Güncelleme Tarihi:
Münih Başkonsolosu Hidayet Eriş ve Konsolos Lale Avcı ile birlikte araştırma merkezine gelen Bakan Demir, merkez yöneticileri Profesör Ulrich Wagner, Dr. Jutta Graf ve Profesör Günther Strunz'dan bilgi aldı. Türkiye'nin özellikle doğal afetlere karşı erken uyarı sistemleri, hızlı tren, güneş enerjisi, deprem ve ön araştırma konularında ortak çalışmalar yapmak istediklerini söyledi. MÜSİAD Bavyera İkinci Başkanı Yüksek Mühendis Dr. Muammer Özkul'un organize ettiği ziyaret esnasında
Bayındırlık ve İskan Bakanı olarak coğrafi araştırmalardan yararlandıklarını kaydeden Mustafa Demir, Türkiye'nin tehlike arzeden gelişmelerin uydular aracılığıyla tespitine önem verdiklerini söyledi.
TÜRKİYE RİSKLİ BÖLGE
Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte İstanbul üzerine yapılan jeolojik risk çalışmaları hakkında bilgi veren DLR Uzmanı Dr. Hannes Taubenböck, özellikle Marmara bölgesinin hem deprem hem de tsunami açısından oldukça riskli bir bölge olduğunu söyledi.
1999 depreminde en fazla Zeytinburnu yerleşme bölgesinde değişiklik gözlemlediklerini belirten proje sorumlusu Dr. Taubenböck, İstanbul araştırmasının 2008 yılında sona erdiğini gerek duyulduğunda yeni projelere açık olduklarını belirtti.
Uydu ve Uzay Araştırma Merkezinde çok sayıda Türk mühendis çalıştığını belirten Profesör Wagner, 2,6 milyar Euro bütçeleri olan araştırma merkezi ile dünyanın en büyük uydu sistemleri Galileo, Columbus, navigasyon sistemleri Egnos ve tsunamiye karşı erken uyarı sistemlerinde öncü olduklarını belirtti.
Araştırma merkezinin Türk mühendisleri Dr. Beril Sırmaçek, Sibel Gür, Zekeriya Ceyhanlı Ali Eren Çulhaoğlu ve daha önce Türksat'ta çalışırken DLR'e transfer olan Yükek Mühendis Orhan Gülmüş, Bakan Demir'e çalışmaları hakkında bilgi verdi.