Güncelleme Tarihi:
BUNA göre, demans hastaları için, yani bakım derecesi 0’a sahip kişilere ayrılan aylık yardım miktarı 120 Euro’dan 123 Euro’ya yükseltilirken, diğer bakım derecelerindeki artışlar şu şekilde olacak:
Bakım derecesi 1’de 235 yerine 244, bakım derecesi 1’de (demans olanlar) 305 yerine 316, bakım derecesi 2’de 440 yerine 458, bakım derecesi 2’de (demans olanlar) 525 yerine 545, bakım derecesi 3’te 700 yerine 728 Euro.
Bakımı aile yakını yerine bir bakım servisi tarafından yapılan kişilere ayrılan bakım bütçesi de yeni yılda artacak.
Artışlar şu şekilde olacak:
Bakım derecesi 0’da (demans olanlar) 225 yerine 231, bakım derecesi 1’de 450 yerine 468, bakım derecesi 1’de (demans olanlar) 665 yerine 689, bakım derecesi 2’de 1.100 yerine 1.144, bakım derecesi 2’de (demans olanlar) 1.250 yerine 1.298 Euro, bakım derecesi 3’te (demans olan ve olmayanlar için geçerli) 1.550 yerine 1.612 Euro, olağanüstü bakıma ihtiyacı olanlar (Härtefall) da 1.918 yerine 1.995 Euro.
KISA SÜRELİYE DE...
Hastanedeki tedaviden sonra taburcu olup ancak sağlık durumu evde bakımı yapılamayacak derecede ağır olanların özel bakım evlerinde alabileceği kısa süreli yatılı bakım hizmetine (Kurzzeitpflege) ayrılan süre ve bütçe de artırılıyor. Buna göre, 1 Ocak 2015’ten itibaren yaşlı bakım evine geçici süreyle yerleşen kişinin, azami dört haftalık bakım süresi altı haftaya çıkarılırken, bu süre için ayrılan bakım bütçesi de 3.100 Euro’dan 3.224 Euro’ya yükseltildi.
Yaşlı veya hasta yakınına evde bakan bir kişinin mazereti veya izinli olduğu gün ve haftalarda (Verhinderungspflege) yerine bakımı üstlenecek olan kişinin ücretini ödemek için bakım sigortasından kişi başına ayrılan yıllık 1.550 Euro’luk ek bütçe, 2.418 Euro’ya yükseltilirken, bu imkandan yararlanma süresi de dört haftadan altı haftaya çıkarıldı.
Sadece 19 TL aylık bağlandı
Hamburg’tan Fevzi Yılmaz’a sadece 19 TL aylık bağlanmış...
TÜRKİYE’de son olarak tabi çalıştığınız kurum Emekli Sandığı olduğundan, size bu kurumdan 19 TL gibi cüzi bir emekli aylığı bağlanmış. Kısmi aylığı tama yükseltmek için iki seçeneğiniz var; ya Sandığı’ndaki hizmet sürenizi yurtdışı borçlanma yoluyla 15 yıla tamamlayıp yaş haddinden emekli olabilirsiniz.
İkinci yol ise Türkiye’ye gittiğiniz bir dönemde bir süreliğine 4/a sigorta koluna tabi (eski adıyla SSK) bir işte çalıştıktan sonra, Almanya’da sigorta tabi Mart 1968’den sonraki 3.600 gününüzü (10 yıl) yurtdışı borçlanma kapsamında borçlanmak ve daha sonra iki kurumdaki hizmetlerinizi SSK’da birleştirmek suretiyle, bu kurumdan tam aylık almaya hak kazanırsınız.
Bu yıl sonuna kadar başvurmuş olsaydınız, 3.600 gün için 43.560 TL ödemeniz gerekirdi. Yeni yıldan itibaren bu miktar toplamda yaklaşık 1.800-2.000 TL artacaktır.
Emeklilik için hangi yıllarımı baz alacağım
Almanya Wetter’den Veysel Sucu sormuş...
TÜRKİYE’den emekli olmak için yurtdışı borçlanma başvurusunda bulunmanız gerekiyor. Bunun için bir borçlanma formu doldurup, buna Alman Emeklilik Sigortası’ndan alacağınız hizmet cetvelini eklemelisiniz. Başvuracağınız adres, ikamet kaydınızın olduğu ildeki SGK İl Müdürlüğü’dür.
