Güncelleme Tarihi:
Almanya'da Hamburg Adalet Senatörlüğü ile Alman İnsan Hakları Enstitüsü'nün düzenlediği “Çeşitliliği yaşamak Eşitliği yaratmak” adlı sempozyumda konuşan Adalet Senatörü Till Steffen (Yeşiller) “Toplumda yerleşik yaygın yapısal bir ayrımcılık var. Bunu inkar edemeyiz. İnsanlar Türk kökenli oldukları için konut bulamıyor, diskoteğe sokulmuyor, iş başvurularında dikkate alınmıyor. Bunlar Hamburg'da ne yazık ki yaşanıyor" dedi.
Senatör, "Örneğin diskotek kapılarındaki ayrımcılığa diskotek sahipleri birliği ile görüşüp sonuç aldık. Ama daha çok yol katletmemiz lazım. Ayrımcılıkla Mücadele Yasası (AGG) kısmen olumlu sonuçlar verdi. Mahkemelere gitmek uzun vade de kabul edilebilir bir durum değil. Yapısal ayrımcılıkla mücadelede kimse tek başına bir sonuç elde edemez. Ayrımcılıkla mücadelede kurumların ortak çalışması gerekir" diye konuştu.
Alman İnsan Hakları Enstitüsü Direktörü Prof. Beate Rudolf, “Ayrımcılıkla kücadelede bireysel hukuk yolu yetersiz. Kurumlara hukuk yoluna başvurma hakkı getirilmeli” dedi. Federal Ayrımcılıkla Mücadele Merkezi Başkanı Christine Lüders, 2011 yılını “Ayrımcılığa Karşı Mücadele Yılı” ilan edeceklerini belirterek, ayrımcılık yapan şirket, kurum, kuruluş mekan ve işyerlerinin kurulacak bir internet sitesinde deşifre edilmesi teklifinde bulundu.
Hamburg Türk Veliler Birliği Başkanı Malik Karabulut,“Hamburg'un çeşitli okullarında yaşanan 50 kadar ayrımcılık vakasını belgeledik. İlgili devlet kurumlarına gönderdik. Bir cevap alamadık. Ne yazık ki günlük yaşamda ayrımcılık çok ciddi boyutta. Bu konuya sözde 'uyumsuz göçmenler' konusuna gösterilen ilginin yüzde biri dahi gösterilmiyor” dedi.