Baraj mezarlığı yuttu

Güncelleme Tarihi:

Baraj mezarlığı yuttu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2009 12:07

Erzurum'un içme suyu ihtiyacını karşılamak için yaptırılan baraj köy mezarlığını yuttu.

Haberin Devamı

Palandöken Dağının güneyinde bulunan Lezgi Çayı üzerine kurulan sulama ve içme suyu amaçlı Palandöken Barajı'nın yapımına 1994 yılında başlandı ve 2001’de tamamlandı. Gövdesi dolgu tipi toprak olan barajda su tutulması ile birlikte 50 kilometrekarelik bir göl alanı oluştu. Yukarı Çat Köylüleri, su altında 200 kadar mezarın kalmasıyla artık ziyaret edebilecekleri bir mezarlıklarının bulunmadığını belirttiler. Yukarı Çat Köyünden Emrah Tanas, Halisbey Tanas ve Turan Tanas, “Din adamlarının ‘bir sakıncası yok’ şeklindeki fetvası üzerine mezardaki ölüleri taşıma gereği duymadık. Ama birkaç aile ölülerini nakletti. 200’den fazla ölünün bulunduğu mezarlık baraj suyunun 50 metre altında kaldı. Mezarlığımızı ziyaret edemeyebiliriz ama her okuduğumuz duanın onlara gittiğini biliyoruz. Su yükselince şimdi Aşağı Çat köyü mezarlığı da birer birer kaybolmaya başladı” diye konuştular.

Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Ahmet Küçükler, Palandöken Barajı’nın DSİ tarafından yaptırılarak kendilerine teslim edildiğini söyledi. Başkan Küçükler, “Baraj gölü, içme suyu ihtiyacını karşılayacağı için köy mezarlığı nakledilmiştir. Devlet buna müsade etmez. DSİ’nin orada mezarlığı bırakacağını sanmıyorum” derken, DSİ 8'inci Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy, göreve yeni başladığını ve bu konudan bilgisinin olmadığını söyledi.

KİRLİLİK TARTIŞMALARI

Palandöken Dağı’nda güneyinde toplanan su açılan tünelle kuzeyde kalan kent merkezine ulaştırıldı ve 9 Kasım 2008’de Erzurum’a su verilmeye başlandı. Yeraltı kuyularının maliyetinin yüksek olması nedeniyle kapatılmasının ardından kentin tümüne verilen içme suyu, musluklardan sarı renkte açınca ilk tepkiyi topladı. Vatandaşların yaptığı şikayetler üzerine Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi eski Müdürü Yrd.Doç.Dr. Nuhi Demircioğlu’nun yaptığı tahlilde, kent merkezine verilen baraj suyunda ‘fenol’ maddesi bulunduğu belirtilmesi üzerine halk tarihi çeşmelere akın etti. Vatandaşın bir bölümü yedi aydan beri içme suyu ihtiyacını hala tarihi çeşmelerden bidonlarla karşılamaya devam ederken, İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı AKP’li üye Yunus Polat’ın geçen hafta kentin içme suyunu taşıyan Palandöken baraj gölünün kirli olduğunu ileri sürmesi ile yeni bir boyut kazandı. Polat’ın çevre köylerin kanalizasyonunun baraj gölüne döküldüğünü ileri sürmesi vatandaşları iyice tedirgin etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!