Güncelleme Tarihi:
FEDERAL Meclis'ten sonra Eyaletler Meclisi de çok sayıda parlamenterin ve hukuk uzmanlarının Anayasa ile bağdaşmadığı görüşünde birleştiği Göç Yasa Tasarısı'na onay verdi. Eyaletler Meclisi'nin parlamento yaz tatili öncesi dün yapılan son oturumunda, "Oturma ve Mülteci Hakkının Avrupa Birliği (AB) Düzenlemeleri ile Uyumlu Hale Getirilemesi" başlığı altındaki Göç Yasa Tasarısı kabul edildi.
Yeni Göç Yasası önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in onayından sonra yürürlüğe girecek.
Üç eyaletten eleştiri
Oylama öncesi yapılan konuşmalarda tasarının aile birleşimi yoluyla ABD, Yeni Zelanda, Kanada, Japonya, Güney Kore gibi 'vize kolaylığı' uygulanan ülkelerden gelecek eşlerden Almanca bilmelerini kanıtlamaları istenmezken, örneğin Türkiye'den gelecek eşlere ancak kendilerini ifade edebilecek düzeyde Almanca bilmelerini kanıtlamaları halinde vize verilmesini içeren dışlayıcı bölümlerden hiç bahsedilmedi.
Kuzey Ren Vestfalya (KRV), Aşağı Saksonya, Baden Württemberg adına konuşma yapan politikacılar, tasarıda yabancı beyinlerin ve yatırımcıların Almanya'ya gelmeleri için arzu edilen düzeyde kolaylıkların yer almamasını eleştirdiler.
Yatırım yapmak için Almanya'ya gelecek yabancılardan bir milyon Euro kapital talep edilmesine tepki gösterirken, bu rakamın 150 bin Euro'ya kadar düşürülmesini istediler. Aynı zamanda Almanya'ya yüksek öğrenim gören yabancıların öğrenimlerini bitirdikten sonra yurt dışına kaçmalarının engellenmesi için çalışma izni verilmesinin kolaylaştırılmasını da önerdiler.
Çoğunluk evet dedi
Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Sol Parti'nin iktidarda olduğu Berlin, Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) ile SPD'nin ortaklık ettiği Mecklenburg-Vorpommern, SPD ile Yeşiller'in iktidarda olduğu Bremen tasarıya hayır dedi. Aşağı Saksonya Eyaleti de, yabancı beyinlere yeteri kadar kapıların açılmadığı gerekçesiyle tasarıya onay vermedi.
İnsani boyut unutuldu
Eyaletler Meclisi'ndeki oturumu tribünden izleyen T.C: Berlin Büyükelçiliği Çalışam Müşaviri Can Ünver, konuşmalarda tasarının insani yönüne değinilmemesini yadırgadığıın söyledi. Can Ünver, 'Tasarının insanı boyutun hiç ele alınmaması ve sadece ekonomik boyutlar üzerinde durulması gerçekten çok rahatsız edici bir durumdur. Özellikle aile birleştirilmesi gibi tamamen bizi ilgilendiren tarafların hiç gündeme gelmemesi, bundan hiç bahsedilmemesi beni çok rahatsız etti' dedi.
Kolat: Kara gün
Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Kenan Kolat da, konuşmaları ve oylamayı Eyaletler Meclisi'nde izledikten sonra Göç Yasa Tasarısı'na onayı verilmesini sert bir dille eleştirdi.
Kenan Kolat, "Bugün Almanya için kara bir gündür. Demokratik haklar, Anayasal haklar ortadan kaldırılmaktadır. Bu çok açık bir biçimde etnik ayrımcılıktır. Alman vatandaşı olan bir kişi sosyal yardım alıyorsa eşini buraya getirememektedir. Ancak Alman vatandaşları arasında ayrımcılık yapılmaktadır. Örneğin Ahmet veya Ayşe Alman vatandaşı olsa da, Türkiye'den evlenmeleri halinde, sosyal yardım alıyorlarsa, bu evliliğin, Türkiye ile sıkı bağları bulunduğu için orada da sürdürülebileceği gerekçe gösterilmektedir. Ancak Hans veya Helga örneğin Senegal'den evlenmişse, orası ile sıkı bağları olmadığı gerekçesiyle eşini Almanya'ya sosyal yardım alsa bile getirebilecektir. Bu ayrımcılık değil de nedir? Bu tabiri ben kullanımyorum ama, bazı insanalar bana bunun apaçık bir 'Apartheit' politikası olduğunu söylemekteler" dedi.