Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da ilk ve orta öğrenim kurumlarında 240 binin üzerinde Türk çocuk ve genç eğitim gördüğü halde, Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’nde yıllardır Eğitim Müşaviri olmadığı gibi birçok başkonsoloslukta da eğitim ataşesi yok.
Berlin’de eğitim müşaviri olarak 2000-2005 yılların arasında görev yapan Cengiz Utkulu’dan sonra Almanya gibi önemli bir ülkenin başkentine hala yeni bir müşavir atanmadı.
Aynı durum Almanya’nın çeşitli kesimlerindeki Türk başkonsolosluklarında da yaşanıyor. Şu anda Türkiye’nin Almanya’daki 13 başkonsolosluğundan sadece Karlsruhe ve Sututtgart’ta eğitim ataşesi görev yapıyor.
Diğer başkonsolosluklarda ise ateşe yok. Başta Berlin olmak üzere Almanya genelinde en çok Türk kökenli öğrencinin eğitim gördüğü Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti’nin Köln, Essen ve Münster kentlerindeki başkonsolosluklarda da eğitim ataşesi koltukları boş duruyor.
HOLLANDA
Hollanda’da 2005 yılından bu yana eğitim müşaviri bulunmuyor. Bu görevi 2011 yılından bu yana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Mehmet Sevim vekaleten yürütüyor. Hollanda’da ilkokul çağında 5-11 yaş grubunda 44 bin 866 Türk kökenli çocuk bulunuyor.
DANİMARKA
Danimarka’da eğitim müşavirliği kadrosu 10 yıldır boş duruyor. Son olarak 2002’de boşalan eğitim müşavirliğine ödenek olmadığı gerekçesiyle atama yapılamadı. Eğitim müşavirliğine yerel memur Temel Durnal bakıyor. Danimarka’da Türk vatandaşı olan öğrenci sayısı ise 16 bin.
BELÇİKA
Yaklaşık 5 bin Türk öğrencinin bulunduğu Belçika’da eğitim müşavirliğine Sinan Ada atandı. Bu makam 4 yıldır boş duruyordu.
AVUSTURYA
Avusturya’da da müşavirlik makamı yıllardır boş duruyor.
İSVİÇRE
İsviçre’de beş yıldır boş olan eğitim müşavirliğine bir ay önce Sezai Güler atandı.
ATAŞELiKLER NEDEN BOŞ
Eğitim ataşeliği koltuklarının boş kalmasının başlıca nedeni olarak, ataşelik sınav şartlarının son yıllarda ağırlaştırılması gösteriliyor.
Ataşelik sınavlarında yüksek seviyede İngilizce, kişinin yüksek konumda bulunması, üniversitede hocalık yapması gibi ağır koşullar arandığı belirtiliyor. Bu nedenle de ataşelik adaylarına yurtdışı görevleri cazip gelmiyor. Yapılan yeni düzenlemelerle bu şartların yumuşatılmasının sorunu çözmesi bekleniyor.
MÜŞAVİRİN GÖREVİ NEDİR
Eğitim müşavirinin görevleri arasında şunlar bulunuyor: Eğitim mevzuatlarını tespit edip Milli Eğitim Bakanlığı’na bilgi vermek, eğitimine devam edenlerin askerlik uzatma işlemlerini yapmak, eğitimine Türkiye’de devam etmek isteyenlerin denklik işlemlerine yardımcı olmak, doktora ve staj yapmaya gelenlere yardımcı olmak.