Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da iş başvurularında ayrımcılığı önlemek amacıyla anonim başvuru dönemini deneniyor. Federal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi, göçmen kökenlilerin işe alınmalarında ayrımcılığa uğramalarını engellemek amacıyla başlattığı proje bir yıl süre ülke genelinde beş firmada uygulanacak. Federal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi tarafından başlatılan uygulamaya Federal Aile Bakanlığı ile birlikte Alman Posta Şirketi, Telekom, L'oreal, Mydays, ve Procter & Gamble firmaları da destekliyor. Beş firma bir yıl boyunca iş başvurularını fotoğrafsız, isimsiz, adressiz, doğum tarihi, cinsiyet, uyruk ve yaş ile ilgili bilgiler olmaksızın kabul edecek. İş için uygun başvuru sahiplerini görüşmelere çağırırken böylece sadece kalifikasyonunu gözönünde bulundurmuş olacak.
Araştırmaya dayanarak başlatıldı
Federal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Christine Lüders, pilot uygulamanın 2010 yılında yapılan araştırmalarda göçmenlerin işe alınmada ayrımcılığa uğradığının ortaya çıkmasının üzerine başlatıldığını söyledi. Projeye büyük firmaların destek vermesinin sevindirici olduğunu söyleyen Lüders, başlatılan uygulamayla beklenen sonucun elde edileceğine olan inandığının altını çizdi. Lüders “Özellikle az kalifikasyon gerektiren işlerde ayrımcılık oranının daha yüksek olduğunu düşünüyoruz” dedi. Başlatılan pilot uygulamayı ise işveren kuruluşları işlevsiz olduğu gerekçesi ile eleştirdi.
İsme bakarak seçiliyor
İşin Geleceğini Araştırma Enstitusü tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre Almanya'da yetenek ve kalifikasyon yerine isme göre işe alınmaların yapıldığını ortaya koydu. Araştırmaya göre kalifikasyona bakmadan firmaların yüzde 14'nünün iş başvurusu yapan bir Alman'ı sırf isimden olayı Türk'e tercih ediyor. Bu oran küçük işletmelerde ise yüzde 26.
Üç ülkede uygulanıyor
İşe başvuruların anonim yapılması ilk defa Amerika Birleşik Devletleri'nde uygulandı. Bu ülkede 1960'lı yıllarda başlatılan uygulamaya göre iş başvurusu yapan kişiler isimlerini ve oturum durumları ile ilgili bilgi vermiyor. Fransa'da ise Kuzey Afrikalıların işe alınmalarında ayrımcılığa uğramalarını engellemek amacıyla 2009 yılında pilot uygulama başlatıldı. Fransa'da yapılan işbaşvurularında isim, yaş, adres ve uyruk belirtilmiyor. İsviçre'nin de bir Zürih Kanton'un da anonim başvurular değerlendiriliyor.