Güncelleme Tarihi:
Kasırga sadece Bangladeş'te 6 kişinin yaşamını yitirmesine değil 1 milyon kadar kişinin de tahliye edilmesine neden oldu.
Hint Okyanusu'nda oluşan Mahasen Kasırgası karaya ulaştıktan sonra yavaşlamasına rağmen 18 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Bangladeş, Myanmar ve Sri Lanka'da 18 kişinin ölümüne neden olan kasırga, onbinlerce kişinin de evlerini terk etmesine neden oldu.
Bangladeş'in güney sahilini etkisi altına almaya başlayan kasırganın yol açtığı şiddetli yağış ve sert rüzgarlar nedeniyle bölgede yaşayan 1 milyon kadar kişi tahliye edildi.
Bangladeşli yetkililer, ülkenin Bengal Körfezi boyunca uzanan Hepurpara adlı balıkçı köyüne sabah saatlerinde saatte 100 kilometreye erişen şiddette rüzgarlar getiren kasırganın Çittagong ve Koks Bazar kentlerine yöneldiğini belirtti.
Bangladeş Meteoroloji Kurumu Direktörü Muhammed Şah Alem, kasırganın şiddetinin ilerleyen saatler içinde saatte 120 kilometreye erişmesinin beklendiğini söyledi.
Nehirdeki feribot ve gemi seferlerinin kasırga nedeniyle iptal edildiğini duyuran yetkililer, çalkantılı Bengal Körfezi'nde yer alan çok sayıda fabrikanın da kapandığını kaydetti.
Bangladeş ordusundan yapılan açıklamada da Deniz Kuvvetlerine ait 22 gemi ve Hava Kuvvetlerine bağlı 19 helikopterin kurtarma çalışmalarına katılmak üzere hazır bekletildiği belirtildi.
Kasırga sınıflandırmasına göre en zayıf olarak kabul edilen 1. kategoride yer alan Mahasen Kasırgasının, Bangladeş, Myanmar ve Hindistan'ın kuzeydoğusu üzerinden geçmesi bekleniyor.
BM İnsani İşler Koordinasyon Bürosu'ndan yapılan açıklamada, kasırganın, bölgede yaşayan toplam 8.2 milyon kişi için hayati tehlike oluşturduğu belirtildi.
Kasırganın özellikle Myanmar'ın batı sahili boyunca kurulan, plastik çatılı çadırlar ve kamıştan yapılma kulübelerden oluşan göçmen kamplarında yaşayan Müslüman Rohingya azınlığını vurmasından endişe ediliyor.
Göçmen kamplarında, Myanmar'ın Arakan eyaletinde Budistler ile Müslüman azınlık mensuplar arasında başlayan çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan, çoğunluğu Müslüman Rohingyadan oluşan 140 bin kişi barınıyor.
Müslüman Rohingyalar, kendilerine iletilen tahliye emrine, Myanmarlı yetkililere duydukları güvensizlik nedeniyle uymayı reddediyor.
Yetkililere göre göçmen kamplarında yaşayanların yarıya yakın kesimi, kasırga sonucu denizde oluşacak dalgalara ve sellere karşı oldukça dayanıksız olan sahil bölgelerinde bulunuyor.