Bakandan işbirliği çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Bakandan işbirliği çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2008 17:27

Federal yapılı Belçika'nın Brüksel hükümetinde görev yapan Türk asıllı Devlet Bakanı Emir Kır, Türkiye ile Belçika arasında ticari ilişkilerin gelişmekte olduğunu belirterek, ortak yatırım çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Brüksel hükümeti Başbakanı Charles Picquet’yi temsilen, geçen hafta Türkiye’yi ziyaret eden 20 kişilik iş adamı heyetine başkanlık yapan Kır, AA’ya değerlendirmelerde bulundu. Bakan Kır, iş adamlarının İstanbul, Manisa ve İzmir’de 100 kadar görüşme yaptıklarını, bunların özellikle inşaat, çevre, bilgisayar, danışmanlık, sağlık, ulaşım ve emlak gibi sektörleri içerdiğini bildirdi.

İstanbul Sanayi ve Ticaret Odası, İstanbul Belediyesi ve Ege Sanayi Odası bağlantılı olarak gerçekleştirilen temasları "çok verimli" olarak nitelendiren Kır, 'Küresel krizin yoğunlaştığı bir döneme denk gelmesine rağmen, bu tür girişim ve temasların Belçika-Türkiye ilişkilerinin güçlenmesi açısından büyük önem taşıdığını gördük' dedi.

Kır, Brüksel toplu taşımacılık kurumu STIB’in İstanbul’da bağlantı bürosu açtığını, ticari heyetin Manisa’da Vestel üretim tesislerini ziyaret ettiğini ve hayran kaldığını, İzmir’de serbest ticaret bölgesinin ziyaret edildiğini, çok sayıda Türk şirketi ile diyalog kurulduğunu bildirdi.

Brüksel’de temizlik, tarihi eser ve çevre konularından da sorumlu olan Devlet Bakanı Emir Kır, Türkiye temaslarının ardından yaptığı açıklamada, 'AB Klima Planı'nın önemine de işaret ederek, dönüştürülmüş enerji üretimi konusunda yoğunlaşan çalışmalara dikkat çekti.

Brüksel’de çöp atıklarının yakılması ile elde edilen enerjinin 50 bin Brüksel’linin elektriğini sağladığını, çöplerin sorun değil para kaynağı olduğunu, çöplerin toprak altına atılmasının zararlarının bilindiğini ifade eden Kır, çöp yakma ve arıtma tesisleri konusunda da deneyimli ve sorumlu bakan olarak Türkiye ile ortak yatırım ve işbirliği önerdiğini bildirdi.

Kır, AB’ye katılım adayı olan Türkiye’nin çevre korunması ve çöp imha alanında da hızlı adımlar atmak durumunda olduğunu söyledi ve ilk adımların İstanbul Belediyesi ile atılması için girişimlerin sürdüğünü duyurdu. Belçika’nın 2009’da daha geniş katılımlı bir ticari heyeti Türkiye’ye göndermek için hazırlıklar başlattığı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!