Almanya’da emekliyken Türkiye’de sigortaya tabi bir işte çalışabilirsiniz. Böylelikle yurtdışındaki sürelerinizi eski adıyla SSK’ya borçlanabilirsiniz. Emekli olmak için 3.600 gün borçlanmanız yeterli. Borçlanma başvuru formunda da, borçlanmak istediğiniz süre için 1.9.1968-1.9.1978 tarih aralığını yazabilirsiniz.
Bu yılın sonuna kadar Türkiye’ye gidip, 5-10 gün kadar SSK’lı olarak çalışıp yurtdışı borçlanması için başvurursanız, ödemeniz gereken borç miktarı 43.560 TL tutar. Bu ödemeyi, tahakkuk cetveli geldikten sonraki üç ay içinde yapmalısınız.
Bu borcu karşılamak için Türkiye’deki bankalardan da kredi çekebilirsiniz. Ancak bunun için ilgili bankalarla bizzat görüşüp kredi şartlarını öğrenmelisiniz. Türkiye’den emekli olduktan sonra Almanya’da Mini-job işlerinde çalışırsanız aylığınız kesilir.
Cezaevindeyken nasıl emekli olurum
Almanya’nın Celle Cezaevi’nde yatan Tahsin Alak, nasıl emekli olacağını sormuş...
1988 yılında Almanya’ya gelmeden önce 1979 yılında Türkiye’de son olarak memur olarak çalıştığınızdan, emekli olmanız için en az 25 hizmet yılını tamamlamanız veya bu süreyi tamamlayacak şekilde yurtdışı borçlanması yapmanız gerekiyor. Hem Alman vatandaşlığına geçtiğininiz 2004 yılından sonraki süreleri hem de cezaevinde boşta geçirdiğiniz süreleri borçlanamazsınız.
İki ülkede toplam 11 yıl çalışmışlığınız olduğundan bahsediyorsunuz. Ancak yurtdışında Türk vatandaşı olarak çalıştığınız sigortalı süreler borçlanmada dikkate alınıyor. Öyle olsa bile, iki ülkedeki mevcut 11 yıllık süreniz bu kurumdan emekli olmanıza yetmeyecektir. Çünkü Emekli Sandığı’ndan emekli olmak için en erken 61 yaşında 15 hizmet yılına sahip olmakla emekli olabilirsiniz. Ancak bunun için 4 yılınız eksik. Bu eksik sürenizi tamamlamak için ya cezaevinden çıktıktan sonra eksik süre kadar Türkiye’de çalışmanız gerekiyor.
Üniversitedeki staj sürem sayılır mı
Salman Uzunçay – Rheinfelden (Baden)
ALMANYA’da üniversitede staj yaptığınız dönemde, sizin adınıza Alman Emeklilik Sigortası’na prim yatırıldıysa, staj sürenizi normal çalışma süresi gibi borçlanabilirsiniz. Ancak staj döneminiz primsiz süre olarak geçtiyse, yurtdışı borçlanmada dikkate alınmaz.
Almanya’ya gelmeden önce yedek subay olarak askerlik hizmetinizi yerine getirdiğiniz için, yurtdışındaki süreleriniz Emekli Sandığı’nda değerlendirilecektir. Bu kurumdan emekli olmak için ya 25 hizmet yılınız olmalı, ya da 15 yıl hizmet karşılığında 61 yaşında kısmi emekli olabilirsiniz.
Alman vatandaşlığına geçtiğiniz 2004 yılına kadar Almanya’da 1992 ile 2004 yılları arasında geçen 12 yılınızı borçlanabileceğiniz göz önünde bulundurulursa, SSK’dan ise daha kolay yoldan emekli olabileceğinizi söyleyebilirim. Türkiye’ye bizzat gidip 4/a sigorta koluna tabi bir işte bir süreliğine çalışarak sigortaya giriş yaparsanız, 52 yaş ve 5.525 gün şartlarına tabi olursunuz. Almanya’daki 12 yıl, yani 4.320 günü borçlanırsanız, bir yıllık askerlik sürenizle birlikte 4.680 gününüz kayda geçer. Böylelikle eksik süreniz 845 güne, yani 2 yıl 4 ay 5 güne düşer. Üniversitedeki staj döneminizde de namınıza prim yattıysa, eksik günlerinizi kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. Askerlik sürenizin dışındaki günleriniz için yatırmanız gereken toplam borç miktarı yaklaşık 63 bin TL tutacaktır.