Bakanın istifası istendi

Güncelleme Tarihi:

Bakanın istifası istendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2012 11:10

ALMANYA’da 8 Türk, 1 Yunan ve 1 kadın polisi öldüren aşırı sağcı Nasyonalsosyalist Yeraltı (NSU) adlı terör hücresinin cinayetlerini araştırmak amacıyla Thüringen eyaletinde oluşturulan Araştırma Komisyonu’nun Başkanı Dorothea Marx, Thüringen Eyaleti İçişleri Bakanı Jörg Geibert’in istifa etmesini istedi.

Haberin Devamı

Marx, İçişleri Bakanı Geibert’in istifasını, bir polisin NSU’yla ilişkisi olan bir aşırı sağcıya gizli bilgiler sızdırdığının araştırılması konusunda kendilerine yeterince yardımcı olmadığı gerekçesiyle istedi.

Marx, açıklamasında, talep ettikleri bilgilerin kendilerine parça parça iletildiğini, Bakan Geibert’in kendilerine destek vaadinde bulunmuş olmasına rağmen uzunca bir süre herhangi bir yardım görmediklerini ifade ederek, “Geibert’in koltuğunu terk etmesi zamanı gelmiştir” dedi.

Marx’ın açıklamasına Thüringen Eyaleti İçişleri Bakanlığı’ndan herhangi bir yanıt gelmedi. Thüringen eyaletinde oluşturulan Araştırma Komisyonu aylardır, aşırı sağcılarla bazı polislerin ilişkisi olup olmadığı konusunu araştırıyor. Son olarak bir polisin, 1990’lı yılların sonunda NSU’ya yakınlığıyla bilinen bir aşırı sağcıya gizli polis bilgilerini sızdırdığından şüphe edilmişti.

NPD’yi birlikte yasaklayalım
Öte yandan, Hamburg Eyaleti Başbakanı Olaf Scholz, aşırı sağcı Almanya’nın Milliyetçi Demokratik Partisi’nin (NPD) yasaklanması konusunda eyalet hükümetlerinin gerektiği takdirde Federal Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat) çatısı altında Anayasa Mahkemesi’nde tek başına bir dava açmasını istedi.

Scholz, Die Welt Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, daha önce yapıldığı gibi bir yasaklama talebi davasının Bundesrat, Federal Meclis (Bundestag) ve Alman hükümeti tarafından birlikte açılmasını arzu ettiğini belirterek, “Ama bu mümkün olamazsa, eyaletler tek başına da hareket etmeli” şeklinde konuştu.

Bundestag Başkan Yardımcısı Katrin Göring-Eckardt ise, aynı gazeteye yaptığı açıklamada, Bundesrat’ın tek başına hareket etmesine karşı olduğunu ifade ederek, bir yasaklama davasının ikinci kez başarısız kalmasının NPD’yi daha da güçlendireceğini savundu.

Alman hükümeti, Federal Eyalet Temsilciler Meclisi ile Federal Meclis tarafından 2001 yılında NPD’nin yasaklanması için Anayasa Mahkemesi’nde ortak açılan bir dava, NPD’nin içinde Anayasayı Koruma Dairesi muhbirlerinin bulunduğu ve bu kişilerin davayı etkileyebileceği gerekçesiyle 2003 yılında reddedilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!