Güncelleme Tarihi:
Osmanlı Haneden defterine kaydı yapılan son kişi olarak bilinen ve son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin ve son halife Abdülmecit'in torunu olan Neslişah Osmanoğlu'nun cenazesi, öğle namazına doğru camiye getirildi.
“Neslişah Sultan”ın tabutu üzerine, Osmanlı geleneği olarak, Kabe örtüsü konuldu ve burada öğle ezanından önce Yasin-i Şerif okundu.
İkinci Abdülhamit tarafından 1885-1886 yıllarında yaptırılan Yıldız Hamidiye Camisi'ndeki törende, öğle namazının ardından “Neslişah Sultan” için cenaze namazı kılındı.
“Neslişah Sultan”ın naaşı, törene katılan kadınların da en arka sırada saf tuttuğu cenaze namazının ardından eller üzerinde cenaze aracına kadar takbir getirilerek taşındı. Bu arada, cenaze törenine katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da kısa bir süre “Neslişah Sultan”ın tabutunu taşıdığı görüldü. Neslişah Sultan'ın cenazesi daha sonra, toprağa verilmek üzere Aşiyan Mezarlığına doğru yola çıkarıldı.
Cenaze namazına katılan ve aile üyelerine taziyede bulunan Arınç, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, iç politikayla ilgili konuşmayacağını belirterek, “Hanedan'ın son temsilcisi vefat etti. Sayın Başbakanımız adına, arkadaşlarımla birlikte taziyede bulunmak üzere geldim. Cenaze namazına katılacağız, Neslişah Sultan Hanımefendinin cenazesinde bulunmayı bir görev biliyoruz. Sayın Başbakanımızın selamlarını ve baş sağlığı dileklerini yakınlarına ileteceğim, bütün milletimizin başı sağ olsun” dedi.
Törene katılan Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu da, Sultan 2. Abdülhamit'in 4. kuşak torunu olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Sürgünden sonra Türkiye'de doğan ilk şehzade benim. 1979 İstanbul Fatih doğumluyum. Halamızın son yolculuğu için buradayız. Babamız 1974'te af kanunu çıkınca gelmişti. Çok üzgünüz bir büyüğümüzü daha kaybettik. Sarayda doğan son haneden üyesiydi. Herkesin başı sağ olsun.”
Tarihçi İlber Ortaylı da “Neslişah Sultan”ın ölümüyle resmi hanedanlık üyeliğinin sona erdiğini ifade ederek, “O statü bitti artık. Mısır'ın son nahidesiydi. Uzun bir ömür sürdü, buna rağmen kendisini çok özleyeceğiz. Son dakikaya kadar aydınlattı bizi” dedi.
Camideki cenaze törenine “Neslişah Sultan”ın Mısır'da yaşayan oğlu Abbas Hilmi, Kızı İkbak Saviç, torunu Davut Hilmi, yeğeni Fazile Bernar, kuzeni Osman Selahattin Osmanoğlu ile Kayıhan Osmanoğlu, Harun Osmanoğlu, Osman Mayatepek, Kenize Murad, Ömer Reda, Salih Reda, Ömer Eroğan ve Arzu Enver Eroğan da katıldı.
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu ile Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı İşadamı Ali Koç ile Nevzat Yalçındaş ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da çelenk gönderdikleri görüldü. Prof. Ortaylı, Neslişah Osmanoğlu’nun ölümüyle bir dönemin sona erdiğini söyledi.
Neslişah Osmanoğlu için öğle namazını müteakip cenaze namazı kılındı. Cenaze namazının ardından Neslişah Osmanoğlu’nun naaşı toprağa verilmek üzere Aşiyan Mezarlığına götürüldü. Neslişah Osmanoğlu’nun tabutu cenaze aracına, Cumhurbaşkanı Gül’ün çelengiyle birlikte konuldu.
TOPRAĞA VERİLDİ
Neslişah Osmanoğlu'nun naaşı, Aşiyan Mezarlığı'nın girişinde cenaze aracından indirilerek aile yakınlarının omuzlarında defnedileceği yere getirildi. Mezarlıkta yapılan törene, “Neslişah Sultan”ın Mısır'da yaşayan oğlu Abbas Hilmi, Kızı İkbal Saviç, torunu Davut Hilmi, yeğeni Fazile Bernar, kuzeni Osman Selahattin Osmanoğlu ile Kayıhan Osmanoğlu, Harun Osmanoğlu, Osman Mayatepek, Kenize Murad, Ömer Reda, Salih Reda, Ömer Eroğan ve Arzu Enver Eroğan, Tarihçi İlber Ortaylı ve Murat Bardakçı da katıldı.
Neslişah Sultan'ın naaşı, burada okunan dualar eşliğinde toprağa verildi. “Neslişah Sultan”ın torunu Davut Hilmi'nin defin sırasında mezara toprak attığı görülürken, yurt dışından gelen yakınları da çiçek bıraktı.