Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da hem genel seçimlerde hem de eyalet seçimlerinde aldığı oylarla tartışma konusu olan yabancı ve İslam karşıtı parti AfD, son günlerde bağış skandalıyla çalkalanıyor. İsviçreli bir ilaç firmasından yasa dışı yapılan 130 bin euroluk bağışın ardından şimdi de Belçika’dan 150 bin euroluk bir bağışın AfD’ye aktarıldığı ortaya çıktı. Bağışı gönderen ise ‘Avrupa Kimliği Vakfı’ (Stichting Identiteit Europa) adlı kuruluş.
ÜÇ AY SONRA GERİ GÖNDERİLDİ
Yurt dışından gelen bu ikinci bağışın da AfD’nin Federal Meclis Grup Eş Başkanı Alice Weidel’in de üye olduğu Bodensee parti teşkilatı. Yabancı ülkelerden gelen bağışların bu hesapta toplanması ise dikkatleri çekiyor. Birincide hemen geri iade edilmesi gereken yasa dışı 130 bin euroluk bağış 9 ay sonra geri gönderiliyor. 150 bin euro tutarındaki bu ikinci bağış ise kaynağı ve nedeni şüpheli bulunduğu için üç ay sonra geri havale ediliyor.
DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRILSIN
Bu iki bağış olayı, AfD’nin mali kaynakları üzerine kamuoyunda mevcut şüpheleri iyici artırdı. FDP, AfD’nin mali kaynaklarının incelenmesi için Meclis Başkanı Wolfgang Schaeuble’ye çağrı yaparken, Konstanz Savcılığı ise AfD Grup Başkanı Alice Weidel ve bazı milletvekilleri hakkında soruşturma başlatmak için dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle Meclise başvurdu. Meclisin dilekçeyi 48 saat içinde karara bağlaması gerekiyor. Süre cuma günü sona eriyor.
PARTİ İÇİ KAVGA MI
İki bağış olayının da Alice Weidel’in Bodensee teşkilatıyla bağlantılı olması, ‘Parti içinde aşırı sağ kanatla daha ılımlı kanadın savaşı mı?’ sorusunu gündeme getirdi. Şirket danışmanlığından siyasete atılan Alice Weidel, bir süre önce de Suriyeli bir mülteci kadını İsviçre’deki evinde kaçak çalıştırmakla gündeme geldi. Weidel, parti içindeki aşırı sağ kanadın lideri Björn Höcke’nin partiden ihracının ateşli savunucularındandı. Şimdi bağış skandalı üzerine aşırı sağ kanattan Alice Weidel’e karşı eleştiriler yükselmeye başladı.