Güncelleme Tarihi:
Bosna İslam Geleneği Enstitüsü, YTB ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) işbirliğiyle Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlenen "Diaspora Kimliği Konferansı"na katılan Köse yaptığı açıklamada, konferansa ve haziran ayında yapılacak genel seçime dair değerlendirmede bulundu.
Köse, Bosna Hersek'in 1.5-2 milyon arasında diasporaya sahip olduğuna dikkati çekerek, ülke nüfusuna bakıldığında (yaklaşık 4 milyon) bunun ciddi bir rakam olduğunu belirtti.
Bosna Hersek'in ekonomisi, kalkınması ve uluslararası arenadaki varlığı açısından da diasporası önemli olduğuna işaret eden Köse, "Diasporanın ana ülkenin bir mensubu, kitlesi olarak uzun yıllar varlığını sürdürebilmesi, dördüncü, beşinci nesilden sonra hala kendisini Boşnak diasporasının, Türk diasporasının bir parçası hissetmesi ya da bu şekilde tanımlaması kimliğine, değerlerine, kültürüne sahip çıkmasıyla ancak mümkün olur" diye konuştu.
Köse, Batı ülkelerinde son dönemde başlayan İslam karşıtı, Müslüman karşıtı hareket ve kampanyaların, bu ülkelerde yaşayan toplumun güvenliğini, öz güvenini ciddi anlamda etkilediğini belirterek, bundan dolayı artık "Batı ülkelerinde Müslüman toplulukların geleceği var mı" ya da "Batı ülkeleri kamusal alanda farklı dine ve kültüre alan açabilecek mi" tartışmalarının başladığını söyledi.
YTB'nin diaspora ile ilgili çalışmalarının üç kategoriden oluştuğunu anlatan Köse, bunların kimlik ve kültürlerini korumak, bulundukları ülkelerde ekonomik ve sosyal statülerini iyileştirmek ve ana vatanları ile yaşadıkları ülkeler arasındaki bağları geliştirmek olduğunu kaydetti.
Balkan ülkelerinde 24 bin seçmen
Diaspora ile ilgili bir diğer önemli konunun da seçimler olduğuna işaret eden Köse, 2012 yılında yapılan düzenlemelerle sandıkların yurtdışında da kurulmaya başlandığını, böylece vatandaşların gümrüklere gelmek zorunda kalmadan yaşadıkları ülkelerdeki en yakın konsoloslukta ya da bağlı olduğu konsolosluk bölgesinde oy kullanabildiklerini vurguladı.
Köse, "Bu bağlamda 2014 yılında ilk defa cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanıldı. 530 bin vatandaşımız gümrüklerde, konsolosluklarda oy kullandı. Bu düşük rakam ilk başta küçük gelebilir ama 2011 yılında 129 bin seçmen oy kullanabildi ve bu şekilde oy kullananların sayısı 4 kat yükseldi" ifadesini kullandı.
Haziran ayındaki genel seçimle ilgili düzenlemeler ve yeni uygulamalarla bu seçimde oy kullanma oranının çok daha fazla olacağını beklediklerini anlatan Köse, şunları söyledi:
"(Bu yılki seçimde) 2014 yılı seçimlerinde uygulanan randevu sistemi olmayacak. Daha uzun süre birçok ülkede oy kullanma imkanı olacak. Şu anda yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı 2 milyon 860 bin seçmenimiz var. Bunların 2 milyon 840 bini 54 ülkede, 112 noktada kurulan sandıklarda oy kullanabilecekler. Bu, seçmenlerimizin hemen hemen yüzde 99'unu kapsıyor. Diğerlerinin yaşadığı ülkelerde sandık kurulamıyor. Bu, oradaki seçmen sayısının azlığından ya da güvenlik sorunlarından kaynaklanıyor."
Almanya ve Avusturya gibi seçmenlerin yoğun olduğu ülkelerde 8-31 Mayıs tarihleri arasında, 24 gün boyunca oy kullanılabileceğini belirten Köse, Bosna Hersek'teki seçmenlerin de 30-31 Mayıs'ta Saraybosna Büyükelçiliği'nde oy kullanabileceğini kaydetti.
Köse, Bosna Hersek'te çoğunluğu başkent Saraybosna'da yaşayan 2 bin kayıtlı seçmen olduğunu belirterek, "10 tane Balkan ülkesini hesap ettiğimizde 24 bin civarında seçmen var. Bu az bir rakam değil" ifadesini kullandı.