Güncelleme Tarihi:
KİM NE KADAR ÖDEYECEK?
Bilindiği gibi, Federal Anayasa Mahkemesi’nin 07.04.2022 tarihli kararı uyarınca, sigortalı çalışanlardan kesilen bakım sigortası primi oranları çocuk sayısına bağlı olarak farklılık arz etmek zorunda. Buna göre ebeveynler genel olarak çocuksuz ailere göre yüzde 0.6 daha düşük katkı oranı ödeyecekler. Çocuksuz aileler için bakım sigortasına katkı veya prim oranı yüzde 4 olarak belirlendi. Bir çocuğu olan sigortalılar içinse sürekli olarak yüzde 3.4’lük bir katkı oranı geçerli olacak. İki çocuklu ailelerde her bir çocuk için eğitim dönemi boyunca 0.25 katkı puanı düşülecek ve beşinci çocuğa kadar bu prim indirimi devam edecek. Her çocuğun eğitim dönemi sona erdikçe prim oranında sağlanan indirim kaldırılacak. Bakım sigortasına çocuk sayısına göre ödenen bakım prim oranları önümüzdeki yıldan itibaren şöyle olacak:
* Çocuksuz üyeler = yüzde 4.0 (İşçi payı: yüzde 2.3)
* Bir çocuğu olan üyeler = yüzde 3.4 (sürekli) (Çalışan payı: yüzde 1.7)
* İki çocuğu olan üyeler = yüzde 3.15 (Çalışan payı: yüzde 1.45)
* Üç çocuğu olan üyeler = yüzde 2.9 (Çalışan payı: yüzde 1.2)
* Dört çocuğu olan üyeler = yüzde 2.65 (Çalışan payı yüzde 0.95)
* Beş ve daha fazla çocuğu olan üyeler = yüzde 2.40 (Çalışan payı yüzde 0.7)
Belirtilen indirimler, her bir çocuğun 25 yaşın altında olduğu sürece geçerlidir. Çocuk bakım döneminde, çocuklu ebeveynlerin sırtındaki prim külfeti bu sayede önemli ölçüde rahatlatılır. İşveren payı her zaman yüzde 1.7 olarak sabit kalacak. - BİTTİ-
PROFESYONEL BAKICILARA DAHA İYİ ÇALIŞMA KOŞULLARI
Almanya’da yeni yılda yürürlüğe girecek olan yeni Bakım Reformu Yasası, bakıma muhtaç insanlara ve yakınlarına yönelik kolaylıkların ve maddi desteğin artırılmasının yanı sıra, profesyonel anlamda bakım hizmeti sunan bakıcıların çalışma koşullarının iyileştirilmesini de öngörüyor. Yatılı bakım hizmeti sunan huzurevi veya bakımevi gibi kurum ve kuruluşlarda personel tespit prosedürünün uygulanması, iş ve eğitim piyasasındaki durum dikkate alınarak genişletilecek ve hızlandırılacak. Yeni reform yasası ile birlikte personel kaynağının genişletilmesi için şu tedbirler alınacak:
EK PERSONELE DÜZENLİ DESTEK
* Yeni reform yasası ile birlikte ilave personel kaynakları, gelecekte düzenli bir şekilde finanse edilecek ve böylece ana personelin işi yükünü hafifleteceği gibi, dışardan kiralık bakım elemanı arayışlarını da azaltacaktır. Gelecekte de eleman kiralama şirketlerine yönelik ekonomik teşviklerin azaltılması ve bakım sigortasındaki maddi kaynakların, ağırlıklı olarak bakıma muhtaç kişiler için harcanmasına yönelik çabaların artacağı gelen bilgiler arasında. Ayrıca, yurtdışından eleman getirme işlemleri için bakım kuruluşlarına birtakım kolaylıklar sağlanacak.
* Bakım kuruluşlarının dijital ve teknik alımlarının teşviki için, toplam 300 milyon Euro’luk bir bütçe ayrılacak.
* Bakım elemanları için aile ve iş yaşamı dengesini iyileştirmeyi yönelik teşvik programları da uzatılacak.
HANGİ DURUMLARDA TAZMİNAT HAKKINIZ VAR?
Hasta ve bakıma muhtaç kişilerin, bakım ihtiyacının tespitinde (MDK-Begutachtung) izlenecek başvuru sürecinde, bu aydan itibaren önemli bir değişiklik yapıldı. Yasal bakım sigortaları, Ekim 2023 itibarıyla belirli yasal süreler içinde bakım derecesi tespiti başvurusunu değerlendirmek zorunda olacak. Örneğin AOK veya Barmer isimli yasal bakım sigorta kuruluşları, sigortalıların yapacağı başvuruya ilişkin değerlendirme görüşmesi için 21 günlük randevu bildirme süresini kaçırırlarsa, her geçen hafta için sigortalıya 70 Euro tutarında bir nevi tazminat ödemekle yükümlü olacaklar. Ancak bakım sigortası bu süreyi kaçırmaktan sorumlu değilse, tazminat ödeme yükümlülüğü ortadan kalktığı da gelen bilgiler arasında. Örneğin, bir hastane yatışı nedeniyle sigortalı tarafından bir değerlendirme randevusu (Begutachtung) iptal edilmesi halinde, bundan yasal bakım sigortası mesul tutulamayacağından, tazminat ödeme yapması da söz konusu olmayacaktır.