Güncelleme Tarihi:
Bozdağ, BWK müdürü Nihat Sorgeç’ten eğitim merkezi hakkında bilgi aldıktan sonra, buradaki sınıfları gezdi ve öğrencilerle sohbet etti. Daha sonra Merkez Camisi’ne geçen Başbakan Yardımcısı Bozdağ, vatandaşların sorunlarını dinledi. Vatandaşlarla tanışan ve camide bulunan kişilerin çoğunluğunun Samsunlu olduğunu öğrenen Bozadağ, telefonla Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ı aradı ve telefonun seçini açtı.
Gaziantep’te olduğunu ifade eden Bakan Kılıç, selamlarını iletti ve kendisinin de Berlin’deki vatandaşları ziyaret etmek istediğini ifade etti. Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Bozdağ, Türklerin Almanya’ya gelişinin 50. yılında gelinen noktayı büyük bir başarı hikayesi olarak değerlendirdiğini belirterek, şöyle konuştu:
”Çünkü 50 yıl önce Türkler Almanya’ya sadece işçi olarak gelmişlerdi. Hem Türkiye gönderirken, hem Almanya alırken hem de gelenler gelirken, böyle düşünmüşlerdi. Ama 50 sene sonra geldiğimiz noktaya baktığımızda Türkler artık Almanya’da sadece işçi değil, aynı zamanda çok başarılı bir siyasetçi, çok başarılı bir ticaret erbabı, çok başarılı bir bilim insanı, çok başarılı bir sanat insanı, çok başarılı bir spor insanı. Bugün 70 bin civarında işletme ile Almanya’da 350 binden fazla insana iş veren Türk iş adamları 35 milyar euro civarında ciro yapıyorlar. Yani her alanda başarılı, her alanda çok güzel imzalar atmış nice Türk var burada. O nedenle 50 sene sonra Türklerin ortaya koydukları başarı hikayeleri bizi gururlandırıyor. Geleceğe dair de fevkalade umutlandırıyor.”
Gelirken geri dönmek için gelenlerin, kendi geleceğini ve çocuklarının geleceğini Türkiye’de görenlerin Almanya’da sadece geçimleri için belli bir süre para kazanmayı düşünenlerin kanaatlerini değiştirdiklerini ifade eden Bozdağ, şöyle devam etti:
”Artık kendi geleceklerini ve çocuklarının geleceklerini Türkiye’de değil Almanya’da görmeye başladılar ve öldükten sonra da Türkiye’de değil Almanya’da gömülmek istiyorlar. Çocuklarının burada yaşamasını ve burada öldükten sonra da kalmasını istemeye başladılar. Bunun sayısı da azımsanmayacak kadar yüksek bir rakama ulaştı. Bunu isteyenler aynı zamanda Türkiye ile olan bağlarının da kopmamasını, kendi kimliklerini, Türk kimliklerini de muhafaza etmeyi arzu ediyorlar. Türkiye ile de aynı şekilde oradaki vatandaşların sahip oldukları haklarla beraber Türkiye ile ilişkililerinin de devam etmesini, aynı şekilde Almanya vatandaşlarının sahip olduğu haklara da sahip olarak Almanya ile ilişkililerinin sürmesini istiyorlar. Uyum istiyorlar, ama uyumu Almanlaşarak değil, kendi kimliklerini muhafaza ederek burada uyumlu yaşamayı talep ediyorlar. Yani kendi kültürleri ile kendi kimlikleri ile Almanya’da birlikte yaşama, birlikte başarma, birlikte mutlu olma yolunu bulabileceklerini ifade ediyorlar. Bu yeni bir durum. Baktığınız zaman hiçbir şey eskisi gibi değil. Hiçbir şey 50 sene önceki gibi değil. Gerçekler başka, artık hem Türkiye’nin hem Almanya’nın bu yeni gerçeklere göre politikalarını gözden geçirme ihtiyacı da ortada. O yüzden gelinen noktada talepleri her iki ülkenin değerlendirmesinde fayda olduğunu düşünüyorum.”
Bozdağ’a ziyaretinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç ve Türkiye’nin Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat eşlik etti.