Başbakan Merkel ajanlarına Türkiye'yi dinletmiş

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Merkel ajanlarına Türkiyeyi dinletmiş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2014 10:07

ABD eski ve yeni dışişleri bakanlarını ‘tesadüfen’ dinleyen Alman istihbaratının, Türkiye’yi ‘hedef’ ülke olarak yakın takibe aldığı öne sürüldü. Spiegel dergisine göre Alman istihbaratı, 2009 yılından bu yana Merkel hükümetinin talimatı üzerine Türkiye’yi izledi ve dinledi. Şimdi Almanya, Türkiye’yi sakinleştirecek formül arıyor.

Haberin Devamı

ALMAN Dış İstihbarat Servisi’nin (BND) hükümetin talimatıyla NATO müttefiki Türkiye’yi izlemeye aldığı ortaya çıktı. Der Spiegel Dergisi’nin haberine göre Alman Dış İstibarat Servisi, 2009 yılından beri Türkiye’yi ‘aydınlatılması’ gereken ülke ilan ederek izlemeye aldı ve dinledi. Dergi her dört yılda bir hükümetin BND’ye hedef ülkelerle ilgili çalışma belgesi sunduğunu ancak ABD ile patlak veren Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) casusluk krizinin ardından bu belgenin yenilenmediğini bildirdi. Süddeutsche Zeitung gazetesi, NDR ve WDR, önceki gün Alman istihbaratının bir NATO ülkesini takip listesine aldığını bildirdi. Medya haberlerini BND için çalışan, ancak ABD’nin dış istihbarat kurumu CIA’ye 200 kadar belge sızdırdığı ortaya çıkınca yakalanan çifte ajan Markus R. skandalına dayandırdı. Markus R. temmuzda tutuklanmıştı.

Berlin’de alarm

Spiegel ise dün internetten yayına verdiği haberde ve bugün piyasaya çıkacak sayısında söz konusu ülkenin Türkiye olduğunu açıkladı. Spiegel, “Şimdi Berlin’de, devam eden Irak krizinde önemli rol oynayan öfkeli ortağın nasıl sakinleştirileceğine dair kafa yoruluyor” dedi. Spiegel’e göre sadece Türkiye takibe alınmadı, eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve halefi John Kerry de Alman istihbaratı tarafından dinlendi. Buna göre Kerry, 2013 Temmuzu’nda BND’nin dinleme ağına takıldı. BND, bir yıl önce de ‘tesadüfen’ Hillary Clinton ile BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın konuşmasına kulak misafiri olmuştu. Almanya’da yürürlükte olan uygulamaya göre müttefik ülkelerle ilgili komünikasyonun tesadüfen takip edilmesi halinde bunun imha edilmesi gerekiyordu. Bu Clinton için geçerli olmadı. Bir dizi BND-ajanı bu belgeyi okudu. İmha edilmesine karar verildiğinde de bunu CIA için çalışan Markus R.’ye verdiler. O da bu belgeyi kopyalayıp 217 belgeyle birlikte Amerikan istihbarat örgütü CIA’ye sattı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Amerikalı mevkidaşı Kerry’ye ABD’nin istihbarat faaliyetlerinden rahatsızlığını iletince, “Fazla heyecan yapmayın: Bunu siz de yapıyorsunuz” karşılığını aldı. Türkiye ile ilgili belge de Markus R.’nin sızdırdıkları arasındaydı.

Farklı tepkiler

ABD’nin Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’nin Almanya Başbakanı Angela Merkel’i dinlediğinin ortaya çıkmasıyla patlak veren telekulak skandalı sonrasında Almanya’nın da müttefiklerini takip ettiğinin anlaşılması Berlin’de farklı tepkiler yarattı:
CDU’lu (Hıristiyan Demokrat) milletvekili Armin Schuster: “Türkiye takip edilmeseydi şaşırırdım. Çünkü bu ülke önemli bir jeostratejik konuma sahip ve muhtemelen Almanya’nın güvenliği için yapılmıştır.”
Yeşiller Eşbaşkanı Simone Peter: “Bir yıldan fazla bir süredir NSA olayını konuştuktan sonra, bizim istihbarat servisimizin de müttefik ülkelere yönelik aktif casusluk yapması anlaşılır şey değil. Gizli servislerin şeffaf olmayan hayatları kontrol altına alınmalı.”
Yeşiller Eşbaşkan Yardımcısı Konstantin von Notz: “Bayan Merkel, bir açıklama yapmak zorunda. Dostlar arasında ‘dinleme’ olmaz.”

Bilgi notu

Geçen yıl haziran ayında ABD’nin Ulusal Güvenlik Ajansı’nın eski ajanı Edward Snowden’ın sızdırdığı belgeler, ABD’nin Almanya ve Türkiye dahil müttefiklerini dinlediğini ortaya çıkarmıştı. Başbakanı Merkel’in telefonunun da dinlendiği haberleri iki müttefik ülkenin arasını bir süreliğine açmıştı. Merkel, “Dostlar arasında ‘dinleme’ olmaz” diyerek tepki göstermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!