Babaların evlat hasreti bitiyor

Güncelleme Tarihi:

Babaların evlat hasreti bitiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2010 10:12

Federal Alman Anayasa Mahkemesi'nin önceki gün aldığı kararla, eşinden ayrılan evlenmemiş babaların, evlat hasreti bitecek. Avukat Muammer Duran, "Karar mahkemelere ikaz niteliği taşıyor" dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Karlsruhe kentinde bulunan Federal Anayasa Mahkemesi'nin evli olmayan babaların haklarını güçlendiren karar alması, çocukları ellerinden alınan babaları umutlandırdı. Kararın kendileri için bir umut olduğunu söyleyen Türk babalar da, “Bizim de yüzümüz gülsün artık” dediler. Almanya'nın Lingen kentinde yaşayan Batmanlı İrfan Yavuz (45), son kararın kendileri için bir umut olduğunu söyledi. Mahkemelerin genelde annelere arka çıktığını anlatan Yavuz, “Ben eşimden ayrıldıktan sonra üç çocuğumun velayeti annesine verildi. Yaklaşık beş yıldır çocuklarımı göremiyorum. Hangi mahkemeye gittiysem bir sonuç alamadım. Mahkemeler ya gençlik dairelerini ya da anneleri haklı görüyor. Babalar hep ikinci sırada kalıyor. İnşallah diğer mahkemeler de yüksek yargının kararını göz önünde bulundururlar. Ben de hemen gerekli işlemleri başlatacağım. Belki çocuğumun velayetini alırım” dedi.

Çok mutlu oldum

Çocuğu elinden alınan ve başka bir aileye verilen İsmail Bayar da Federal Anayasa Mahkemesi'nin almış olduğu karara çok sevindiğini söyledi. Kendisinin de 11 yaşında bir oğlu olduğunu ancak çocuğunun 9 yıl önce kendisinde alınıp başka bir aileye verildiğini anlatan Bayar, “Babaların çocukları üzerinde hak sahibi olması bence çok önemli. Yüksek mahkemenin kararı bize umut oldu. Belki açacağımız davalarla çocuğumuza kavuşabiliriz. Bence de çiftler evli olmasa da en az anne kadar babanın da çocuklar üzerinde velayet hakkı var. İnşallah ileride bu konularla ilgili daha iyi yasalar çıkar. Ben 9 yıldır bu hak için mücadele veriyorum” diye konuştu.

Karar örnek teşkil eder

Avukat Muammer Duran, “Federal Anayasa Mahkemesi'nin 21 Temmuz'da almış olduğu kararla, Almanya'nın medeni kanunun 1626 a Fıkrası 1 no 1 ve 1672 fıkra 1 maddelerini Alman Anayasası ile bağdaşmadığını kararlaştırdı. Bu karardan önce Almanya'da resmi evlilikleri olmayan çiftlerde velayet mahkemeler tarafından direkt olarak anneye veriliyordu. Artık bu mümkün olamayacak. Anayasa Mahkemesi yasama organından söz konusu maddelerde değişiklik yapmasını talep ediyor. Yeni yasal düzenleme yapılana kadar mahkemeler velayet konusunda başvuru yapan tarafa ister anne olsun ister baba velayeti paylaştıracak veya çiftlerden birine verecek."

İtiraz hakkı doğdu

Bugüne kadar resmi evliliği olmayıp da velayeti anneye verilmiş babaların itiraz davaları açma hakları doğduğuna işaret eden avukat Duran, "Direk olarak bu karar normal yani resmi evlilik sonrası boşanmış ve velayet anneye verilmiş davaları etkilemeyecektir. Ancak mahkemelere ikaz niteliğinde olacaktır. Yani mahkemeler eskisi gibi kolay bir şekil de velayeti anneye vermeye yeltenmeyecektir" dedi.

Velayet hakkı nasıl alınacak

FEDERAL Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla birlikte, evli olmayan bababalar, çocuklarının velayeti konusunda daha geniş haklara sahip oldu. Bu hakkın nasıl alınacağı konusunda bilgi veren aile avukatı Ingeborg Rakete-Dombek, şunları söyledi:

Önce gençlik dairesine

"Velayet hakkı isteyen kişi öncelikle babalık testi yaparak, çocuğun kendisine ait olduğunu kanıtlamalı. Bunun için çocuğun kayıtlı olduğu gençlik dairesine başvuruda bulunulmalı. Velayet başvurusu da yine bu daireye yapılmalı. Velayet için anne ve baba, ortak başvurabileceği gibi, eşler ayrı ayrı da başvuruda bulunabilir. Gençlik dairesi, başvuruyu inceledikten sonra annenin onayına başvurur. Anne onay vermezse, baba aile mahkemesine başvurarak, talebinin incelenmesini isteyebilir. Mahkemeye başvurma hakkı, şimdiye kadar verilmiyordu. Mahkeme de, çocuğun refahı için hangi ebeveynin velayet hakkı için uygun olduğunu dikkate alarak karar veriyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!