Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da resmi temaslarda bulunmak üzere önceki gün Berlin'e gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, resmi temaslara başlamadan önce Avrupa ülkelerindeki ticaret müşavirleri ile biraraya geldi.
31 ülkeden 47 müşavir
İlki 2010 yılında Paris'te düzenlenen Avrupa Müşavirler Toplantısı'nın ikincisi ise Berlin'de dün gerçekleşti. Bakan Zafer Çağlayan'ın başkanlık yaptığı toplantıya Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, OECD, Avrupa Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü temsilcileriyle birlikte 31 ülkeden 47 ticaret müşaviri katıldı.
Toplantıda ticaret müşavir sayısının 205'e çıkardıklarını bu sayının 250 olması için de çalışmaların sürdüğünü söyleyen Bakan Çağlayan, “Benim her birinizde vekaletim var. Siz bulunduğunuz ülkede ekonomi bakanı gibisiniz. Bizim gözümüz, kulağımız ve elçimizsiniz” dedi.
Yatırım avcısı olun
Ticaret müşavirlerinden beklentilerini de dile getiren Bakan Çağlayan, Türkiye'nin ihracatının 135 milyar Dolar, ithalatının da 240 milyar Dolar olduğunu hatırlatarak “70 milyar Dolarlık ticari açık ancak daha fazla ihracatla kapanır. Bunun için yatırımları Türkiye'ye çekmeliyiz. Her biriniz yatırım avcılığı yapacaksınız. Bana bulunduğunuz ülkedeki 100 büyük firmanın bilgilerini geçin. Bulunduğunuz ülkeleri hangi ülke bakanları ziyaret ediyor, ne tür anlaşmalar imzalanıyor, olağan gelişmelerin tamamını size verdiğim özel mail adresime bekliyorum. Bu bir talimattır” diye konuştu.
Yükte hafif pahada ağır
Türkiye'nin iller bazında, ihracat yaptığı ülke, ihraç ettiği ürün ve elde ettiği gelir açısında cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdığını belirten Bakan Çağlayan, “Euro bölgesindeki kriz, küresel mali kriz ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan Arap Baharı'na rağmen ihracatımız yükseldi. Biz rüzgardan beslenmiyoruz. Fal açarak ihracat yapmıyoruz. Her ülkeyi tanıyarak, ona göre ihracat stratejisi uyguluyoruz. Hedefimiz 2023 yılında ihracatı üç katına çıkarmak. İhracatını yaptığımız ürünlerin kilo başına ücretini yükseltmemiz lazım. Şuanda sattığımız ürünlerden kilo başına ortalama 1,23 Dolar alıyoruz. Bunu daha yukarılara çıkartmalıyız. Almanya ve Japonya seviyesine çıkartmalıyız. Yükte hafif pahada ağır prensibini uygulamalıyız” dedi.
İhracat yön değiştiriyor
Bakan Çağlayan, daha fazla yatırımcıyı Türkiye'ye çekmek için teşvik programı hazırladıklarını ve programı gelecek hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağını da belirttiği konuşmasında “Türkiye artık bir iki yıllık değil 11 yıllık planlar yapıyor. Bunun için üzerinde çalıştığımız teşvik programı var. Türkiye en büyük 17. ekonomiye sahip. Eğer biz ve Hollanda aynı büyümeyle sürdürürsek Hollanda'nın önüne geçeceğiz ve 16. sıraya yükseleceğiz” dedi.
Çağlayan, zengin ülkeler lehine olan ihracat oranları şimdi aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkeler lehine olmaya başladığını kaydetti. Çağlayan, kuzeyden güneye olan ihracat hareketlerinin de değişip artık güneyden kuzeye ve güneyden güneye yön değiştirdiğini de kaydetti.