Bakan Özak cami açtı

Güncelleme Tarihi:

Bakan Özak cami açtı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2008 18:40

Almanya'nın Memmingen ve Lindau kentlerinde, Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı 2 caminin açılışı yapıldı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Memmingen’deki DİTİB Fatih Camisinin açılışına katıldı.

Bakan Özak, Türk ve Alman yetkililer ile vatandaşların da katıldığı törendeki konuşmasında, "Burada çok anlamlı bir gün yaşıyoruz. Burada sevgi, hoşgörü, tevazu gibi evrensel dinlerin, özellikle İslam ve Hristiyanlığın mesajlarının hakim olduğunu gördüm" dedi.

"Tüm dünya insanlarının bir kaynaktan geldiğini" kaydeden Özak, "Allah, insanı en değerli varlık olarak yaratmıştır. Biz insanı dini, dili, rengi ne olursa olsun seviyoruz. Mevlana, Goethe gibi büyük düşünürlerin insana sevgiyi içeren mesajlarını görüyoruz" diye konuştu.

Türkiye’nin AB’nin bir parçası olduğunu da ifade eden Özak, "Atatürk’ümüz ile gurur duyuyoruz. Atatürk ’Yurtta sulh cihanda sulh’ diyerek bize barışı göstermiştir. Biz Osmanlı coğrafyasında tüm inançlara özgürlük vermişiz. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettiği zaman, tüm din ve inançlara özgürlük vermişti" ifadesini kullandı.

İslamiyet ile terörizmin birlikte anılmaması gereken 2 ayrı sözcük olduğunu kaydeden Özak şunları söyledi:

"Almanya, AB çalışmalarımızda en çok desteğini aldığımız ülkelerdendir. Almanya’da çok sayıda vatandaşımız yaşıyor. Bizim vatandaşlarımız 50 yıl önce buralara gelmişler ve kendi kültürlerini yaşarken farklı kültürleri de zenginlik olarak görmüşlerdir. Türkiye’de en çok sevilen ülkelerden biri Almanya’dır."

Cami derneğinin başkanı Sebahattin Kasımfırtına da derneğin tarihçesi ve cami hakkında bilgi verdi.

Memmingen Belediye Başkanı İvo Holzinger de "Bu mutluluk, sadece DİTİB’in değil, tüm Memmingen halkınındır. Ben Atatürk’ü çok seviyorum. Ümit ederim bu cami, tüm güzel ilişkilerin merkezi olur. Türkiye, AB’nin bir parçasıdır. Bu caminin de AB perspektifine katkı sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu. Holzinger, Bakan Özak’a, Münih Başkonsolosu Ali Rıfat Köksal’a ve Din Hizmetleri Müşaviri ve DİTİB Genel Başkanı Sadi Arslan’a, Memmingen’i tanıtan birer kitap hediye etti.

Başkonsolos Köksal da İslamiyet’in adını barıştan aldığına işaret ederek, "İslamiyet’in yüce ismi terörle birlikte anılmaktadır. Nihai tahlilde aklın üstün çıkacağına inancım tamdır" dedi.

Arslan da, Türk toplumu için uyum ve birlikte yaşamın son derece önemli olduğunu belirterek, "Camiler sadece ibadet yerleri değil, sosyal faaliyetlerin de yapıldığı dostluk ve diyalog yerleridir" ifadesini kullandı.

Katolik Kilisesi adına konuşan Hildegard Niggl de, "Bu buluşma ortamının korunmasını ve devam etmesini arzu ediyorum" dedi. Protestan Kilisesi Dekanı Kurt Kraess de caminin Allah’a ibadette bereketli olmasını dilediğini söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Özak, Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu, Başkonsolos Köksal, Arslan, Holzinger, Münih Din Hizmetleri Ataşesi Mustafa Temel, Katolik Kilisesi Dekanı Siegbert Schindele, Protestan Kilisesi Dekanı Kraess, DİTİB Genel Müdür Vekili Mehmet Yıldırım ile birlikte açılış kurdelesini kesti.

LİNDAU’DA FATİH CAMİSİ AÇILDI

Münih kenti yakınlarında bulunan Lindau kentinde de DİTİB Fatih Camisi, düzenlenen törenle ibadete açıldı.

Bu caminin açılışına da Başkonsolos Köksal, Arslan, DİTİB Dinler ve Kültürler Arası İlişkiler Müdürü Bekir Alboğa, Lindau Belediye Başkanı Petra Seidl, kilise temsilcileri, kent yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, okul müdürleri ve öğretmenler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Belediye Başkanı Seidl, burada yaptığı konuşmada, caminin açılışından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, cami derneklerinin herkesin desteğiyle ayakta kalabileceğini, camilere her zaman yardımcı olacaklarını söyledi.

Lindau DİTİB Fatih Camisinin dernek başkanı Turgay Kocaman, Seidl’e adının yazıldığı bir ebru-hat tablosu hediye etti.

Protestan Kilisesi rahibi Gruber de, Türklerin her zaman kalplerinin ve kapılarının açık olduğunu, bu davranışlarından dolayı da bölgede gerek halkla, gerekse görevlilerle çok ciddi ve samimi bir diyalog içinde bulunduklarını ifade etti.

Arslan da konuşmasında, bölgede faaliyet gösteren camilerden bir yenisini daha açmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Nasıl ki böyle bir günde bir araya geldiysek, dinlerin mukaddesatlarına olan haksız ve iftiralarla dolu saldırılarda da yine bir olmalıyız. Bizler İbrahimi dinlerin mensupları olarak birlik ve beraberliklerimizi en üst seviyede gerçekleştirmek zorundayız" dedi.

Başkonsolos Köksal da caminin yöredeki vatandaşlar için büyük bir hizmet mekanı olduğunu ve bu nedenle sadece ibadet amacıyla değil, çok sayıda sosyal etkinlikte bulunarak, kurslar düzenleyerek hizmet vermesini, hoşgörünün, sevginin, birlikte yaşamın temellerini atmasını ümit ettiğini söyledi.

Açılış kurdelesinin kesilmesinden ve caminin davetlilere tanıtılmasından sonra, folklor ekipleri çeşitli gösteriler sundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!