Güncelleme Tarihi:
Papandreu, Atina’da yayımlanan "To Vima" gazetesindeki demecinde, ek tedbirler içeren üç yıllık orta vadeli bütçe planına değinerek, "ülkenin değişmesi ve Yunanlı ailelerin bir iflasın acı sonuçlarını yaşamaması için bunun gerekli olduğunu" kaydetti.
Ülkenin mali krizden çıkmasına yönelik önlemlerin toplumda yarattığı bıkkınlık ve öfkenin farkında olduğunu, bununla birlikte başka çıkar bir yol bulunmadığını ifade eden Papandreu, şunları kaydetti: "Başka bir yol olsaydı onu seçerdim, ancak başka çare yok. Başka bir yol felaket olurdu. Devletin emekli maaşlarını ödeyebilmesi için, emeklilerin maaşlarında kesinti yapmak zorunda kalacağı hiçbir zaman aklıma bile gelmezdi."
Yunanistan Başbakanı, hükümetin orta vadeli programın uygulanması için gerekli tüm değişiklikleri yapmakta kararlı olduğunu belirterek, "bu konuda hiçbir tereddüt bulunmadığını, sadece istek olduğunu" söyledi.
Orta vadeli plana muhalefetin yanı sıra iktidar milletvekilleri tarafından da eleştiri gelmesiyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Papandreu, "Yunanistan’ın böyle bir krizden kolaylıkla kurtulabileceğini iddia edenlerin, krizin derinliğinin ve boyutunun farkında olmadıklarını" ifade etti ve "Ülkeyi iflasa terk etmeye hakkımız mı var? Önümüzde iki seçim bulunuyor: Biri zor, diğeri ise felaket" diye konuştu.
Yorgo Papandreu, Yunanistan’ın eski para birimi drahmiye dönme olasılığı konusundaki soru üzerine de "AB’de bazı çevrelerin kafalarında, resmen açıklamasalar da Yunanistan’ı avrodan çıkarma düşüncesinin bulunduğunu", "Yunanistan’ın kalkınma programında yeterli samimiyeti ortaya koymaması ve AB’nin de sorunu doğru idrak etmemesi durumunda bunun gerçekleşmesinin mümkün olabileceğini" belirtti.
Yunanistan’da böyle bir şeyi kimsenin arzu etmediğini dile getiren Başbakan Papandreu, şöyle devam etti: "Yunanistan’ın, güçlü bir para birimi olmadan halkın yaşam düzeyini aşağı düşürecek acı bir maceraya sürüklenmesine müsaade etmeyeceğim. Bizler bu konuda mümkün olan en büyük samimiyeti ortaya koymalıyız ki, hiç kimse bize ’suçlu sizsiniz, gidin’ diyemesin."
PASOK’DA CİDDİ OY KAYBI
Bu arada, Yunanistan’da yapılan bir kamuoyu araştırması iktidardaki PASOK’un ciddi bir oy kaybına uğradığını, ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi’nin (YDP) 4 puan altına düştüğünü ortaya koydu.
Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesinin "Public Issue" şirketine yaptırdığı araştırmada, PASOK’un oy oranı yüzde 27, YDP’nin oy oranı ise yüzde 31 olarak belirlendi.
Araştırmaya katılanların yüzde 74’ünün ne PASOK’un ne de YDP’nin ülkeyi doğru bir şekilde yönetebileceğine inanmadığını gösteren araştırmada ayrıca, vatandaşların yüzde 82’sinin yaşamından memnun olmadığı, yüzde 87’sinin ise ülkenin yanlış yolda bulunduğunu düşündüğü kaydedildi.