Başbakanlıkta sağlık reformu zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Başbakanlıkta sağlık reformu zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2006 00:00

Başbakan Angela Merkel ile Federal Sağlık bakanı Ulla Schmidt, önceki akşam üç saat boyunca planlanan sağlık reformunu görüştü.

Haberin Devamı




Sağlık bakanı Ulla Schmidt
SPD ile CDU/CSU’lu bazı parlamenterlerin sağlık reformunun finansmanı için "Sağlık dayanışması vergisi" ödenmesini önerdiler. Almanya’nın Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Saksonya Anhalt eyaletlerinde Eyalet Meclisi seçimleri biter bitmez, Berlin’de reform çalışmalarına hız verildi.

Başbakan Angela Merkel, önceki akşam Federal Sağlık Bakanı Ulla Schmidt ile bir araya gelerek hayata geçirilmesi planlanan sağlık reformunu görüştü. Yaklaşık 3 saat süren görüşmenin içeriğiyle ilgili olarak bir açıklamada bulunulmadığı halde, hedefin sağlık reformuna parlamento yaz tatiline kadar kesin şeklinin verilmesinin olduğu belirtildi.

Her ne kadar içerikle ilgili açıklamada bulunulmasa da Merkel-Schmidt görüşmede, ağırlıklı olarak Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri’nin (CDU) çocuklar ile dar gelirlilerin priminin devlet tarafından ödenmesini veya desteklenmesini öngören ve "Kafa primi" olarak nitelenen kişi başına prim, Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) serbest çalışanlar ile devlet memurlarının da diğer çalışanlar gibi prim ödemelerini içeren "Halk Sigortası" önerisi üzerinde durulduğu belirtildi.




Başbakan Angela Merkel
Başbakan Merkel, "Amacımız 2007 yılı itibariyle planlanan sağlık reformunu hayata geçirmek" demekle yetinirken, ilgili birimlerin bu görüşmeler ışığında reforma parlamento yaz tatiline kadar kesin şeklini vereceğini söyledi.

Sağlık dayanışması

CDU/CSU ve SPD’li sağlık politikası uzmanları çocukların prim ödenmeden sigortalı olabilmeleri için çalışanlardan brüt ücretlerinin yüzde bir veya ikisi oranında "Sağlık dayanışması vergisi" alınmasını gündeme getirdiler. "Sağlık dayanışma vergisinin" özel sigortalılardan alınmasını da önerdiler.

SPD sağlık politikası uzmanı Karl Lauterbach, CDU/CSU’dan bu yönde somut bir öneri gelmesi durumunda bunu destekleyeceklerini söylerken, SPD Genel Başkanı Matthias Platzeck, yeni vergi artışına karşı olduklarını açıkladı. Platzeck, CDU/CSU’nun sağlık sigortası primi işveren payının dondurulması planlarını da desteklemediklerini söyledi.

CDU’lu Thüringen Eyalet Başbakanı Dieter Althaus da "sağlık dayanışması vergisi"ne karşı çıktı. Dieter Althaus, Katma Değer Vergisi’nin (KDV) gelecek yıldan 3 puan artırılacağına dikkat çekerken, "yük taşıma sınırı aşılmamalıdır" dedi.

Öte yandan CDU/CSU ve SPD’li uzmanların bugün Berlin’de bir araya gelerek sağlık reformunun detayları üzerinde duracakları da açıklandı.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!