Bakım parasını sınırlama planı

Güncelleme Tarihi:

Bakım parasını sınırlama planı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2011 19:03

Almanya’da Hessen Eyaleti’nin öncülüğünde dört eyalet maliye bakanı, vergi mevzuatının kolaylaştırılması için 10 maddelikbir plan hazırladı. Türkiye’de birinci derecede yakınlara gönderilen bakım paralarının vergiden düşürülmesi uygulamasınındeğiştirilmesini isteyen maliye bakanları, sadece Almanya’da yaşayan yakınların bakım kapsamına alınmasını istiyorlar.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Federal Hükümetin hazırladığı vergi mevzuatının kolaylaştırılmasını öngören yasa tasarısının geçen eylül ayında Federal ve Eyaletler Meclisi’nden onaylanmasından sonra Hessen önderliğinde dört eyalet maliye bakanı, 10 maddelik ek öneriler planı hazırladı.

Hessen, Rheinland-Pfalz, Schleswig-Holstein ve Bremen Eyaleti maliye bakanları, hazırladıkları 10 maddelik ‘Vergi Mevzuatını Kolaylaştırma Planı’ ile 1.5 milyar Euro tutarında vergi tasarrufu sağlamayı hedefliyorlar. Eyalet bakanları, başkent Berlin’de yaptıkları ortak açıklamada, “Federal ve Eyaletler Meclisi’nden geçen ve vergi mevzuatını kolaylaştırmasını öngören yasa tasarısının onaylanması kuşkusuz, önemli bir adımdı. Ancak vergi kolaylaştırması kapanmış değil, her daim üzerinde çalışmamız gereken bir konudur, bitmeyen bir görevdir” dediler.

Kapsam daraltılsın

Ancak hazırlanan ve geçen hafta Berlin’de basına tanıtılan vergi mevzuatını kolaylaştırma planında yer alan üçüncü madde, Türkiye’de birinci dereceden bakmakla yükümlü oldukları yakınlarına gönderdikleri bakım amaçlı paraların vergiden düşen yüzbinlerce Türk’ü yakından ilgilendiriyor. Çünkü, bu madde, yurtdışında yaşayan birinci derecedeki yakınlara yapılan bakım yardımının vergiden düşürülmesi uygulamasının kapsamının daraltılarak vergi kolaylığının sadece Almanya’da yaşayan bakıma muhtaç yakınlar için yapılan bakım harcamalarını kapsamasını öngörüyor.

Çok suiistimal edildi
Planda yer alan, ‘olağanüstü giderler’ kalemine ilişkin ilk üç maddenin arasında yer alan bakım parasıyla ilgili öneriye açıklık getiren Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Schleswig-Holstein Eyaleti Maliye Bakanı Rainer Wiegard, “Bu konuda, idari kontrol mekanizmasındaki açıklar nedeniyle, sistematik bir suiistimal söz konusudur” iddiasında bulundu. Wiegard, Federal Anayasa Mahkemesi’nin de, vergiden ancak yurtiçinde yaşayan bakıma muhtaç kişilere yapılan maddi yardımların vergiden düşürülebileceğine ilişkin mahkeme kararının örnek alınabileceğini söyledi.

Planda neler var

VERGİ mükelleflerinden işverenlere, vergi danışmanlarından maliyeye kadar herkese bir dizi kolaylıklar ve avantajlar getirmek amacıyla yola çıkan bakanlık uzmanları, özellikle olağandışı harcamaların vergiden düşürülme işlemini kolaylaştırmak istiyorlar. Buna göre, çalışanların bin Euro’ya kadar olan götürü harcamalarının (Pauschbetrag) tek tek belgelendirilmesinden vazgeçilecek. Bu sayede vergi mükelleflerinin 1.5 milyar Euro vergi tasarrufu yapacağı kaydedildi. Ayrıca götürü harcamalar, üç kaleme bölünecek: ev ve işyeri arasında yapılan ulaşım masrafları (560 Euro), iş amaçlı kullanılan bilgisayar ve banka hesabı giderleri (140 Euro) ve iş bulmak için yapılan harcamalar gibi diğer götürü masraflar (300 Euro).

Siyasi tartışma yaratır korkusu

Ekonomi gazetesi Handelsblat’a açıklamalarda bulunan, ancak isminin gizli tutan bir maliye uzmanı, 10 maddelik planı hazırlayan maliye bakanları, bakım parasıyla ilgili kısıtlamanın siyasi tartışmalara yol açabileceği uyarısında bulunduğunu söyledi. Maliye uzmanı, “Bakım paralarının vergiden düşürülmesi konusunda yapılan suiistimaller insanı öfkelendirse de, bu alanda ülkelar bazında yapılacak her türlü kısıtlama ile yabancı düşmanlığının körükleneceği iddialarını gündeme getirebilir” dedi.

Para kime gidiyor?

Gazete haberinde, vergiden düşürülen bakım paralarının genellikle, Türkiye, eski Yugoslavya ülkelerine gönderildiğine işaret edildi. Fransa veya İspanya gibi Avrupa Birliği üyesi ülkelerde yaşayan aile yakınlarına ise bakım yardımı genellikle yapılmadığı kaydedilen haberde, “Alman maliyecilerin en büyük sorunu, bakım yardımı adı altında gönderilen paraların gerçekten bakıma muhtaç kişinin eline mi ulaştığı, yoksa o ülkede satın alınan yazlığın taksidinin ödenmesinde mi kullanıldığını kestiremiyorlar. Eyalet maliye bakanları da, suiistimalin araştırılması için yapılan bürokratik araştırmanın çok zahmetli ve masraflı olduğunu, çoğu kez de bir sonuç getirmediğine vurgu yapıyorlar” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!