Bakan Heil’dan ‘yurttaş parası’ müjdesi

Güncelleme Tarihi:

Bakan Heil’dan ‘yurttaş parası’ müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2022 10:50

Almanya’da uzun süreli işsizler, dar gelirliler ve hiç geliri olmayanlara ‘Hartz IV’ adı altında yapılan sosyal yardımın yerine yeni yıl itibariyle ‘yurttaş parası’ ödemeleri hayata geçirilecek.

Haberin Devamı

FEDERAL Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil (SPD), ortaklar arasında bazı konularda görüş ayrılığı yaşansa da ayda 40-50 Euro daha fazla ödeme yapılmasını içeren ‘yurttaş parası’ ödemelerinin devreye girmesine kesin gözüyle bakıldığını açıkladı. Heil, ‘Hartz IV’ ödemeleriyle ilgili bazı kısıtlamalar ve yerine getirilmesi gereken bazı koşullar olduğu halde ‘yurttaş parası’ ödemelerinde bu kısıtlamaların yer almayacağını özellikle vurguladı. ‘Hartz IV’ alanlardan Çalışma Ajansı’nın gösterdiği işleri kabul etmeyenlere ödemelerde kesinti yapıldığına dikkat çekilirken, ‘yurttaş parası’ uygulamasında ilk 6 ay bundan feragat edileceği açıklandı. Ayrıca ‘Hartz IV’ alanların otomobillerini veya kendilerine ait konutları, evleri satmaları mecburiyeti olduğu halde, ‘yurttaş parası’ uygulaması çerçevesinde 60 bin Euro’ya kadar olan varlıkların bundan muaf tutulacağı açıklandı. Kendi konutlarında oturan ve ‘yurttaş parası’ alanlar da ilk iki yıl boyunca evlerini satmaya zorlanmayacak.
SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin yeni uygulamasının devlete yılda fazladan 500 milyon Euro’ya mal olacağı açıklandı. Bakan Heil, “Biz sosyal sistemi yurttaş dostu haline getirmek istiyoruz” derken, Federal Maliye Bakanı Christian Lindner’in bu alanda bazı çekincelerinin olduğu ortaya çıktı. Lindner, uzun süreli işsiz olan bazı kişilerin bunu istismar edebileceği endişesi taşıdığını söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!