Barış kenti Augsburg

Güncelleme Tarihi:

Barış kenti Augsburg
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2012 00:00

Bu hafta Augsburg'daydım. Bavyera'daki bu şirin şehrin Altın Salonu'nda, farklı kültürlerin bir arada yaşaması hakkında konuşmak için davetliydim.

Haberin Devamı

Şehir kendini "Barış Kenti" olarak adlandırıyor, çünkü 1555 yılında, Katolik ve Protestanlar arasında şehirde barış sağlanmış. Zira onlar bundan önce ve maalesef anlaşmadan sonra da kanlı bir savaş sürdürmüşler. Alman Ulusu'nun hakimiyetindeki Kutsal Roma İmparatorluğu döneminde gerçekleşen Augsburg Dini Barışı, iki mezhebin barış içinde yaşamasının ilk kanuni temelini oluşturuyor. Bugün Augsburg uyum için çaba gösteriyor. 250 bin nüfusu ile olağanüstü güzel bir şehir. Nüfusun yüzde 10'u Türk kökenli. Augsburg gidip görmeye değer bir yer.

Augsburg'daki program sırasında Türkiye Cumhuriyeti'nin Münih Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Selim Çukurkaya ile tanıştım. Kendisi tipik bir göçmen işçi aile çocuğu olarak 1975'te Dortmund'da dünyaya gelmiş. Babası Dinslaken şehrinde Thyssen'de çalışmış. Kariyerini Türkiye'de yapan Çukurkaya, 3. sınıfta Türkiye'deki büyük ailesinin yanına dönmüş ve okul hayatından sonra diplomat olarak göreve başlamış. Çocukken edindiği iyi düzeyde Almanca dil bilgisi ona bugün Bavyera'nın başkentinde çok işine yarıyor.

Türkiye dönüşü Köln Havaalanı'na indikten sonra, arabamla giderken yoğun trafik nedeniyle otoyoldan çıkmak zorunda kaldım. Bir anda gözlerime inanamadım. Uyum Bakanlığı dönemimdeki Basın Sözcüm Serap Güler'in seçim afişini gördüm. Marl şehrinde bir maden işçisin kızı olan 32 yaşındaki Serap Güler, Köln-Mülheim semtinde CDU'dan doğrudan milletvekili adayı olmuş. Partisinin eyalet listesinde yüksek olan, kendisini de parlamentoya götürebilecek 13'üncü sırada yer alıyor. Siyaset böyle bir şey. Yine de kendi çalışanımın siyasete atılması tuhaf geliyor. Devlet Bakanı Maria Böhmer benzer bir durumla karşılaşabilir. Yanında çalışan Gonca Türkeli-Dehnert de, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'ndeki seçimlerde başbakan adayı olan Federal Çevre Bakanı Norbert Röttgen'in oluşturduğu gölge kabinede Uyum Müsteşarı olarak yer alıyor. Röttgen, Federal Başbakan'ın yaptığı gibi uyum politikasını doğrudan başbakanlığa bağlayıp, bu konuya verdiği değer verdiğini vurgulamak istiyor. Ve köşemde parti politikası yapmamak için: SPD, Yeşiller ve Sol Parti'nin de oldukça iyi Türk kökenli adayları bulunuyor. Ama yine de bu iki genç kadının cesaretle yollarına devam etmesi beni sevindiriyor.

Pazartesi sadece Türkiye'de değil, birçok Alman şehrinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanacak. 23 Nisan Bayramı'ndan Almanlar'da çok şey öğrenebilir. Belki bu hafta sonu çocuklarınız ve torunlarınızla vakit geçirmek için fırsat bulabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!