Güncelleme Tarihi:
Sadece Almanya'da "Skimming” adı altında yapılan manipülasyonlarla 2010 yılının ilk yarısında bin 900 bankamatik dolandırıcılık denemesi tespit edildi. 2009 yılına oranla bankamatik üzerinden dolandırıcılık iki katına çıktı ve bu giderek artıyor. Bankamatik kartlarında dolandırıcılığa fırsat veren eksikler neler ve gelecekte bunu önlemek için neler planlanıyor?
Dolandırıcılar bankamatik üzerinden benim hesabımdan nasıl para çekebiliyor?
Bankamatikler üzerinden yapılan dolandırıcılığa en fazla bankamatik kartları üzerindeki siyah manyetik şerit fırsat sunuyor. Dolandırıcılar bankamatiklere gizlice yerleştirdikleri kamerayla bankamatik kartı üzerindeki manyetik şeritte bulunan tüm banka bilgilerini kaydediyor. "Skimming” aracılığıyla bankamatik kartlarındaki manyetik şeritler üzerinde müşterilerin banka bilgileri ve şifrelerine ulaşan zanlılar, bu bilgileri yurtdışındaki şebekeye bildiriyor. Şebeke hemen bu bilgileri içeren yeni bir sahte kart basıyor ve bu bankamatik kartıyla yurtdışında bankalardan para çekiyor veya ödeme yapıyor. Bu yolla müşterinin bankadaki hesabını boşaltıyor.
Dolandırıcıların şifremi kopyalamasını nasıl önleyebilirim?
Dolandırıcıların skimming aracılığıyla şifreyi öğrenmesini önlemek için bankamatikte şifrenizi tuşlarken, bir elinizle üzerini kapatın.
Manyetik şerit ne işe yarıyor?
Bankamatik kartları üzerindeki manyetik şeritte müşterinin bankayla ilgili tüm bilgileri bulunuyor. Bu manyetik şerit sayesinde ATM'den hesapla ilgili döküman alınıyor veya mağazalarda ödemeler yapılabiliyor. Manyetik şerit olmadan bugün ATM'den hesapla ilgili döküman almak veya alışverişlerde ödeme yapmak mümkün değil.
GÜVENLİK ÇİPİ ÖNLÜYOR
Almanya'da ne kadar bankamatik kartı var?
Almanya'da 93 milyon civarında bankamatik kartı kullanılıyor. Bu kartların hepsinin ön sayfasında sarı renkli güvenlik çipi bulunuyor. Bu çip banka bilgilerinin kopyalanmasını imkansız kılıyor. Ancak bu kartların arkasında aynı zamanda siyah renkli manyetik şerit bulunuyor. Bu manyetik şeritlerdeki bilgiler skimming yoluyla kopyalanabiliyor. Güvenlik yetkilileri bu nedenle manyetik şeritlerin kaldırılmasını istiyor.
Manyetik şerit neden kaldırılmıyor?
Manyetik şerit olmadan güvenlik çipi üzerinden 27 AB ülkesiyle Lichtenstein, İsviçre, İzlanda, Monaco ve Norveç olmak üzere 32 ülkede bankamatiklerden para çekmek ve ödeme yapmak mümkün. Ancak bu ülkelerin dışında, ABD de dahil, çipli sisteme geçmedikleri için manyetik şerit bulunmayan bankamatik kartları çalışmıyor. Yani ne bankamatikten para çekmek ne de alışverişlerde ödeme yapmak mümkün değil. Bunun yanında AB ülkeleri ve AB ödeme sistemi Sepa'ya dahil olan İsviçre, Lichtenstein, Monaco, İsveç ve İzlanda'da manyetik şeritin kaldırılması için kartlarda bazı düzenlemelere gitmek gerekiyor. Bunun başında ise ATM'lerden hesap dökümünü almak için manyetik şerite gerek duymayan sisteme geçmek geliyor.
HAZIRLIKLAR YAPILIYOR
Bu konuda hazırlık var mı?
Manyetik şeritin kalktığı, sadece güvenli çip üzerinden ödeme yapılabilen bankamatik kartı sistemine geçmek için çalışmalar yapılıyor. Postbank geçtiğimiz aralık ayında 3 milyon müşterisine çipli yeni kart verdi ve haziran ayına kadar 3 milyon daha yeni kart dağıtmayı planlıyor. Ancak bu kartlarda ilaveten manyetik şerit bulunuyor. Sparkasse 2011 haziranından itibaren çip üzerinden ödeme yapan bankamatik sistemine, 2012 yılından itibaren ise ATM'lerde de çip üzerinden hesap dökümünü veren sisteme geçmeyi planlıyor.
İKİ FARKLI KART
AB ülkelerinde çipli kart sistemine geçince, öteki ülkelerde de bu bankamatik kartlarıyla para çekebilecek miyim?
Güvenli çip sistemine geçmemiş ülkelerde para çekmek mümkün olmayacak. Bu nedenle Federal Alman Asayiş Şubesi (BKA) iki kartlı sistem öneriyor. AB ülkelerindeki bankaların müşterilerine bir AB ülkelerinde geçerli çipli kart, bir de AB dışındaki ülkelerde kullanabileceği manyetik şeritli ikinci kart vermesini tavsiye ediyor.
Bankacılar bu öneriye nasıl yaklaşıyor?
Alman Bankacılar Birliği iki kartlı sisteme sıcak bakmıyor. Çünkü bu durumda müşterilerin iki kart için işlem parası ödeyeceğini ve bunun yanında iki kart için iki farklı şifreyi aklında tutması gerekeceğini, bunun müşteriler için pek pratik görülmeyeceğini savunuyor. Bankacılar Birliği ayrıca 2010 yılı başında yaşanan çip program hatasında geçici olarak manyetik şerit üzerinden ödeme yapıldığını ve bu nedenle çok büyük bir sorun yaşanmadığını belirtiyor. Manyetik şeritin kalkması durumunda bu acil çözüm olanağının da ortadan kalkacağına dikkat çekiyor.
ZARARDAN KİM SORUMLU
Benim hesabımdan dolandırıcılar para çekerse, bu zararı kim karşılıyor?
Avrupa'da dolandırıcılığa fırsat sunan taraf zararı karşılamak zorunda. Bankamatikler üzerinden dolandırıcılığa fırsat sunan taraf bankalar oluyor. Alışverişlerde ise eski sistemle çalışan işyerleri sorumlu. Müşteri bu durumda tüm parasını geri alıyor. Yurtdışında bankamatik üzerinden bir dolandırıcılık durumunda ise yine müşterinin bağlı bulunduğu banka zararı karşılamakla yükümlü.