açıklamaları;

Faul atışlarında en ufak bir tereddütle o atışlar kaçar. Milli takımda oyuncuların faul atışları düşüyor. Dünya Şampiyonası’nda 8’de 8 yaparak dünya ikincisi olduk. Biz geçen sene ödüllendirildik. Hala bu ödül konuşuluyor. Dün de bazı yerler de gördüm bu ödülü. Bu sadece dünya tarihinde ilk kez verilen bir ödül değil. En iyi faul atan adamımız 8’de 4 attı. Ersan kadar çok soğuk kanlı bir oyuncu bile faulleri kaçırabiliyor. Son topu Ersan sayıya çevirse yarın belki Rusya’yı yenecektik.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!